Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

17. Особливості здійснення підприємницької діяльності в сез і тпр Донецької області.

На територіях СЕЗ і ТПР Донецької області всі види підприємницької діяльності, крім прямо заборонених законодавством України здійснюються відповідно до Закону України «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області».

Суб'єкти підприємництва здійснюють підприємницьку діяльність у СЕЗ «Донецьк» й «Азов» на основі відповідного Дозволу.

На територіях СЕЗ «Донецьк» й «Азов» забороняється створювати казино, гральні будинки й інші місця грального бізнесу.

Створення на територіях спеціальних економічних зон банківських установ, аудиторських фірм, страхових, фондових й інших фінансових організацій, діяльність яких підлягає ліцензуванню, здійснюється в порядку, установленому загальним законодавством України після попереднього узгодження з Радою по спеціальних економічних зонах і спеціальному режимі інвестиційної діяльності в Донецькій області.

Суб'єкти підприємницької діяльності (інвестори), які здійснюють свою діяльність у СЕЗ без створення юридичної особи через філії, а також реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних видах економічної діяльності, роблять окремий баланс фінансово-господарської діяльності в порядку, установленому Державною податковою адміністрацією України.

У випадку порушення суб'єктами підприємницької діяльності (інвесторами) законодавства України й статутних документів, умов Контракту, укладеного з органом місцевого самоврядування, Рада по СЕЗ має право скасувати Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони або Свідоцтво про схвалення інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, його ліквідація й анулювання спеціального дозволу (ліцензії) на здійснення окремих видів підприємницької діяльності здійснюються у встановленому законодавством порядку.

Для одержання Свідоцтва про реалізацію інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку Донецької області необхідно підготувати інвестиційний проект, що передбачає від економічної діяльності, ухвалений Постановою КМУ від 11.08.2000 р. №. 1255.

Для одержання Свідоцтва про реалізації інвестиційного проекту або Дозволу на здійснення підприємницької діяльності суб'єкт підприємницької діяльності (інвестор), що має намір реалізувати інвестиційний проект, або вповноважена ним у встановленому порядку особа (далі — заявник) подає в Раду по СЕЗ наступні документи:

• заява про розгляд інвестиційного проекту за встановленою формою;

• інвестиційний проект (бізнес-план) кошторисною вартістю, еквівалентної не менш 1 млн. доларів США, для малих підприємств — не менш 250 тис. діл. США;

• нотаріально засвідчені копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності й установчих документів юридичної особи;

• у випадку коли заявником є іноземна юридична особа, — документи, які свідчать про реєстрації (створення) іноземної юридичної особи в країні її місцезнаходження (виписка з торговельного, банківського або судового реєстру тощо). Ці документи повинні бути засвідчені відповідно до законодавства країни, що їх видала, переведена на українську мову й легалізовані в консульській установі України, якщо міжнародними договорами, у яких бере участь Україна, не передбачена інше. Відзначені документи можуть бути також засвідчені в посольстві відповідної держави в Україні й легалізовані в МЗС;

• проект контракту, погоджений з відповідним органом місцевого самоврядування й з органом господарського розвитку спеціальної економічної зони у випадку реалізації інвестиційного проекту на території спеціальної економічної зони;

• висновки щодо інвестиційного проекту, вироблені відповідно до законодавства України, у тому числі науково-технічної, екологічної експертизи, державною експертизою інвестицій тощо;

• довідку відповідного органа державної податкової служби про стан розрахунків з бюджетом (для юридичних осіб, зареєстрованих в Україні);

• зобов'язання про надання Раді звітності про хід реалізації інвестиційного проекту за формою й у строки, установлені Радою.

Якщо буде потреба Рада може вимагати інші документи, які стосуються визначення мети, умов діяльності й можливості заявника реалізувати інвестиційний проект.

Якщо інвестиційний проект передбачає ввіз на митну територію України сировини, матеріалів, предметів, то необхідно крім перерахованих вище документів надати: перелік й обсяги сировини, матеріалів, предметів, устаткування й обґрунтування обсягів ввозу сировини, матеріалів, предметів, устаткування.

Заявник відповідає за вірогідність відомостей, які вказуються в підготовлених ним документах.

При наявності всіх відзначених документів Рада реєструє їхнє надходження в спеціальному журналі, дає порядковий номер і видає заявникові письмове підтвердження одержання від нього документів.

Зареєстровані документи заявника посилають Донецькій облдержадміністрації для підготовки висновків про доцільність реалізації інвестиційного проекту, зокрема з наданням передбачених законодавством України пільг, виходячи із програм соціально-економічного розвитку міст і районів області, а копія заяви про розгляд інвестиційного проекту посилає в Мінекономіки України.

Мінекономіки організовує проведення експертизи інвестиційних проектів, виходячи із загальнодержавних інтересів з метою запобігання негативних наслідків реалізації інвестиційних проектів, зокрема у виконання державних програм економічного, науково-технічного й соціального розвитку, зменшення обсягів податкових надходжень у бюджети, а також з метою визначення джерел покриття можливих втрат.

Послані матеріали повинні бути розглянуті й з відповідними висновками повернуті в Раду по СЕЗ у місячний строк. В окремих випадках строк підготовки висновків може бути продовже­ний Радою на два тижні.

У випадку одержання негативних висновків щодо доцільності реалізації інвестиційного проекту Рада по СЕЗ у писемній формі сповіщає про це заявникові й повертає йому документи.

Після одержання позитивних висновків Рада по СЕЗ в 30-денний строк розглядає внесений пакет документів, приймає рішення про схвалення або відмову в схваленні інвестиційного проекту.

У схваленні інвестиційного проекту Рада по СЕЗ може відмовити в наступних випадках:

• інвестиційний проект не відповідає пріоритетним видам економічної діяльності на територіях пріоритетного роз­витку в Донецькій області, затвердженим Кабінетом Міністрів України, або програмі розвитку спеціальної економічної зони;

• умови реалізації інвестиційного проекту не відповідають законодавству України;

• у поданих документах виявлені недостовірні відомості;

• суб'єкт підприємницької діяльності (інвестор) має заборгованість перед бюджетами й державними цільовими фондами.

Відмова в схваленні інвестиційного проекту направляється в писемній формі з обґрунтуванням причин.

Заявник, якому відмовлено в схваленні інвестиційного проекту, має право після усунення недоліків і доробки інвестиційного проекту повторно подати його на розгляд Раді по СЕЗ.

Рішення про схвалення інвестиційного проекту приймається Радою не тільки при наявності позитивних висновків про доцільність його реалізації від всіх центральних органів виконав­чої влади, притягнутих до проведення експертизи.

У випадку схвалення Радою по СЕЗ інвестиційного проекту щодо його реалізації на території пріоритетного розвитку заявникові видається Свідоцтво про схвалення інвестиційного проекту за формою, установленої Радою по СЕЗ.

У випадку схвалення Радою по СЕЗ інвестиційного проекту щодо його реалізації на території спеціальної економічної зони видається Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на її території за формою, установленої Радою.

Про видачу Свідоцтва про схвалення інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку й Дозволу на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони Рада по СЕЗ інформує відповідні органи місцевого самовря­дування, органи господарського розвитку спеціальних економічних зон, органи державної податкової служби й митні органи.

Свідоцтво про схвалення інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку або дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони є підставою для висновку органом місцевого самоврядування контракту із суб'єктом підприємницької діяльності (інвестором).

Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони є також підставою для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності на території такої зони й висновку з органом господарського розвитку відповідних договорів.

Пільги, передбачені законодавством України для реалізації схваленого Радою по СЕЗ інвестиційного проекту, застосовуються після висновку суб'єктом підприємницької діяльності (інвестором) контракту з відповідним органом місцевого самоврядування, органом господарського розвитку спеціальної економічної зони.

Після одержання Свідоцтва або Дозволу заявник зобов'язаний у тримісячний строк укласти контракт відповідно з органом місцевого самоврядування або органом господарського розвитку спеціальної економічної зони й подати в Раду по СЕЗ його копію.

Рада по СЕЗ має право прийняти рішення про анулювання видані Свідоцтва або Дозволи у випадку порушення суб'єктами підприємницької діяльності (інвесторами):

- законодавства України; - установчих документів; - строку висновку контракту з органом місцевого самоврядування або органом господарського розвитку спеціальної економічної зони й умов його виконання.

Про скасування Свідоцтва або Дозволу Рада по СЕЗ інформує заявника, органи місцевого самоврядування, господарського розвитку спеціальної економічної зони, органи державної податкової служби й митні органи.

Суперечки, пов'язані зі скасуванням Свідоцтва й Дозволи, дозволяються в судовому порядку відповідно до законодавства України.

У випадку одночасного надходження декількох подібних інвестиційних проектів Рада по СЕЗ ухвалює рішення щодо проведення тендера для відбору інвестиційного проекту і його учасників. У таких випадках подані матеріали повертаються заявникові, якого інформують про строки й умови проведення тендера.

Розгляд і схвалення інвестиційного проекту, до фінансування якого передбачається залучити під державні гарантії коштів міжнародних фінансових організацій, іноземних банків й інших фінансово-кредитних установ, здійснюється відповідно до законодавства України.

Порядок розгляду й затвердження інвестиційних проектів визначається Постановою КМУ від 18.06.99 р. № 1065 «Про затвердження переліку пріоритетних видів економічної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області, для яких установлений спеціальних режим інвестиційної діяльності й Порядку розгляду й схвалення інвестиційних проектів, які реалізуються в спеціальних економічних зонах і на територіях пріоритетного розвитку».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]