Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

185. Особливості управління в зонах надзвичайних екологічних ситуацій.

Зона надзвичайної екологічної ситуації - оголошена Президентом України окрема місцевість, на території якої виникла надзвичайна екологічна ситуація, що потребує встановлення в межах цієї території правового режиму.

Законодавчою основою встановлення правового режиму зони надзвичайної екологічної ситуацiї є Конституція України, Закони України "Про надзвичайний стан", "Про охорону навколишнього природного середовища", «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» та ін.

Окрема місцевість оголошується зоною надзвичайної екологічної ситуації Указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України з наступним негайним внесенням на затвердження Верховною Радою України.

Управління в зоні надзвичайної екологічної ситуації здійснюють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації або спеціально уповноважені органи виконавчої влади, що визначаються Указом Президента України і можуть наділятися відповідними повноваженнями для здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією безпосередньої загрози життю та здоров'ю людей.

Зазначені органи мають право видавати обов'язкові до виконання на відповідній території накази з питань забезпечення встановленого правового режиму функціонування зони надзвичайної екологічної ситуації.

У разі виникнення потреби в терміновому виконанні в зоні надзвичайної екологічної ситуації великих обсягів аварійно-рятувальних і відновних робіт Президент України може прийняти рішення про залучення до нього військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань.

Забезпечення громадського порядку, охорони життя та здоров'я, прав, свобод і законних інтересів громадян у зоні надзвичайної екологічної ситуації здійснюється силами та засобами підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, Служби безпеки України відповідно до законодавства.

186. Правовий захист екологічних та інших соціальних прав громадян, потерпілих від надзвичайних екологічних ситуацій.

Надзвичайна екологічна ситуація - надзвичайна ситуація, при якій на окремій місцевості сталися негативні зміни в навколишньому природному середовищі, що потребують застосування надзвичайних

заходів з боку держави. Особам, які постраждали від надзвичайної екологічної ситуації, відшкодовується заподіяна матеріальна шкода та надається інша необхідна допомога на умовах і в порядку, встановлених законом.

Відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайної екологічної ситуації, та громадянам, залученим до виконання заходів з ліквідації її наслідків, здійснюється за рахунок коштів

державного та місцевих бюджетів, передбачених на зазначені цілі, резервного фонду Кабінету Міністрів України, а також інших, не заборонених законом, джерел.

Громадянам, залученим до виконання заходів у зоні надзвичайної екологічної ситуації, у тому числі аварійно-рятувальних робіт, у випадках, передбачених цим Законом, гарантується оплата праці відповідно до чинного законодавства.

187. Правові методи забезпечення, додержання режимів зон надзвичайних ситуацій та захисту потерпілих громадян.

Правовий режим зони НЕС — це особливий правовий режим, який може тимчасово запроваджуватися в окремих місцевостях у разі виникнення надзвичайних екологічних ситуацій і спрямовується на попередження людських і матеріальних втрат, відвернення загро¬зи життю і здоров'ю громадян, а також усунення негативних нас¬лідків надзвичайної екологічної ситуації. Правовий режим забезпечується шляхом встановлення заборон, застосування невідкладних заходів

На період дії правового режиму зони НЕС можуть застосовуватися такі невідкладні заходи:

1) встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду;

2) обмеження руху транспортних засобів та проведення їх огляду;

3) посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та господарства;

4) встановлення заборони на проведення масових заходів (у разі загострення епідеміологічної обстановки);

5) відселення людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм приміщень для постійного або тимчасового проживання;

6) встановлення тимчасової заборони на будівництво нових та розширення діючих підприємств та інших об'єктів;

7) накладення карантину та здійснення інших обов'язкових санітарно-протиепідемічних заходів;

8) запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності для евакуйованого населення;

На період дії правового режиму функціонування зони НЕС забезпечується:

проведення систематичного моніторингу довкілля в межах зони надзвичайної екологічної ситуації;

проведення постійного санітарно-гігієнічного контролю;

виконання комплексу робіт з відновлення основних показників якості навколишнього природного середовища.

На час дії правового режиму у зонi НЕС забороняється:

проектування, будівництво та функціонування екологiчно небезпечних об'єктів;

застосування в господарськiй та iншiй дiяльностi особливо небезпечних речовин, препаратiв, засобiв захисту рослин;

функціонування санаторно-курортних закладiв;

розмiщення, знешкодження та утилiзацiя вiдходiв без спецiальних дозволiв;