Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

110. Особливості реалізації галузевих та міжгалузевих екологічних прав громадян.

Головною особливістю реалізації екологічних прав є те, що необхідною сумовою їх набуття є наявність правосуб’єктності у галузі екологічного права, тобто потрібно бути суб’єктом екологічного права.

Особливостями реалізації права загального використання природних ресурсів полягають у його загальнодоступності; безплатності; відсутності необхідності закріплення природних ресурсів за конкретними особами; відсутності спеціальних дозволів.

Особливостями реалізації права спеціального використання природних ресурсів полягає у: наявності спеціальної правоздатності; можливості платності і безплатності; обов'язковості одержання спеціальних дозволів; реєстрації дозволів.

Особливостями реалізації права участі громадян у розробці та здійсненні екологічних заходів полягають у наявності різних форм реалізації цього права: проведення референдумів; розробка екологічних програм; екологічне виховання; розробка планів екологічної діяльності підприємств, установ, організацій; ліквідація наслідків екологічних аварій, катастроф тощо.

Особливостями реалізації права на участь у проведенні громадської екологічної експертизи полягають також у наявності різних форм реалізації цього права: виступи у засобах масової інформації; подання письмових зауважень, пропозицій, рекомендацій; робота у складі експертних груп, комісій; участь у відкритих засіданнях; участь у публічних слуханнях. Порядок участі громадян у проведенні екологічної експертизи визначено чинним законодавством;

Право на відшкодування шкоди, заподіяної порушен¬ням права на безпечне довкілля, — це активне право особи. Його ре¬алізують шляхом звернення до суду з позовом до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди не лише здоров'ю, а й майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище. Підставою виникнення цьо¬го права є склад екологічного правопорушення.

Право громадян на одержання екологічної інформаціїо особливе тим, що передбачає вільний доступ до інформації про стан навколишнього середовища і вільне одержання, використання, поширення і збере¬ження такої інформації, за винятком обмежень, установлених за¬коном. Громадянам надане право звертатися за одержанням екологічної інформації як до державних органів, так і до суб'єктів господарської діяльності.

Право на одержання екологічної освіти - на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров'я, місця проживання та інших обставин.;

Право на об'єднання в громадські природоохоронні організації - їх засновниками можуть бути громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які досягли 18 років; їх членами можуть бути особи, які досягли 14 років. Об'єднання громадян діє на основі статуту або положення тощо.

Право подання до суду позовів на державні органи, підприємства, установи, організації і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну, внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище – цим правом володіють усі громадяни України, адже воно передбачено КУ, ЗУ. У ньому не може бути відмовлено жодному і повинно бути задоволено у кожному випадку. Реалізується шляхом подання позову до суду.

111. Загальні обов’язки громадян в сфері екології.

Загальні обов'язки громадян передбачені ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», КУ:

. Берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства;

. Здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, екологічних нормативів та лімітів природо використання;

. Не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єкті;

. Вносити плату за спеціальне природо використання;

. Сплачувати штрафи за екологічні правопорушення;

112. Поняття та класифікація юридичних гарантій реалізації та захисту екологічних прав громадян і додержання екологічних обов’язків.

Під гарантіями прав розуміють сукупність об'єктивних і суб'єктив¬них факторів, спрямованих на фактичну реалізацію прав людини, на усунення причин і перешкод їх обмеження, ненадійного здійснення і захист від порушень.

Вони поділяються на:

- загальні –

а) проведення широкомасштабних державних за¬ходів щодо підтримки, відновлення, поліпшення стану навколиш¬нього природного середовища;

б) обов'язком міністерств, відомств, підприємств, установ, організацій є здійснення технічних та інших заходів для запобігання шкідливого впливу господарської й іншої діяльності на навколишнє природне середовище, виконання еко¬логічних вимог при плануванні, розміщенні продуктивних сил, будівництві й експлуатації об'єктів;

в) участь громадських об'єд¬нань і громадян удіяльності щодо охорони навколишнього природ¬ного середовища;

г) здійснення державного і громадського контро¬лю за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

г) компенсація у встановленому порядку шкоди, заподіяної здоров'ю і майну громадян внаслідок порушен¬ня законодавства про охорону навколишнього природного середо-вища;

д) невідворотність відповідальності за порушення законодав¬ства про охорону навколишнього природного середовища;

е) ство¬рення і функціонування мережі загальнодержавної екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи забезпечення доступу до екологічної інформації.

- спеціальні - пріоритет захисту людини і навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання; на¬дання громадянину повної інформації про дозу опромінення й мож¬ливу шкоду для здоров'я, що може бути заподіяна використанням іонізуючого випромінювання при обстеженні чи лікуванні тощо.

113. Поняття, ознаки та види управління в екологічній сфері.

Управління в галузі екології — урегульовані правовими нормами суспільні відносини, в яких реалізується діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань, що спрямована на забезпечення ефективного використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки юридичними і фізичними особами, дотримання екологічного законодавства, попередження екологічних правопорушень та захист екологічних прав громадян.

Ознаки управління в галузі екології

1) Різновид соціального управління що регламентується правовими нормами

2) Система правових норм, які регулюють суспільні відносини щодо управління в галузі екології, визначає його мету і завдання, функції в цій сфері, повноваження і функції суб'єктів управління, права і обов'язки фізичних і юридичних осіб та порядок їх взаємовідносин

3) В основу управління в галузі екології покладено цілеспрямовану діяльність органів держави, місцевого самоврядування та громадських об'єднань (суб'єктів управління)

4) Діяльність суб'єктів управління спрямована на забезпечення ефективного використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки

5) Функції суб'єктів управління передбачають організацію, погодження, координацію і контроль за діяльністю інших суб'єктів управлінських

правовідносин.

6) Державно-правове забезпечення дотримання вимог екологічного

законодавства, попередження і упередження екологічних правопорушень та заходів щодо захисту екологічних прав громадян

Чинне законодавство розрізняє державне та громадське управ¬ління в екологічній сфері. Основна питома вага управлінської діяльності в даній галузі належить центральним органам державно¬го управління, місцевим органам державної виконавчої влади, ви¬конавчим органам місцевого самоврядування в межах їх компе-тенції, визначеної законодавством.

При державному управлінні воно осуществляется в масштабах всего государства либо его отдель¬ных регионов органами государственной исполнительной власти или местного самоуправления.

При громадському - управление осуществляется в масштабах всего госу¬дарства или его отдельных регионов общественными природоохран¬ными объединениями либо отдельными гражданами, в рамках, предоставленных им полномочий.