Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

114. Види і форми управління в екологічній сфері.

Чинне законодавство розрізняє державне та громадське управ¬ління в екологічній сфері. Основна питома вага управлінської діяльності в даній галузі належить центральним органам державно¬го управління, місцевим органам державної виконавчої влади, ви¬конавчим органам місцевого самоврядування в межах їх компе-тенції, визначеної законодавством.

При державному управлінні воно осуществляется в масштабах всего государства либо его отдель¬ных регионов органами государственной исполнительной власти или местного самоуправления.

При громадському - управление осуществляется в масштабах всего госу¬дарства или его отдельных регионов общественными природоохран¬ными объединениями либо отдельными гражданами, в рамках, предоставленных им полномочий.

Форми управління поділяються на:

- неправові - їх використання спричиняє виникнення юр. ефекту. Зокрема, видання юр. актів, застосування примусових заходів тощо. Такі форми виступають як юр. факти і можуть формувати адм.-правові відносини.

- правові - безпосередньо юр. значення не мають і не спричиняють виникнення екологічних відносин. Такі форми або передують правовим (проведення ревізії за результатами якої видається юр. акт), або настають за ними (нарада з приводу реалізації юр. акта).

115. Функції управління в галузі управління.

До групи організаційних функцій управління належать:

- облік природних ресурсів - діяльність упов-новажених державних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямована на систематизацію відомостей стосовно правового, природного та господарського стану природ¬них ресурсів, а також їх окремих складових частин.;

- екологічне планування - діяльність уповноваже¬них державних органів виконавчої влади та органів місцевого са¬моврядування, спрямована на створення екологічно обгрунтованих імперативів раціонального та комплексного використання природ¬них ресурсів, їх відтворення, а також охорони довкілля.;

- прогнозування вико¬ристання природних ресурсів та охорони довкілля - урегульована екологічним зако-нодавством діяльність спеціально уповноважених суб'єктів права, спрямована на підготовку та проведення екологічних прогнозів у галузі використання та відтворення природних ресурсів та забезпе¬чення сприятливого стану навколишнього природного середовища й екологічної безпеки;

- просторово-те¬риторіальний устрій об'єктів природи - діяльність уповноважених державних органів виконавчої вла¬ди та органів місцевого самоврядування, спрямована на проведення робіт по організації використання, відтворення, охорони та захисту природних ресурсів, створення сприятливих екологічних умов для життя і здоров'я населення, розвитку природного середовища.

- розподіл та перерозподіл природних ресурсів як функція управ¬ління здійснюється у формі передачі природних ресурсів у влас-ність чи наданні у користування або вилученні (викупу) природних ресурсів із власності чи користування.

Група попереджувально-охоронних функцій управління вклю¬чає:

- спостереження (моніторинг) за використанням природних ре¬сурсів та охороною довкілля - нагляд, збір, обробка, передача, збереження та аналіз інформації про стан навколишнього природного середовища, прогнозування його змін та розробка науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень;

- екологічну експертизу - ґрунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці перед-проектних, проектних та інших матеріалів і об'єктів, реалізація чи дія яких може негативно впливати або впливає на стан навколиш¬нього природного середовища та здоров'я людей;

- екологічний контроль - забезпечення додержання вимог законодавства про охорону навко¬лишнього природного середовища всіма державними органами, підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм власності і підпорядкування, а також громадянами.

Інші функції управління:

- інформування про стан навко-лишнього природного середовища - за-безпечення доступу до наявних відкритих, повних і достовірних відомостей про події, явища, предмети, факти, процеси у сфері ви-користання, відтворення природних ресурсів, природних ком¬плексів, охорони довкілля, забезпечення екологічної безпеки.;

- стандартизація і нормування у сфері природокористування і охорони довкілля - забезпечення єдиних вимог, правил, нормативів, щодо використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки.;

- вирішення еко¬логічних спорів.

116. Система органів управління в галузі екології.

Дану систему утворюють:

1. Органи державного управління:

- органи загального державного управління

- органи спеціального державного управління

2. Органи місцевого самоврядування

- органи регіонального самоврядування

- органи локального самоврядування

3. Органи громадського управління

- органи Всеукраїнського громадського управління

- органи регіонального (міжрегіонального) громадського управління

- органи місцевого громадського управління

Органи загального державного управління:

- Президент України, Рада Національної безпеки,

- Органи центральної державної виконавчої влади - КМУ, Постійна урядова комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

- Органи державної виконавчої влади АРК - Уряд АРК,

- Органи місцевої державної виконавчої влади - Обласна державна адміністрація, Київська і Севаст-ка міська держ. адміністрація, Районна держ.а адміністрація, Районна в М.Києві та Сев-лі держ. адміністрація.

Органи спеціального державного управління:

- Органи надвідомчого управління і контролю в галузі екології –Мін. охорони НПС та ядерної безпеки, МОЗ.

- Органи спеціального поресурсового управління - Держкомзем, Держкомводгоспо, Держком України по геології і використанню надр, Міністерство рибного господарства України, Державний комітет України по нагляду за охороною праці, Державний комітет України по гідрометеорології, Міністерство лісового господарства України.

- Органи спеціалізованого функціонального управління - Міністерство України у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, ДАІ у МВС, Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації, Українська державна інспекція Реєстру та

безпеки судноплавства

- Органи спеціалізованого галузевого управління - Державний комітет нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України Міністерство вугільної промисловості України.

Органи місцевого самоврядування:

- Міські Ради народних депутатів,

- Селищні Ради народних депутатів,

- Сільські Ради народних депутатів,

- Обласні Ради народних депутатів,

- Районні Ради народних депутатів,

- Районні у містах Ради народних депутатів.

Органи громадського управління в галузі екології:

- Українське товариство охорони природи (Загальні збори(конференція),

- Українська екологічна академія наук (Загальні збори),

- Українська екологічна асоціація «Зелений світ»,

- Національний екологічний центр (Конференція),

- Український екологічний фонд.