Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК (ШП).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

8.2. Цб і його функції

ЦБ – головний орган грошово-кредитного регулювання економіки, наділений монопольним правом емісії банкнот, основні завдання якого полягають у кредитно-розрахунковому обслуговуванні інших банків та держави. За організаційною формою діяльності ЦБ може функціонувати у вигляді трьох різних типів:

1) державний банк із 100% участю держави у формуванні капіталу;

2) акціонерне товариство, що не належить державі;

3) акціонерне товариство змішаної форми власності, частина якої належить державі

Основними функціями ЦБ є:

1) емісія готівки і організація грошового обігу;

2) функція банку банків;;

3) функція банку держави;

4) реалізація грошово-кредитної політики.

Функція емісії готівки є монопольною функцією ЦБ, що передбачає випуск в обіг банкнот і монет, які є обов’язковим платіжним засобом, обов’язкові для прийняття в оплату на території даної країни. Дана функція також визначає роль ЦБ як головного організатора грошового обігу в країні, що передбачає виготовлення банкнот, встановлення їх номіналів, визначення ознак платіжності банкнот, інкасаторські послуги для комерційних банків, заміна старих банкнот у міру їх зношеності, запровадження єдиного порядку ведення касових операцій в економіці.

Функція банку банків полягає у кредитно-розрахунковому обслуговувані ЦБ усіх інших банківських установ країни. Дана функція передбачає діяльність ЦБ в якості розрахункового центра та кредитора останньої інстанції. Виконуючи дану функцію, ЦБ здійснює наступні операції: а) зберігання резервів комерційних банків; б) надання комерційним банкам короткострокових кредитів для підтримання їх ліквідності; в)здійснення міжбанківських розрахунків; г) організація нагляду і контролю за діяльністю комерційних банків. Функція банку держави полягає в організації ЦБ кредитно-розрахункового обслуговування урядових структур та операцій, пов’язаних з касовим виконанням бюджету та обслуговуванням державного боргу. Виконуючи дану функцію, ЦБ здійснює наступні операції: а) ведення рахунків урядових установ, акумулювання коштів на них, здійснення виплат за дорученням уряду; б) проведення емісії та розміщення на ринку державних цінних паперів; в) видача коротко- і довгострокових кредитів уряду; г) надання консультацій уряду з фінансових питань; д) зберігання офіційних золотовалютних запасів країни.

Функція реалізації грошово-кредитної політики передбачає здійснення ЦБ регулювання кредитних можливостей комерційних банків, а відтак обсягів грошової маси в обігу з метою підтримання низьких темпів інфляції, забезпечення економічного росту та зайнятості. З метою впливу на грошову масу, залежно від господарської кон’юнктури і вибору стратегічних цілей регулювання, ЦБ може проводити два типи грошово-кредитної політики:

Рестрикційна грошово-кредитна політика (політика дорогих грошей) спрямована на скорочення обсягів кредитних операцій, підвищення рівня %-их ставок і обмеження величини грошової маси в обігу. При цьому стратегічною метою ЦБ є стримування темпів інфляції та стабілізація національної грошової системи. Експансіоністська грошово-кредитна політика (політика дешевих грошей) спрямована на збільшення масштабів кредитування економіки, зниження %-их ставок і зростання грошової маси в обігу. Стратегічним завданням ЦБ при такому типі політик є подолання виробничого спаду і підвищення платоспроможного попиту на товари і послуги.