Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК (ШП).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

7.1.Необхідність кредиту і умови формування кредитних відносин.

Обєктивна необхідність кредиту обумовленя існуванням в суспільстві економічних відносин, котрі визначають протиріччя, при якому в одних субєктів ринку нагромаджуються вільні кошти, що тимчасово не використовуються, а в інших субєктів у різних секторах економіки відчувається потреба у додаткових ресурсах.

Причинами винекнення даного протиріччя є:

  1. Виробнича причина зумовлена потребою забеспечення непервності крувообігу капіталів підприємств та своєчасного перетворення товарної форми на грошову і навпаки. Рух капіталу підприємств є нерівномірним у звязку з дією наступних факторів:

    • постійно виділяється вартістьосновного капіталу, що що переноситься на новостворений товар у формі амортизаційних відрахувань

    • неспівпадають моменти реалізації товарів, робі, послуг і придбання елементів оборотного капіталу на виплати з/п

    • виникає потреба нагромадження ресурсів у вигляді частини прибутку,що відкладається з метою його подальшого інвестування у виробництво

  2. Бюджетна причина повязана з тим що в окремі періоди державні доходи перевищують витрати, що призводить до тимчасового вивільнення коштів, а в інші періоди витрати бюджету перещують надходження, що зумовлює потребу у додаткових ресурсах

  3. Споживча причина обумовлення нагромадженням коштів населення у формі відкладеного попиту для здійснення платежів в майбутьнюму , що вивільняє кошти з обороту, а також винекнення у населення потреби у додаткових ресурсах для їх використання на споживчі цілі.

Розвязати протиріччя з тим щоб уникнути бездіяльного нагромадження значних субєктів можливе за допомогою кредиту, який дозволяє мобілізувати тимчасово вільні кошти одних субєктів ринку і надавати їх іншому. Для реалізації цієї можливості на практиці потрібно ряд передумов.

Основними передумовами що визначають можливість формування кредитних відносин є 2 наступні:

  1. Учасники кредитної угоди повинні бути юридично та економічно самостійними особами здатні виконувати свої зобовязання. Це пердбачає дві важливі обставини:

  • наявність реальної можливості у кредитора видати позичку що передбачає володіння ним певними грошовими або матеріальними ціностями, якими він може вільно розпоряджатися.

  • наявність у позичальника необхідних поточних або майбутніх доходів чи певних матеріальних ресурсів, що можуть бути використані ним для погашення одержаного кредиту

  1. Інтереси кредитора у видачі позики, а позичальника у її отримані мають збігатися у просторі і часі. Це пердбачає дві важливі обставини:

  • кредитні відносини не можуть виникати при відсутності інтересу в однієї із сторін до передачі коштів у тимчасове користування або до їх отримання.

  • кредитна угода не може відбутися при неспівпадані строків і сум вивільнення коштів у кредитора із відповідними потребами, щодо сум та строків на які ці кошти потрібні позичальнику.

7.2.Суть кредиту як економічної категорії.

Кредит - це система економічних відносин, що відображає розподіл вартості на засадах поверненя і сплати процентів. Дані відносини виражають передачу у тимчасове користування матеріальнихціностей або грошових коштів. На відміну від товарного обміну у кредитній угоді не відбувається зустрічного руху вартості, яка у даному разі не змінює свого влясника, а лише тимчасово використовується іншим економічним агентом. Специфіка кредиту як економічної категорії виражається у його субєктах та обєкті субєктами кредиту є кредитор і позичальник.

Кредитор – це учасник кредитної угоди котрий надає позичку, тобто певні ціності у тимчасове користування. Характерними ознаками діяльності кредитора є наступне:

  • джерелами ціностей для видачі кредиту можуть бути як власні матеріальні і грошові ресурси кредитора, так і кошти залучені ним в інших субєктів ринку.

  • метою кредитора є отримання прибутку від надання вартості в тимчасове користування

  • розміщаючи позичену вартість кредитор забеспечує її продуктивне використання як для себе так і для інших учасників розширеного відтворення

  • ресурси кредитора, які передаються у користування іншим субєктам ринку залишаються його власністю

Позичальник – це сторона кредитної угоди що отримує певні ціності в тимчасове користування і зобовязується повернути їх по закінченні встановленого терміну. Характерними ознаками діяльності позичальника є наступне:

  • метою позичальника є задоволення тимчасової потреби у додаткових грошових або матеріальних ресурсах

  • позичальник не є власником отриманих у користування ресурсів, а лише її тимчасовим розпорядником

  • позичальник має надати економічні та юридичні гарантії повернення отриманих від кредитора коштів

  • для повернення отриманих від кредитора ціностей позичальник повинен так організувати свою діяльність щоб забеспечити вивільнення коштів,достатніх для розрахунку з кредитором

Обєктом кредиту є певна вартість у грошовій чи матеріальній формі, що передається від кредитора до позичальника. Характерною ознакою кредиту є необхідність його збереження позичальником що передає передачу ним кредиторові рівноціного еквівалента отриманих у позику ресурсів. Обєкт кредиту виражає уречевлені відносини між кредитором і позичальником з приводу поворотного руху вартості

Безповоротнім проявом сутності кредиту як економічної категорії є його рух що відбувається у 3 послідовних етапи:

  1. Надання кредиту, що означає передачу ціностей у позику з метою їхнього раціонального використання і отримання доходу

  2. Використання кредиту що означає спрямування отриманих позичальником ресурсів на виробничі або споживчі потреби

  3. Повернення кредиту що передбачає отримання позичальником доходів від кредитованих операцій або мобілізацією коштів з інших джерел необхідних для поверненя позиченої вартості

Характерними ознаками кредиту як економічної категорії що виражають взаємодію кредитора і позичальника є наступне:

  • зовні кредит виражає певну форму довіри вияву кредитора до позичальника, однак на практиці ця довіра грунтується на економічному підрахунку можливостей позичальника повернути кредит

  • кредитною угодою сліж важати певну економічну операцію що зумовлює винекненя заборгованості в одног із її учасників. Погашення цієї заборгованості здійснюється на суму що перевищує величину початкового кредиту

  • матеріальною основою кредитних відносин є товарне виробництво так як повернення отриманих у позичку коштів грунтується на кругообігу виробничих капіталів які завершуються з приростом початково-еквівалентної вартості.

  • у тих кредитних відносинах де позичальником виступає населення і держава поверненя кредиту здійснюється за рахунок скорочення нагромадження або зменшення споживання.