Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК (ШП).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

6.1.Суть і форми прояву інфляції.

Інфляція – це процес переповнення сфери обігу грошовими знаками понад дійсну потребу економіки, що призводить до їхнього знецінення. Термін інфляція, який походить від лат. слова “inflacio” – розширення , збуття. В перше у сучасному розумінні 1884р. вжив амер. екон. Алан Делбар.

Форми прояву інфляції можуть розрізняти за наступними 3 основними критеріями:

  • залежно від ступення поширеності інфляції. Вона може бути локальною або світовою. Локальні індляціїні процеси відбуваються у межах однієї країни. Світова інфляція охоплює групу країн або цілі регіони світу.

  • залежно від часу дії інфляційного процесу. Він може бути періодичним або постійним. Сучасна інфляція має як правело постійний характер.

  • залежно від особливостей розвитку. Для перегляду інфляційних процесів прийнято розрізняти відкриту і приховану інфляцію. Відкрита проявляється у зростані загального рівня цін на товари і послуги. Прихована інфляція знаходить своє вираження у товарному дифециті, який періодично посилюється, а також у посиленні якостей товарів та послуг.

Для кількісної оцінки рівня відкритої інфляції використовуються індекси цін.

Існує 3 основних способи розрахунку цих індексів.

  1. Індекс Лайсперікса розраховується як свіввідношення між сукупною ціною певного набору товарів і послуг поточного періоду і ціною цієїж групи товарів і послуг базового періоду.

I L = ∑p1q0 / ∑poq0 де, p1 – ціни поточного періоду

q0 – набір товарів і послуг базового періоду

p0 – ціни базового періоду

  1. Індекс Пааше відображає динаміку цін сукупності товарів і послуг, асортиментний набір яких визначається у поточному періоді.

I p = ∑p1q1 / ∑poq1 де, p1 – ціни поточного періоду

q1– набір товарів і послуг поточного періоду

p0 – ціни базового періоду

  1. Індекс Фішера є усередниною величеною Індекса Лайсперікса і Індекса Пааше

I f =√ I L * Ip

В залежності від темпів зростання цін, що розраховуєься на основі відповідних індексів, розрізняють 3 види відкритої інфляції.

Повзуча інфляція – коли темпи зростання цін не перевищують 10% на рік.

Галупуюча інфляція – коли річні темпи росту цін становлять від 10% до 100%

Гіперінфляція – коли темпи росту цін перевищують 100% в рік. В рамках гіперінфляції виділяють поняття супеінфляція (супергіперінфляція) при якій темпи зростання цін перевищують 50% на місяць.

У тих економіках, де держава активно втручається у механізм утворення має місце прихована інфляція. Прихована інфляція виникає тоді, коли зафіксонана державаю ціна на певний товар або групу товарів виявляється нищою за ринкову ціну рівноваги на цей товар. у наслідок цього у виробників товарів і послуг на які зафіксовані ціни втрачаються стимули до збільшення кількості і підвищення якості своєї продукції в результаті цього виникає дефіцит.

Графічно даний процес можна відобразити іншим чином.

Протележним до поняття інфляція є деінфляція.

Деінфляція – зростання купівельної спроможності грошової одиниці, що виявляється у загальному зниженні рівня цін на товари і послуги. Прицьому купівельна спроможність грошей може збільшуватися як у наслідок вилучення з обігу надлишкової грошової маси так і в наслідок суттевого збільшення обороту товарів і послуг.

Обіг паперово-кредитних грошей може супроводжуватися також явищем дезінфляції.

Дезінфляція – це процес уповільнення зростання темпів інфляції, що з невизначеністю вартості грошей для суб’єктів ринку. дезінфляція займає проміжне становище між інфляцією та дефляцією.