Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК (ШП).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

7.7.Роль кредиту в економіці.

Виконання кредитом певних фунцій, які є проявом його сутності дає змогу відігравати йому велику роль у розвитку економіки суспільства в цілому. У своїй перерозподільчій фунції кредит активно впливає на всі процеси суспільного відтворення. Насамперед кредит відіграє значну роль в організації грошових розхрахунків як готівкових так і безготівкових. Кредит допомагає субєктам господарської діяльності збільшувати обсяг виробництва, забеспечувати безперебійність кругообороту основного та оборотного капіталу та уникати кризових явищ. Особливо значна роль кредиту в задоволенні тимчасових потреб в коштах, які обумовленні сезоністю виробництва та реалізацією продукції. Кредит сприяє розширеню виробництва та реструкризації економіки спрямованої на зменшення частки підприємств військово-промислового комплесу і розвиток виробництва товарів народного споживання.

7.8.Економічні межі кредиту.

Межі кредиту – це такий рівень розвитку кредитних відносин в н/г за якого попит і пропозиція на кредит балансується при збереженні стабільної , помірної ,доступної для переважної більшості платоспроможних позичальників процентної ставки. реальні кошти на позичкові кошти які формують економічні субєкти при спрощеній ставці банківського процента є кількісним виразом межі, спрощеної пропозиції позичальника з боку кредитора. При такому підході динаміка банківського процента стає основним показником дотримання чи порушення меж кредиту. Якщо рівень банківського процента швидко зростає чи надмірно високий – це свідчить про недостатню пропозицію кредиту, недостатьне задоволення реальних потреб економічних субєктів у позичкових коштах, про недокредитування економіки, а отже і про порушення меж кредиту з боку їх назамовлення і навпаки ЯКЩО рівень банківського процента надто низький, або швидко і тривалий час знижується – це свідчить про надмірну пропозицію кредиту, випереджаючи зростання її порівняно з реальним попитом, про перекредитування економіки, тобто про порушення меж кредиту в бік їх переповнення. Розміри меж кредиту визначаються поведінкою субєктів грошового ринку, регулювання ставки банківського процента,який є важливим інструментом грошово-кредитної політики ЦБ, стає ключовим важелем формування економічної межі кредиту та забеспечення її дотримання з боку банківської системи.

Якщо ЦБ проводить зниження банківського процента то попит на позички буде зростати а межі кредиту розширюватися. Межі кредиту формуються під економічних інтересів субєктів грошового ринку.

Економічні межі кредиту можуть розглядатися у 2 аспектах:

    1. Взалежності від певного рівня економічної системи (мікро- і макроекономічні межі кредиту)

    2. В залежності від призначення (кількісні і якісні межі кредиту)

Мікроекономічні межі кредиту визначають обсяги попиту на кредит в окремих позичальників. Вони формуються під впливом кількох економічних чиників.

  • динаміки ринкової ставки позичкового процента

  • характеру коливання потреб позичальника в основному і оборотному капіталі

  • стану забеспеченості позичальника власним капіталом та ефективності його використання

  • ефективності та окупності проектів на реалізацію яких позичаються кошти

Розширення мікроекономічних меж кредиту як реального попиту – це позички незалежно від чинників що його зумовили повинно супроводжуватися відповідним нарощення пропозиції позик. Таке нарощення забеспечує збільшення банківського кредитування а також розширення міжгосподарського кредитування.

Мікроекономічна межа кредиту потенційно існує у кожного економічного субєкта. Проте реально вона виявляється тоді коли він звертається на грошовий ринок за позичкою, тому скільки є в даний момент позичальників і стільки існує мікроекономічних меж кредиту. Вся сутність мікроекономічних меж кредиту можна розглядати як одну макроекономічну межу кредиту, яка визначає обєктивний обсяг кредитних вкладень в економіку вцілому, проте макроекономічною межею кредитує є непростою сумою багатьох мікроекономічних меж, а має відносну самостійність і формується під впливом певних загальноекономічних чинників а саме:

  • обсяг і темпи зростання ВВП

  • структура і рівень розвитку фінансової системи і стану державних фінансів

  • цілі і методи державної грошово-кредитної політики

  • рівень розвитку ринкових відносин.