Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК (ШП).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

6.6.Грошова реформа як метод стабілізації національної валюти.

Грошова реформа – це система заходів держави спрямованих на зміну елементів грошової системи з метою впорядкування і зміцнення грошового обігу вкраїні.

Залежно від того наскільки змінюється грошова система в країні, грошова реформа може буте повною або частковою.

Повна грошова реформа передбачає створення нової грошової системи вона може проводитися в одному із 3 випадків:

  • при зміні обігу грошей що перебувають в обігу.

  • при створені нових держав і формування ними власної національної грошової системи

  • при створенні над національної грошової системи, у разі обєднання грошових систем кількох країн.

Часткова грошова реформа передбачає зміну лише окремих елементів грошової системи. У якості обєктів можуть виступати порядок емісії грошової одиниці, її назва та види, маштаб цін, а також фунції органу грошово-кредитного регулювання.

Залежно від методів за допомогою яких здійснюється стабілізація національної валюти грошова реформа поділяється на 4 види:

    1. деномінація

    2. нуліфікація

    3. девальвація

    4. ревальвація

Деномінація – це укруплення національної грошової одиниці при якому старі грошові знаки обмінюються на нові у певній пропорції з метою впорядкування грошового обігу і посення розрахунків. деномінація проводиться по методу «закреслення нулів», тобто укруплення маштабу цін при деномінації у тій же пропорції, що і здійснюється обмін грошових одиниць одночасно перераховуються ціни, тарифи і з/п. А в наслідок укруплення маштабу цін відбувається швидке знецінення грошової маси в обігу.

Нуліфікація – це оголошення державою знецінених грошових знаків недійсними, тобто анульованими, і запровадження нової валюти. Нуліфікація проводиться в умовазх сильної інфляції і різко знецінюється національна грошова одиниця. Фактично нуліфікацією є обмін знецінених грошей за кратним низьким курсом, що призводить по операцією до формальності.

Девальвація (зниження вартоств) – це офіційне зниження курсу національної валюти по відношенню до іноземних валют, або міжнародних грошових одиниць. За умов металевого обігу девальвація здійснювалася шляхом понеження золотого вмісту грошової одиниці. У сучасному розумінні девальвація застосовується до валют, що мають офіційний фіксований паритет до інших валют, або міжнароджних грошових одиниць. У такому розумінні девальвація передбачає або законодавчо зниження даного паритету , або офіційну відмову держави від його підтримування.

Ревальвація(підвищення) – це офіційне підвищення курсу національної валюти по відношенню до іноземних валют або міжнародних грошових одиниць. В умоваз золотого стандарту ревальвація передбачала офіційне підвищення золотого вмісту національних грошей. В умовах паперово кредитного грошового обігу ревальвація використовується країнами з стійкими валютами з метою ліквідації курсових перекосів, повязанихз різницею між купівельно. платоспроможністю валюти у середині країни і на зовнішніх ринках.

Залежно від порядку заміни грошових знаків грошові реформи можуть бути конфіскаційною і неконфіскаціїною.

Грошова реформа конфіскаційного типу передбачає проведення обміну старих грошей на нові у пропорціях, які диференційовані в залежності від кількостіпредявленихдля обміну копюр, а також величини вкладій у банках.

Грошові реформи неконфіскаційного типу здійснюють обмін грошей за єдиним співвідношенням для всіх субєктів ринку, незалежно від величини обмінювальних сум та їх видів – готівкових чи безготівкових.

В Україні грошову реформу було здійснено у 3 основні етапи відповідно до етапів формування національної грошової системи.

Основними цілями проведення грошової реформи були наступні:

  1. Порядкування і оздоровлення грошового обігу в країні

  2. Перетворення грошей на важливий стимулюючий фактор економічного і соціального розвитку

  3. Забеспечення фунціонування грошової системи на основі ринкових інструментів регулювання.

На запровадженя в обіг гривні було здійснено з 2-16.09.1996р. шляхом деномінації попередньої грошової одиниці 1:100000

Грошова реформа базувалася на принципах повної прозорості та мала неконфіскаційний характер. У її результаті номінально у 100000 разів збільшився маштаб цін. Купівельна спроможність та купівельний курс гривні порівняно з карбованцем. Самеж співвідношення між товарною і грошовою масою в обігу не змінилося.