Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 - Історія України др. пол. XVIII ст. - почато...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
6.27 Mб
Скачать

Кропивницький Марко Лукич

М арко Лукич Кропивницький (*25 квітня (7 травня) 1840, с. Бежбайраки, теперКіровоградської обл. — † 21 квітня 1910) — український письменник, драматург, театральний актор. З ім'ям М. Кропивницького пов'язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії.

Освіта: приватна школа шляхтича Рудковського, Єлисаветградське училище, Бобринецька повітова школа. Після невдалої спроби продовжити навчання в гімназії в Києві юнак повертається до Бобринця і вступає на службу до повітового суду. З 1862 р. М. Кропивницький відвідує заняття на юридичному факультеті Київського університету як вільний слухач. У 1871 р. Кропивницький перейшов у професіональні актори. Важливим етапом у творчому житті Кропивницького та історії українського театру були його гастролі 1875 р. у Галичині, де, працював актором і режисером театру товариства «Руська бесіда». У 1882 р. він організовує свою трупу, яка приблизно через рік зливається з трупою Михайла Старицького. Помер 21 квітня 1910 р. по дорозі з Одеси, де був на гастролях; поховано його в Харкові.

Твори: «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Глитай, або ж Павук», «Невольник», «Лихо не кожному лихо — іншому й талан», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Де зерно, там і полова», «Олеся», «Перед волею», комедії Кропивницького «Чмир» , «На руїнах», водевіль «Дійшов до розуму», комедія «Голомозий», «Страчена сила», «Зерно і полова».

Іван Карпенко-Карий

І ван Карпенко-Карий (справжнє прізвище — Тобілевич; *29 вересня 1845, с. Арсенівкапоблизу Єлисаветграда — †15 вересня 1907, Берлін) — український письменник,драматург, ерудит, брат Миколи Садовського та Панаса Саксаганського. Навчався в Бобринецькому повітовому училищі, потім 1859 р. працював писарчуком станового пристава, пізніше став канцеляристом міської управи. У 1864 р. влаштувався на службу до повітового суду, наступного року переїхав до Єлисаветграда, де працював столоначальником повітового поліцейського управління, брав участь у аматорських виставах Тарновського, публікував літературно-критичні статті, став членом нелегального народовольського гуртка Опанаса Михалевича. За неблагонадійність І. Карпенка-Карого звільнили з посади секретаря поліції. Він вступив до трупи М.Старицького. У 1884 р. — був заарештований і засланий до Новочеркаська. У 1887 р., отримавши дозвіл на звільнення, оселився на хуторі Надія Єлисаветградського повіту. У 1888 р. із І. Карпенка-Карого знято гласний нагляд, він вступив до трупи М.Садовського, пізніше — П. Саксаганського. У 1890 р. — вступив до товариства українських артистів. Протягом 1900—1904 pp. І. Карпенко-Карий створив власну трупу. У 1906 р. І. Карпенко-Карий захворів, залишивши сцену, виїхав на лікування до Німеччини. 15 вересня 1907 р. він помер у Берліні. Тіло перевезене в Україну і поховане на кладовищі в с. Карлюжини біля хутора Надія. Твори: «Мартин Боруля», «Сто тисяч», «Хазяїн», «Суєта», «Житейське море», «Розумний і дурень», П'єса «Паливода XVIII», Комедія «Чумаки»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]