Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать

2. Методичні поради до вивчення теми «Бухгалтерський баланс» Перелік питань

  1. Сутність бухгалтерського балансу і йго побудова.

  2. Структура балансу за П(С)БО 2 "Баланс".

  3. Вплив господарських операцій на зміни у балансі. Типи змін.

  4. Значення бухгалтерського балансу в управлінні підприємством.

  1. Сутність бухгалтерського балансу і його побудова

Управління господарюючим суб'єктом вимагає достовірних і оперативних, точних, достовірних даних про стан і наявність господарських засобів, їх склад і розміщення, а також про джерела їх формування і цільове призначення. Таку інформацію, узагальнену і відповідно згруповану, отримують за допомогою бухгалтерського балансу. Поняття «баланс» широко використовується в економічних науках, наприклад, баланс доходів і витрат, баланс ресурсів тощо.

Слово «баланс» як облікова категорія має декілька значень:

  • це метод відображення стану господарських засобів (майна) за їхнім складом і джерелами утворення у вартісній оцінці на певну дату. Він застосовується для врівноваження підсумків протилежного значення (в рахунках, відомостях, таблицях: дебету і кредиту, активу і пасиву). Тотожні підсумки уособлюють збалансовані шальки терезів;

  • це документ бухгалтерської звітності, джерело інформації для управління, планування, організації виробництва, аналізу, контролю, аудиту. Баланс є синтезом облікових записів, а тому його треба вміти читати і критично оцінювати з погляду змісту, будови та ефективного використання даних;

  • це таблиця, яка відображає майнову статику і інколи динаміку результатів облікової реєстрації, майнового стану підприємства в грошових вимірниках на відповідний момент, тобто стан його активів і пасивів.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87 (далі П(С)БО 2), визначає баланс як звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, зобов’язання та власний капітал у грошовому виразі на певну дату.

Терміни «активи», «зобов’язання», «власний капітал» - складові частини балансу. Для правильного складання балансу дуже важливим є розуміння цих термінів.

Активи (пасиви – зобов’язання, власний капітал) відображуються у балансі за умови, що:

їх оцінка може бути достовірно визначена. Наприклад: активом є придбання майна за гроші, в кредит, в обмін на інше майно, безкоштовно; в той же час складена угода угоди про придбання не гарантує появи активу. Тобто, контроль над активами підприємства випливає з права володіння ними.

можливість отримання (втрати) в майбутньому економічних вигід, пов’язаних з їх використанням. Наприклад, прострочена дебіторська заборгованість не відображується в активі балансу, оскільки надходження грошових коштів уже не відбудеться.

Майбутня економічна вигода – це потенціальна можливість отримання грошових коштів чи їх еквівалентів підприємством. Наприклад: продаж готової продукції передбачає надходження грошових коштів, в той же час існує ризик неплатоспроможності покупця.

У таблиці балансу у лівій стороні відображають склад і розміщення господарських засобів (актив) у правій стороні відображають джерела формування господарських засобів (пасив). "актив" і "пасив" це відповідні сторони бухгалтерського балансу.

Рівність підсумків активу і пасиву балансу зумовлена тим, що в обох його частинах відображено у вартісній оцінці одні й ті ж господарські засоби, тільки згруповані за різними ознаками: в активі — за складом і розміщенням, у пасиві — за джерелами їх формування. Кожна група господарських засобів, розміщених в активі, має відповідне джерело їх формування, відображене в пасиві балансу. Отже, рівність підсумків балансу можна зобразити за допомого типового рівняння: .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]