Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать
    1. Порядок визначення, визнання і класифікація витрат підприємства за псбо 16 «Витрати»

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності визначає ПСБО 16 «Витрати».

Витрати - зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Не визнаються витратами й не включаються до звіту про фінансові результати:

    • Попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг

    • Платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо.

    • Погашення одержаних позик

    • Інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що не відповідають ознакам, наведеним у пункті 6 цього Положення (стандарту)

    • Витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку

З метою бухгалтерського обліку, аналізу та планування витрати підприємства об’єднуються в однорідні групи за різними ознаками. Загалом витрати групуються та обліковуються за видами, місцями виникнення та носіями витрат, виходячи з діяльності підприємства.

Облік витрат за видами діяльності відображає, на що, на які цілі витрачені активи підприємства.

Розрізняють наступні види діяльності.

Звичайна діяльність — будь-яка діяльність підприємства, а також операції, які забезпечують її або виникають внаслідок здійснення такої діяльності.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

Основна діяльність — операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, послуг), що є визначальною метою створення підприємства та забезпечують основну частину його доходу.

Інвестиційна діяльність — придбання та реалізація тих необоротних активів, а також фінансових інвестицій, які є складовою еквівалентів грошових коштів.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Надзвичайна діяльність — операції або події, які відрізняються від звичайних і не відбуваються часто або регулярно.

Витрати, пов’язані зі здійсненням операційної діяльності (операційні витрати), включають: собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати.

Облік витрат за елементами показує, що конкретно, які ресурси витрачені.

На рис. 11.2. представлений взаємозв’язок розглянутих класифікацій витрат операційної діяльності.

Структура витрат, пов’язаних із виробництвом готельно-ресторанних послуг, та поняття собівартості на сьогодні регулюється П(С)БО 16 «Витрати».

Важливим є законодавче закріплення положення, що перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості послуг визначаються підприємством самостійно

Оскільки собівартість готельних послуг є вартісним вираженням витрат підприємства і визнаються витрати в момент їх виникнення, собівартість реалізованих готельних послуг і виробничі витрати майже завжди рівні між собою і їх класифікація співпадає. (табл. 11.1).

Таблиця 11.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]