Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать

Облік заробітної плати

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

1

Нарахована заробітна плата, яка належить працюючим готельно-ресторанного підприємства

23, 91, 92, 93, 15

661

2

Із нарахованих зарплат проводяться обов’язкові утримання

утримання до пенсійного фонду

661

651

утримання до фонду соціального страхування

661

652

утримання до страхування на випадок безробіття

661

653

утримання прибуткового податку

661

64

утримання по виконавчих документах

661

685

З дозволу працюючих з заробітної плати можуть бути утримані нестачі і втрати від псування цінностей (К-т 375), за допущений брак виробництва з вини працівників (К-т 24).

Протягом трьох повних робочих днів здійснюється виплата зарплати готівкою з каси (Д-т 66, К-т 30). Після цього платіжні відомості закриваються. Навпроти прізвищ працюючих, які не одержали зарплату, ставиться штамп або пишеться від руки «депоновано». Прізвища і суми депонентів переносяться до окремої відомості або книги, а загальна сума відображається у кредиті рахунку 662 «Розрахунки з депонентами».

Сума депонованої зарплати наступного дня здається в банк на поточний рахунок.

Аналітичний облік депонованих сум ведеться у книзі аналітичного обліку депонованої заробітної плати, в якій відкриваються окремі рахунки на кожного депонента.

Облік розрахунків зі страхування

Утримання із заробітної плати можуть проводитись лише відповідно до чинного законодавства.

Роботодавець одночасно з нарахуванням заробітної плати здійснює нарахування на заробітну плату до фондів соціального страхування.

Облік зобов’язань за страховими соціальними фондами ведеться на рахунку 65 «Розрахунки по страхуванню». На кожний фонд соціального призначення відкривається окремий субрахунок.

При одержанні готівки з поточного рахунка в касу на виплату зарплати або перерахуванню до банкомату або на платіжні картки з поточного рахунка перераховуються платежі до соціальних фондів і тим самим погашаються зобов’язання перед фондами соціального страхування.

Із заробітної плати працівників готельно-ресторанного господарства здійснюються наступні обов’язкові утримання: податок з доходів фізичних осіб; збір до Пенсійного фонду; збір до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням; збір до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та за судово-виконавчими листами.

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» передбачена система пільг для громадян, що мають на утриманні дітей віком до 16 років; громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; інвалідів війни першої групи; учасників Великої Вітчизняної війни, інших бойових операцій по захисту колишнього СРСР; інвалідів дитинства та ін.

Із сум доходів, що були отримані громадянами не за місцем основної роботи, в тому числі за сумісництвом, а також громадян, що не проживають постійно на території України, податок утримується в розмірі 15 % суми заробітку. При цьому із заробітку цих громадян не виключається неоподатковуваний мінімум доходів громадян та не надаються пільги.

Внески до Пенсійного фонду, Фондів соціального страхування перераховують одночасно з перерахуванням податку з доходів фізичних осіб не пізніше дня отримання в установі банку коштів на виплату заробітної плати (див. табл. 10.4. ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]