Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать

Тема 8. Облік грошових коштів, розрахунків Методичні рекомендації

При вивчені теми, слід звернути увагу на порядок ведення касових операцій, визначених Національним банком України. Необхідно ознайомитися зі змістом касових документів, звітів касира і порядком реєстрації касових операцій у накопичу­вальних реєстрах, з розрахунками з дебіторами.

При вивчені теми необхідно ознайомитись з порядком відкриття рахунку в установі банку, змістом виписок банку і порядком відображення банківських операцій на рахунках та в реєстрах бухгалтерського обліку.

Облік дебіторської заборгованості розглянути за ПСБО 10 «Дебіторська заборгованість», вивчити порядок виникнення та погашення дебіторської заборгованості на рахунках бухгалтерського обліку, порядок створення резерву сумнівних боргів.

8.1. Методичні поради до вивчення теми «Облік грошових коштів, розрахунків» Перелік питань

  1. Облік касових операцій

  2. Облік операцій на рахунках в банку

  3. Облік інших грошових коштів

  4. Облік розрахунків з покупцями та замовниками і іншими дебіторами.

  1. Облік касових операцій

Кожна установа або організація для здійснення своєї діяльності має обов’язково використовувати грошові кошти. Їх рух відбувається майже у всіх сферах господарювання і може здійснюватись як у готівковій, так і у безготівковій формах.

Операції готельно-ресторанного підприємств між підрозділами та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки, тобто грошових знаків національної валюти України (банкнот і монет, у тому числі обігових, пам'ятних та ювілейних монет), які є дійсними платіжними засобами, називаються касовими операціями. Їх облік здійснюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України від 15.12.2004 р. № 637 (зі змінами і доповненнями).

Відповідно до цього Положення, кожне готельно-ресторанне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинні мати касу. Каса – це приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей та касових документів, де, як правило, ведеться касова книга - документ установленої форми, що застосовується для здійснення первинного обліку готівки в касі. Відповідальність за обладнання каси, доставку та зберігання коштів несуть керівники готелів.

На підставі наказу керівника установи призначається на посаду касир - матеріально відповідальна особа, на яку покладено функції щодо видачі-приймання готівки, який одночасно із зарахуванням на роботу підписує договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлюється з Положенням № 637.

На підприємствах готельно-ресторанного господарства, де значна кількість операцій здійснюється через готівкові розрахунки, обов’язково у штатному розписі має бути посада старшого касира. Він перед початком робочого дня (за наявності в підприємства кількох касирів) видає іншим касирам потрібну для видаткових операцій суму готівки під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (форма КО-5), яку зобов’язаний вести старший касир.

Касири в кінці робочого дня повинні скласти звіт про одержану і видану готівку за відповідними касовими документами і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей.

Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей застосовується також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом встановленого терміну, та повернення нею наявної готівки і касових документів.

В готельно-ресторанному господарстві, де штатним розписом не передбачена посада касира у кожному підрозділі (автостоянка, ресторан, пральня), виконання його обов’язків покладається, відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера або іншого працівника (адміністратор, офіціант, бармен), з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Всі підприємства, в тому числі і готельно-ресторанні підприємства, можуть мати у касі готівку лише в межах лімітів залишку.

Ліміт залишку готівки в касі – граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час.

Уся готівка понад ліміт повинна здаватись до установи банку.

Документальне оформлення надходження грошових коштів

Касові операції здійснюються на підставі належним чином оформлених касових документів (касових ордерів та відомостей на виплату грошей, розрахункових документів, квитанцій програмно-технічних комплексів самообслуговування, відомостей закупівлі сільськогосподарської продукції, інших прибуткових та видаткових касових документів), за допомогою яких відповідно до законодавства України оформляються касові операції, звіти про використання коштів, а також відповідні журнали встановленої форми для реєстрації цих документів та книги обліку.

Перелік типових форм касових документів наведений в таблиці 8.1.

Таблиця 8.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]