Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать
    1. Облік надходження і вибуття основних засобів. Порядок нарахування амортизації і зносу

За ПСБО 7 основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів.

Придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Первісна вартість включає:

  • суми, сплачені згідно з договором постачальнику (продавцю);

  • суми, сплачені організаціям за здійснення робіт за договорами будівельного підряду та іншими договорами;

  • суми, сплачені організаціям за інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з придбанням (створенням) основних засобів;

  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, здійснені у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;

  • сплачені мито, податки та інші платежі, пов’язані з придбанням (створенням) основних засобів, що не відшкодовуються підприємству;

  • винагороди, сплачені посередницькій організації, через яку було придбано об’єкт основних засобів;

  • витрати з страхування ризиків, пов’язаних із доставкою основних засобів;

  • витрати на установку, монтаж, настройку та налагодження основних засобів;

  • інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням (створенням) основних засобів та приведенням їх у робочий стан.

Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання.

Первісна вартість основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається як справедлива вартість, погоджена засновниками.

Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

Фінансові витрати не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень (за винятком фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати»).

Таблиця 5.2.

Оцінка вартості придбаних об'єктів основних засобів

№ з/п

Спосіб надходження на підприємство

Складові і порядок утворення початкової вартості

1

Придбання

Первісна вартість

2

Переведення з оборотних активів, товарів, готової продукції тощо в основні засоби

Собівартість оборотних активів, товарів, готової продукції і т. ін.

3

Обмін об’єкта основних засобів на подібний об'єкт

3.1. Залишкова вартість переданого об'єкта

3.2 Справедлива вартість переданого об'єкта

4

Обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт

Справедлива вартість переданого об'єкта, збільшена (зменшена) на суму грошових коштів або їх еквівалентів, що була (передана) отримана під час обміну

5

Внесок у статутний капітал

Погоджена засновниками (учасниками) справедлива вартість отриманих об'єктів основних засобів

6

Безкоштовне (безоплатне) одержання

Справедлива вартість отриманих об'єктів основних засобів передбачених у п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби»

Введення в експлуатацію об'єктів основних засобів в обов'язковому порядку повинне супроводжуватися оформленням первинної документації, передбаченої наказом Мінстату України від 29 грудня 1995 року № 352 «Про затвердження типових форм первинного обліку». До таких типових форм відносяться документи ОЗ-1 – ОЗ-14.

Таблиця 5.3.

Документальне оформлення руху основних засобів

№ з/п

Форма

документу

Назва документу

Примітка

1

ОЗ-1

Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів

Складається в одному примірнику на кожний окремий об'єкт приймальною комісією, призначеною розпорядженням (наказом) керівника підприємства (організації). Акт після його оформлення з прикладеною технічною документацією, що відноситься до даного об'єкта, передається до бухгалтерії підприємства, підписується головним бухгалтером та затверджується керівником підприємства (організації) або особами, на те уповноваженими.

2

ОЗ-2

Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів основних засобів

Акт, підписаний працівником цеху (відділу), що уповноважений на приймання основних засобів, та представником цеху (підприємства), який виконував ремонт, реконструкцію та модернізацію, здають до бухгалтерії підприємства (організації). Акт підписується головним бухгалтером та затверджується керівником підприємства, організації чи особами на те уповноваженими. До технічного паспорта відповідного об'єкта основних засобів повинні бути внесені необхідні зміни до характеристики об'єкта, пов'язані із капітальним ремонтом, реконструкцією та модернізацією.

3

ОЗ-3

Акт списання основних засобів

Акт складається у двох примірниках комісією, призначеною керівником підприємства, установи, організації, затверджується керівником підприємства (організації) або особою, на те уповноваженою. Перший примірник акта передають до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання основних засобів та є підставою для здачі на склад запчастин, що залишилися в результаті їх списання, а також матеріалів, металобрухту і т.п.

4

ОЗ-4

Акт на списання автотранспортних засобів

Акт складається у двох примірниках та підписується комісією, що призначається керівником автогосподарства (підприємства) і затверджується керівником підприємства (організації) чи особою, на те уповноваженою. Перший примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання основних засобів, та є підставою для здачі на склад матеріальних цінностей та металобрухту, що залишився в результаті списання.

5

ОЗ-5

Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини

Застосовується в будівельно-монтажних організаціях для оформлення передачі, установки та пуску будівельних машин та наступного їх демонтажу і передачі машинопрокатній базі

6

ОЗ-6

Інвентарна картка обліку основних засобів

заповнюється в одному екземплярі на підставі «Акту (накладної) прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів « (форма № 03-1), технічної й іншої документації

7

ОЗ-7

Опис інвентарних карток з обліку основних засобів

застосовується для реєстрації інвентарних карток обліку основних засобів (форма № 03-6)

8

ОЗ-8

Картка обліку руху основних засобів

заповнюється на основі даних інвентарних карток відповідних груп (видів) основних засобів та звіряється з даними синтетичного обліку основних засобів. На основі підсумкових даних цих карток заповнюються звітні форми з руху основних засобів.

9

ОЗ-9

Інвентарний список основних засобів

застосовується для пооб’єктного обліку основних засобів за місцем їх перебування (експлуатації) по матеріально відповідальних особах

10

ОЗ-14, 15, 16

Розрахунок амортизації основних засобів

Використовується при нарахуванні зносу основних засобів

Введені в експлуатацію основні засоби обліковуються на рахунку 10 «Основні засоби». Цей рахунок активний, балансовий, основний, інвентарний, матеріальний. Він призначений для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів.

Аналітичний облік основних засобів ведеться щодо кожного об’єкту окремо.

Для обліку інших необоротних матеріальних активів передбачено рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи» - активний, балансовий, оснвний, інвентарний, матеріальний.. Його призначення – облік та узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, які не відображені у складі об’єктів обліку на рахунку 10 «Основні засоби»

Аналітичний облік необоротних матеріальних активів ведеться щодо кожного об’єкта цих активів.

Надходження основних засобів здійснюється в результаті: придбання за плату; безоплатного одержання; внесення засновниками до статутного капіталу; будівництва (підрядним і господарським способами).

При передачі кожного об’єкта основних засобів в експлуатацію комісією, яка створена за наказом керівника підприємства і здійснює приймання об’єкта, складається Акт приймання передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (Ф № 03-1). В цьому документі вказується первісна вартість об’єкта, місце експлуатації, його відповідність технічним умовам.

Кожному об’єкту надається інвентарний номер, який наноситься на об’єкт і в подальшому проставляється у всіх документах, на підставі яких відбувається внутрішнє переміщення об’єкта, його вибуття, а також він має відображатися в інвентарній картці (Ф № 03-6).

Інвентарна картка — реєстр аналітичного обліку основних засобів. У ній містяться такі дані: інвентарний номер, назва об’єкта, коротка технічна характеристика, місце експлуатації, дата введення в експлуатацію, рік випуску або будівництва, норма амортизації, дата вибуття з експлуатації, відомості про переоцінку, реконструкцію, модернізацію об’єкта та інші.

Кореспонденція рахунків з обліку надходження основних засобів відображена в таблиці 5.4.

Таблиця 5.4.

Облік надходження основних засобів на підприємство готельно-ресторанного господарства

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Облік придбаних морозильної камери (за попередньою оплатою)

1.

Перерахована попередня оплата постачальнику за морозильну камеру (з ПДВ)

371 «Розрахунки за виданими авансами»

311 «Поточні рахунки в національній валюті»

2.

Відображено податковий кредит з ПДВ

641 «Розрахунки за податками»

644 «Податковий кредит»

3.

Відображено придбаний в обліку морозильну камеру за договором поставки (без ПДВ)

- списано податковий кредит з ПДВ

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

644 «Податковий кредит»

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

4.

Відображено витрати пов’язані з придбанням морозильної камери (транспортні послуги, посередницькі тощо) без ПДВ

- відображено суму ПДВ

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

641 «Розрахунки за податками»

685 «Розрахунки з

іншими кредиторами»

5.

Придбану морозильну камеру зараховано до складу основних засобів

10 "Основні засоби"

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

6.

Взаємозалік рахунків з обліку ПДВ

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

371 «Розрахунки за виданими авансами»

7.

Перераховані кошти за транспортні послуги

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

311 «Поточні рахунки в національній валюті»

8.

При придбанні легкових автомобілів відрахування до Пенсійного фонду

949 «Інші витрати операційної діяльності»

651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»

Облік безоплатно одержаних телевізорів

1.

Безоплатно одержано телевізор (для обліку за існуючою ринковою вартістю)

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

424 «Безоплатно одержані необоротні активи»

2.

Витрати на транспортування та монтаж безоплатно одержаних телевізорів (без ПДВ)

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

2.1.

- відображено податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної

641 «Розрахунки за податками»

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

3

Зарахована вартість безоплатно телевізорів та сума витрат на транспортування і монтаж (окремо) до складу основних засобів

10 «Основні засоби»

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

4.

Списано вартість безоплатно одержаних телевізорів на збільшення доходу готельно-ресторанного підприємства на суму нарахованої амортизації

424 «Безоплатно одержані необоротні активи"

745 «Дохід від безоплатно одержаних активів»

Облік основних засобів внесених до Статутного капіталу готельно-ресторанного підприємства

1

Відображення вартості Статутного капіталу готельно-ресторанного підприємства, зареєстрованої в засновницьких документах

46 «Неоплачений капітал»

40 «Статутний капітал»

2

Засновником внесений шкіряний диван у погашення заборгованості до Статутного капіталу

10 «Основні засоби»

46 «Неоплачений капітал»

3

Витрати на транспортування, монтаж шкіряного дивану, внесеного в погашення заборгованості

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

4

Відображення суми податкового кредиту з ПДВ у розрахунках з іншими кредиторами

641 «Розрахунки за податками»

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

5

Зарахування витрат на транспортування, монтаж, на збільшення вартості шкіряного дивану, внесеного в погашення заборгованості до Статутного капіталу

10 «Основні засоби»

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

6

Оплата за виконані транспортні роботи і монтаж об'єкта основних засобів, внесеного в погашення заборгованості до Статутного капіталу (можливо готівкою через касу, або через рах. № 31)

685 «Розрахунки з

іншими

кредиторами»

311 «Поточні рахунки в національній валюті

7

Відображено передачу шкіряного дивану до Статутного капіталу іншого підприємства

143 «Інвестиції

непов'язаним

сторонам»

10 «Основні засоби»

Будівництво (створення) об’єктів основних засобів (підрядний спосіб)

1

Відображена заборгованість за проектні, будівельно-монтажні роботи за рахунками підрядчиків.

152 "Придбання (виготовлення) основних засобів"

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

2

Відображена сума ПДВ, нарахована на ціну автостоянки

644 «Податковий кредит»

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

3

Сплачено кошти підряднику за будівництво автостоянки

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

311 «Поточні рахунки в національній валюті

4

Введено в експлуатацію за актом приймання-передачі будівлю автостоянки.

10 «Основні засоби»

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

Будівництво (створення) об’єктів основних засобів (господарський спосіб)

1

Нарахована заробітна плата робітникам, зайнятим будівництвом складу

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

2

Зроблені відрахування на соціальні заходи із заробітної плати працівників, зайнятих будівництвом складу.

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»

3

Списані будівельні матеріали, витрачені на будівництво складу

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

205 «Будівельні матеріали»

4

Введений в експлуатацію за актом завершене приміщення складу

10 «Основні засоби»

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]