Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_GRS_Modul_1_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать
  1. Активні та пасивні рахунки і їх зв'язок з балансом. Порядок запису на них

Відповідно до структури балансу всі рахунки діляться на активні і пасивні.

Активні рахунки призначені для обліку наявності і зміни засобів виробництва (майна), пасивні — для обліку наявності і зміни джерел засобів. При відкритті рахунків на них записують початкові залишки (сальдо) на підставі даних статей балансу. Оскільки господарські засоби розміщені в балансі на лівій стороні — в активі, то й залишки засобів на активних рахунках також записують на лівій стороні рахунка — в дебеті. Джерела засобів відображуються в балансі на правій стороні (у пасиві), отже і залишки на пасивних рахунках записують на правій стороні рахунку — в кредиті. Активні рахунки завжди мають дебетове сальдо, пасивні — кредитове.

Активні рахунки призначені для обліку наявності та руху активів і відкриваються для статей балансу, які знаходяться в активі бухгалтерського балансу (рядки 030 «Основні засоби», 010 «Нематеріальні активи», 100 «Виробничі запаси» і т.д.).

Пасивні рахунки призначені для обліку наявності та зміни джерел утворення і відкриваються для статей балансу, що містяться в пасиві балансу (рядки 300 «Статутний капітал», 340 «Резервний капітал», 350 «Нерозподілені прибутки», 440 «Довгострокові позики» і т.д.).

Активні рахунки відрізняються від пасивних своєю побудовою, тобто тим, що саме обліковується у дебеті і у кредиті рахунка, а також формальною ознакою — місцем запису залишку: якщо рахунок активний, то залишок записано з лівого боку (дебет), , якщо — пасивний ,залишок --з правого боку (кредит).

На тій стороні рахунка, де показується залишок, відображається його збільшення, а на протилежній — зменшення. В активних рахунках, де залишок завжди дебетовий, збільшення коштів відображається за дебетом, а зменшення — за кредитом. У пасивних рахунках, де залишок завжди кредитовий, збільшення джерел відображають за кредитом, а зменшення — за дебетом

Активний рахунок

Пасивний рахунок

Залишок на початок

Залишок на початок

збільшення

зменшення

зменшення

збільшення

Залишок на кінець

Залишок на кінець

Рис. 3.2. Схематичний вигляд активних і пасивних рахунків

У практичній діяльності підприємств: кожний рахунок має своє місце у відповідному журналі, книзі, відомості (регістрі), які відкриваються для забезпечення поточного обліку наявності й руху засобів виробництва та джерел їх утворення. Побудова книг і журналів, що в них розміщено відповідні рахунки, визначається формою бухгалтерського обліку, а тому вони можуть бути односторонніми чи двосторонніми.

У системі рахунків бухгалтерського обліку використовується невелика група активно-пасивних рахунків, на яких враховуються водночас і засоби виробництва, і джерела їх утворення, а отже, вони поєднують ознаки як активних рахунків, так і пасивних (наприклад, рахунок 44 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)», по дебету якого відображують збитки, а по кредиту — прибуток, та рахунки 79, 327, 64, 65, 66, 377 і т. ін.). У практиці обліку активно-пасивні рахунки мають обмежене застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]