Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

Тема 3. Риторика і мистецтво презентації

План

  1. Поняття про ораторську (риторичну) компетенцію.

  2. Публічний виступ як важливий засіб комунікації переконання.

  3. Види публічного мовлення

Практичний блок

1. Які види ораторської промови залежно від загальної мети Ви знаєте? у чому специфіка кожного виду промови?

2. Ознайомтесь з уривком із виступу О.Квасьнєвського на урочистій церемонії відкритття Року Польщі в Україні (30.03.2004).

Немає незалежної Польщі без незалежної України, немає незалежної України без незалежної Польщі. Це велике щастя, що нам вдалося цього досягти, але й велике завдання для поляків та українців, щоб ця дружба продовжувалася.

Сьогодні нас до Києва привела незвичайна місія, нещоденне завдання. Ми урочисто відкриваємо в Україні Рік Польщі – надзвичайно важливий захід, який прислужиться подальшому зближенню двох народів, послідовним продовженням його стане Рік України в Польщі.

Дякую Леонідові Даниловичу Кучмі, дякую урядові України за ініціативу, за гідне здійснення в ролі господарів цілої низки культурних, наукових, економічних заходів, які презентують Польщу та демонструють нашу спільну спадщину і нинішню співпрацю. Ви побачите Польщу, що зберегла свої історичні традиції, а водночас дивиться у майбутнє, досягає успіхів, входить у Євросоюз. Входить відкрито і доброзичливо до своїх сусідів. Ми раді, що пізнаємо один одного не тільки на рівні держав і політиків, а й у ширшому вимірі. Це для нас дуже потрібно – для того, щоб спільно входити у майбутнє.

Це найважливіше – дружба між різними людьми. Гасло “Польща і Україна разом в Європі” набуває сьогодні виняткового значення, є символом волі двох народів. Разом ми демонструємо, що обидві наші країни потрібні Європі і сьогодні , і завтра, і завжди. (газ. “Урядовий кур’єр”)

Проаналізуйте мову і стиль цього виступу. Зазначте, які засоби мовної виразності використані оратором.

3. Які етапи підготовки публічного виступу Ви знаєте? Охарактеризуйте їх. Наведіть загальні рекомендації щодо підготовки публічного виступу.

4 Подати зразок розгорнутого плану інформаційної промови. Тему обрати самостійно.

5. Враховуючи те, що загальна тривалість вашого виступу 10 хвилин, підготувати вступ до інформаційної промови на тему: “Новини політичного життя нашого міста”.

6. Підготувати невелику інформаційну промову на тему: “Сучасне радіо: проблеми і перспективи”. Використовуйте у вступі прийоми залучення уваги аудиторії. Продумайте заключні фрази промови. Врахуйте, що ваша аудиторія – слухачі групи.

7. Підготувати агітаційну промову на 5-7 хвилин. Самостійно оберіть тему виступу. Уточніть її формулювання. Визначте характер аудиторії, для якої вона призначена. Продумайте систему логічних та пси­хологічних доказів.

8. Прокоментувати зміст кожного з речень.

Люди не стільки слухають промову, скільки бачать і відчувають її. Слово, що не викликає образів, стомлює слухачів. Слухач перед оратором, спроможним тільки на продукування слів,— це те саме, що дитина, яка гортає книжку без малюнків. (Р. Гарріс.) Людей на світі смуток не трима. Розвію хмару, над життям навислу. Іронія — це блискавка ума, котра освітить всі глибини смислу (Л. Костенко). Гумор має бути глазур'ю на торті, але не самим тортом. (Д. Карнегі.)

9. Укладіть словник основних риторичних термінів, послуговуючись лексикографічною працею Кунь 3. Риторичний словник. К.: Рідна мова, 1997.

10. Підготуйте наукову доповідь з проблем свого фаху, викорис­товуючи логічну аргументацію. Зробіть риторичний аналіз промови за схемою.

Схема риторичного аналізу промови

    • Як оратор сформував тему, мету, представив предмет?

    • Яка композиція (вступ, основна, заключна частини) тексту і як вона спрямована на досягнення мети?

    • Монолог, діалог, полілог.

    • Логічність, послідовність і доцільність побудови промови.

    • Як сформульовано тези, наскільки вдало вибрано тип аргументації та види доказів?

    • Образна система тексту. Ключові слова.

    • Характеристика засобів милозвучності: евфонічні чергування голос­них і приголосних; вимовна легкість (повноголосся, подовження, спрощення).

    • Засоби активізації уваги слухачів.

11. Доберіть і запишіть 3-4 аргументи, щоб підтвердити такі думки:

1. Людина відчуває свій обов'язок лише тоді, коли вона вільна (А. Берг­сон). 2. Свобода - це воля до особистої відповідальності (Ф. Ніцше). 3. Світ належить тим, хто вміє хотіти (Д. Донцов).

12. Запишіть типові орфоепічні, граматичні, лексичні, стилістичні помилки, які допускають в українському мовлення суспільні діячі, політики.

13. Підготуйте кілька виступів на одну тему, але різних за ме­тою, наприклад, інформаційний виступ, рекламний, критичний. Що різнить ці виступи?

14. Установіть відповідність між словами й описовими тлумаче­ннями їхніх значень.

Одіозний, амбіція, корифей, еклектика, дефініція, лапідарний, сентенція, аналогія, анахронізм.

Гонор, самолюбство, честолюбство; стисле логічне визначення поняття; короткий, стислий, але чіткий і ясний; вислів повчального характеру, коротке научення; подібність, застаріле, пережиткове явище; схожість між предметами, явищами, поняттями; неприємний, небажаний, ненависний, неприйнятний; провідний, видатний діяч науки, мистецтва; відсутність оригінальності й самостійності.

15. Сформулюйте поради недосвідченому промовцеві «Як готуватися до виступу з науковою доповіддю».

Теоретичний мінімум

Лекція 5