Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

Додаток 3 Класифікаційний і мовно-композиційний аналіз документа

  • Зразок документа

Характеристика

Хілько Оксани Михайлівни,

1989 року народження;

українки,

випускниці юридичного факультету

Сумського національного аграрного університету (спеціальність: правознавство, денна форма навчання)

Хілько О.М. навчалася на юридичному факультеті Сумського національного аграрного університету з 2006 до 2011 року. До навчання ставилася відповідально. Працьовита, поставлені завдання виконувала вчасно. Володіє навичками роботи за комп’ютером. Середній бал за час навчання – 4,8.

Хілько О.М– тактовна, вихована, чесна та порядна. Сумлінно виконувала громадські доручення, брала активну участь у житті факультету та університету. З товаришами підтримувала дружні стосунки. Характер урівноважений. Конфліктів зі студентами групи не мала.

Характеристику видано для подання до Харківської юридичної академії ім.Я.Мудрого.

12.12.2011

Куратор групи С.О.Шестакова

Декан юридичного факультету

  • К.ю.н, доцент С.І.Запара

Зразок аналізу документа

Характеристика – це документ, у якому в офіційній формі оцінюються ділові й моральні якості особи.

За класифікаційними характеристиками це кадрово-контрактовий документ, офіційний стандартний, первинний за джерелами виникнення, відтворений механічним способом для службового користування, звичайний за терміном виконання і тимчасовий за строком зберігання, з низьким рівнем стандартизації, оригінал.

Характерною ознакою офіційного документа є обов'язкова наявність усіх складових частин - реквізитів.

Основними реквізитами аналізованого документа є: 1) назва виду документа; 2) адресат (прізвище, ім’я, по батькові, посада, статус, вчений ступінь і звання (якщо є), місце роботи, навчання, рік народження, національність, освіта); 3) текст (дані про трудову діяльність, моральні якості, найвагоміші досягнення, урядові нагороди, заохочення чи покарання; призначення характеристики); 4) дата; 5) підпис; 6) печатка.

Лексичні особливості документа. Доступність документа забезпечує загальновживана, або нейтральна лексика, як-от: навички, робота, стосунки.

Важливою частиною тексту є книжна лексика, яка надає офіційного характеру викладу та реалізує його інформативність. До книжної лексики належать слова з абстрактним значенням на -ання, -ення, -ість, наприклад: навчання, завдання, доручення. Відтінок книжності притаманний також словам із суфіксами -ува, -юва: виконувала, підтримувала тощо.

Функціонально доцільним є використання усталених фразеологічних сполучень слів і стандартних виразів ділового вжитку. Вони полегшують і прискорюють процес укладання і сприйняття документа. До них належать типово-ділові кліше - мовні одиниці, яким властивий постійний склад компонентів і їх порядок. Відтворюючись як готові блоки, забезпечують стандартність даного документа: видано для подання, брала активну участь.

Морфологічні особливості документа. До важливих морфологічних ознак документа належить широке вживання іменників. Іменникове мовлення забезпечує точність документа, його офіційний, узагальнений характер. Серед використаних лексико-семантичних розрядів іменників представлені слова з абстрактним і конкретним значенням: декан, факультет, конфлікт, характе. Поповнюють іменниковий ряд віддієслівні іменники з суфіксами -ання, -ення: навчання, завдання, доручення. Створюючи загальне уявлення про дію, вони забезпечують однозначність і точність викладу, офіційний характер документа.

Офіційність документа виявляється у граматичному оформленні назв посад. Незалежно від статі вживається форма чоловічого роду: куратор, декан.

Прикметники у тексті характеристики служать засобом конкретизації висловлювання: громадські доручення, активна участь; виступають компонентами власних назв: Сумський національний аграрний університету.

Для позначення кількості і датування залучаються числівники. У документі використано цифровий спосіб датування: 12.12.2011.

До тексту документа не залучаються особові займенники.

Найбільш поширеною дієслівною формою у тексті характристики є дієслова минулого часу, як-от: навчалася, ставилася, виконувала .

У тексті документа мають також місце предикативні форми на -но, як такі, що передають характерне для ділового стилю узагальнено-особове значення, називаючи процес поза діячем: характеристику видано.

Службові слова у тексті характеристики служать засобом зв'язку слів і словосполучень та реалізують певні значеннєві відтінки. Функцію зв'язку реалізують первинні прийменники, у яких конкретне просторово-часове значення приховано: у, на, за.

Синтаксичні особливості документа. У тексті характеристики переважають прості речення з прямим порядком слів, наприклад: Хілько О.М. навчалася на юридичному факультеті Сумського національного аграрного університету з 2006 до 2011 року.

Композиційні особливості документа. Стандартність документа виявляється у розміщенні і графічному оформленні реквізитів - назви жанрового різновиду документа - характеристики, анкетних даних особи, тексту, дати,підпису.

Полегшує сприймання документа, забезпечує його чіткість і доступність поділ тексту на частини. Використано при цьому абзацне членування,