Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

Реквізит «Адресат»

Іменники чоловічого роду другої відміни у формі давального відмінка однини мають закінчення –ові,- еві, або –у.

1) найменування посад: заступникові (-у); завідувачеві (-у); керівникові (-у);

2) форми звернення: панові (-у); громадянинові (-у); товаришеві (-у);

3) чоловічі прізвища типу: Іваненко – (кому?) Іваненкові (-у); Радчук – (кому?) Радчукові (-у); Мотрич – (кому?) Мотричеві (-у); Іванець – (кому?) Іванцеві (-ю).

Паралельні форми найменувань посад, форми звертань і прізвищ використовують, щоб уникнути граматичної одноманітності.

Перший іменник реквізиту «Адресат» у формі давального відмінка однини повинен мати довге закінчення (-ові, -еві), другий – коротке (-у), наступний іменник довге і так далі.

Щодо скорочених форм звертання (п., гр., т. або тов., д.) домислюється відповідне контекстове закінчення. Форма звертання (і скорочена, і розширена) не відривається від прізвища адресата).

Незалежно від того чи лишилося місце на попередньому рядку, форма звертання відкриває новий рядок разом із прізвищем службової особи. Якщо ім’я та ім’я по батькові адресата наводяться повністю, то ці компоненти реквізиту також беруть участь у чергуванні.

На відміну від ініціальних скорочень, які завжди перебувають поруч із прізвищем, ім’я та ім’я по батькові, наведені в повній формі, можуть відриватися від прізвища й переноситися з рядка в рядок у будь-який спосіб.

Принцип чергування паралельних закінчень зберігається щодо найменувань посад, які позначаються складними іменниками дефісного написання, коли обидва компоненти цих іменників відмінюються: директорові – розпоряднику, секретареві – координатору, радникові – посланнику.

Проте низка складних іменників дефісного написання мають невідмінювану першу частину: прем'єр-міністра, шеф-редактора,прес-секретаря.

Прізвище, ім’я, ім’я по батькові заявник пише в родовому відмінку однини без прийменника від.

Указівка на місце мешкання заявника виступає у формі підрядного речення:

(який, яка) мешкає за адресою.

Грубим порушенням норм літературної мови є вживання дієслова “проживати” або дієприкметника “проживаючий” замість “мешкати” або “який (яка) мешкає”.

Якщо заява адресується до тієї установи, де працює особа, тоді не зазначається адреса, достатньо зазначити лише посаду (структурний підрозділ).

Заяву про прийняття на роботу адресують начальникові установи. Після розгляду її разом з іншими необхідними документами мають як підставу для видання наказу про зарахування особи на посаду. У разі відмови заявникові його повідомляють про це усно чи письмово (за вка­заною в заяві адресою чи телефоном).

Ректорові (назва закладу)

академіку АПН, професорові Пилипенку К.О. Коваленко Ірини Миколаївни, яка мешкає за адресою:... тел

ЗАЯВА

Прошу допустити мене до складання вступних іспитів на заочну та дистанційну форму навчання за контрактом. У 2007 році закінчила загальноосвітню середню школу № 175 м. Київ.

До заяви додаю:

  1. Атестат про середню освіту (оригінал).

  2. Довідку з ЖКК про місце проживання.

  3. Медичну довідку (ф. 086-у).

  4. Шість фотокарток розміром 3 х 4 см.

12.05.2008 (підпис)

Якщо заява адресується до тієї установи, де працює особа, тоді не зазначається адреса, достатньо зазначити лише посаду (структурний підрозділ).

5. Автобіографія - це документ з незначним рівнем стандартизації, у якому особа повідомляє основні факти своєї біографії, є обов'язковою складовою особової справи працівника.

Автобіографія – обов’язковий документ особової справи, що містить опис найвагоміших моментів з життя і діяльності людини. Характеризується вичерпністю потрібних відомостей і лаконізмом викладу. Має такі форми: автобіографія-розповідь з елементами опису й характеристикою згадуваних людей, автобіографія з точним поданням фактів і автобіографія спеціального призначення з відтворенням життя людини та її родичів.

Реквізитами автобіографії виступають такі елементи: 1) назва виду документа; 2) текст (містить прізвище, ім’я, по батькові особи, дату і місце її народження (топографічне й соціальне), відомості про навчання, перебування на військовій службі, громадську роботу, про сімейний стан); 3) дата; 4) підпис.

Кожне нове повідомлення пишеться з абзацу.

Автобіографія

Я, Кравчук Андрій Степанович, народився 15 червня 1985 року в місті Івано-Франківську у сім’ї службовців.

У 1992 році пішов у перший клас середньої школи № 13. Після 3-го класу у 1995 році вступив до гімназії № 1 міста Iвано-Франківська, яку закінчив із золотою медаллю.

У 2002 році вступив до Івано-Франківського економічного інституту на спеціальність “Фінанси”, де навчаюся і зараз.

Склад сім’ї – неодружений.

25 березня 2003 року (підпис) А.С.Кравчук