Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

2. Теми практичних занять

Модуль І: Професійна комунікація

Тема 1. Форми колективного обговорення професійний проблем

План

  1. Нарада.

  2. Види нарад.

  3. Етапи проведення наради

Практичний блок

  1. Назвіть етапи підготовки наради.

  2. Назвіть види нарад.

  3. Назвіть 10 основних правил проведення наради.

  4. Уявіть, що ви директор великої фірми й проводите виробничу нараду, а провідний фахівець із цього питання без поважних причин не з'явився на нараду. Усно змоделюйте бесіду, яку ви проведете зі своїм підлеглим у такому випадку.

  5. Підготуйте необхідні матеріали для проведення а) оперативної наради; б) наради оргкомітету з проведення студентської наукової конференції. Які особливості проведення таких нарад?

  6. Відредагуйте словосполучення і прокоментуйте виправлені помилки.

Вважати необхідним, в загальному випадку, відволікати увагу, вклад в науку, включити питання, в найближчий час, в подальшому, в порядку виключення, в разі необхідності, всі бажаючі, в цілому, гостра необхідність, давати добро, давати можливість, дисертаційне дослідження, добитися результатів, доля істини, заключається в тому, заключити договір, заслуговує уваги, звер­нутися за допомогою, звідси слідує, регістрація учасників, приймати ухвалу, прийняти чиюсь сторону, ставити до відома, являти собою, явна помилка, предвзяте ставлення, приходить на думку, управляючий, в якості секретаря, в той час як, напрямки реалізації.

  1. Прокоментувати зміст кожного з речень. У якій ситуації вони можуть уживатися і з якою метою?

Недовго думав, а добре сказав. Стільки гадок, як в решеті дірок. Хтось каже до ладу — вухо наставляй, хтось не до ладу — теж не затикай. Чиєсь одне слово губить діло. Мовив слово — будь йому паном. Як овечка: не мовить словечка. Багато говорить — голова заболить. Ні здумати, ні згадати, ні в приказці сказати, що він говорив. Як говорити, як не дають рота розкрити. Вдача гаряча,а розум миші з'їли.

У людини завжди на язику одне, а на думці інше. Сказане не повернеться. Язик знищив більше людей, ніж меч. Хто мовчить, той погоджується. Слова відлітають, написане залишається.

8. Розмежувати значення слів. Утворити з ними словосполучення.

Відносини – відношення – стосунки – взаємини – ставлення.

Замісник – заступник.

Вірно – правильно.

Книга – книжка.

Білет – квиток.

Розмір – об’єм – обсяг.

Тема 2. Форми колективного обговорення професійний проблем

План

  1. Дискусія.

  2. "Мозковий штурм" як евристична форма, що активізує креативний потенціал

  3. Технології проведення "мозкового штурму"

Практичний блок

1. Підготуйтеся до участі у дискусії на тему «Інтелігентність -це успадкована чи сформована риса людини?». Доберіть матеріал за темою дискусії- визначте переконливі аргументи як на захист, так і проти кожної з альтернативних тез; продумайте способи розгортання тієї чи іншої тези; оформіть майбутній виступ у вигляді певного жанру (репліка, судження, коментар, повідомлення, інформація, резюме); сформулюйте різні типи запитань до захисників тієї чи іншої тези; обміркуйте відповіді на можливі питання і заперечення.

2. Обговоріть у парах проблему «Чи може Інтернет вплинути на соціальну активність молоді?», сформулюйте свої аргументи. Кожна пара захищає визначену саме для неї точку зору.

3. Самостійно прийміть рішення з актуальної проблеми «Що нам потрібно зробити для здобуття якісної освіти?» та аргументуйте його, враховуючи наведені критерії: 1. Мотивація. 2. Сучасні підручники, навчальні комп'ютерні програми. 3. Уведення нових предметів. 4. Самоосвіта. 5. Наявність мети в майбутньому. 6. Сучасний навчальний заклад. 7. Підключення до все­світньої мережі Інтернет. 8. Можливість вивчати курси за вибором студента.

4. Підготуйтеся до групової дискусії за темою: «Зовнішнє незалежне оцінювання: за і проти».

Група 1 - експерти, які виступатимуть у ролі батьків за позицією «за». Група 2 - експерти, які виступатимуть у ролі батьків за позицією «проти». Група 3 - експерти, які виступатимуть у ролі абітурієнтів за позицією «за» Група 4 - експерти, які виступатимуть у ролі абітурієнтів за позицією «проти». Група 5 - учасники ток-шоу.

5. Змоделюйте ситуацію, коли ефективним методом прийняття рішення буде «мозковий штурм». Запишіть перелік проблем, які, на вашу думку, можна розв'язати за його допомоги.

6. Підготуйтеся до участі в груповій діловій дискусії на тему «Зв'язки з громадськістю як засіб формування позитивного іміджу організації». Орієнтовні питання для обговорення під час дискусії:

  1. Сучасна концепція паблік рілейшнз.

  2. Технології формування позитивного іміджу організації.

  3. Технології проведення ПР-акцій.

7. Запишіть тест відповідно до правописних норм. Виділені речення перебудуйте, зберігаючи зміст. Проаналізуйте словниковий склад тексту. Випишіть слова іншомовного походження, доберіть українські відповідники.

Запальна дискусія закінчилася. Ваші аргументи перемогли аргументи другої сторони були відкинуті. Поставте тепер себе на місце опонента неприємно програвати й бачити що всі учасники дискусії підтримали вашого супротивника. Перемога збудила вас і природно було б тріумфувати проте не забувайте ваш супротивник пішов пригнічений і самотній не змінивши свого погляду. Поразка викличе в нього неприязливе до вас ставлення і він захоче колись відплатити вам.

Подумайте чи не краще залагодити справу таким чином щоб ваги супро­тивник після дискусії не залишився самотнім, щоб не відчув озлобленості й гіркоти поразки. Чи не краще на закінчення дискусії сказати примирливим або приятельським тоном А тепер варто мабуть підбити підсумки нашої розмови. Отже сторона X (тобто супротивник) має рацію в питаннях про ... що ми повністю визнаємо. З іншого боку під час дискусії ми дійшли висновку що питання про ... нам слід обговорити ще раз. Те що ви вказали на питання в яких ваш опонент мав рацію спонукає його погодитися на ваші пропозиції щодо інших питань.

Запам'ятайте там де один тріумфує у другого виникає неприємне відчуття програної справи (3 посіб.).

Теоретичний мінімум