Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

Тема 5. Риторика і мистецтво презентації.

План

  1. Презентація як різновид публічного мовлення.

  2. Типи презентацій.

  3. Мовленнєві, стилістичні і комунікативні принципи презентації.

  4. Уміння ставити запитання, уміння слухати.

Практичний блок

1. Назвати відомі вам види презентацій та основні принципи проведення кожного з них.

2. Підготуйте кілька виступів на одну тему, але різних за метою, наприклад, інформаційний виступ, рекламний, критичний. Що різнить ці виступи?

3. Підготуйте презентацію нового підручника з Української мови за професійним спрямуваням.

4. Назвати мовні засоби, використання яких є доцільним під час проведення презентацій. Проілюструвати відповідь прикладами.

5. Вам треба презентувати нову послугу підприємства. За допомогою яких мовних засобів Ви це зробите? Наведіть кілька речень для прикладу. Чи доцільним є запропоноване представлення принципів діяльності? Обгрунтуйте відповідь.

П орядність

Р епутація

О свіченість

М огутність

І нформованість

Н адійність

В ідповідальність

Е фективність

С півпраця

Т урбота

Б агатство

А вторитет

Н езалежність

К онфіденційність

6. Перекласти українською мовою.

Называть по имени, обратиться по адресу, по собственному желанию, по нашим подсчетам, по согласию сторон, по специальности, по приказу директора, по случаю празднования, по вине, по совместительству, по последней моде, комиссия по вопросам, специалист по программированию, пришлось по вкусу, добрый по природе, действовать по обстоятельствам, по техническим причинам, мероприятия по, инструкция по использованию, по безналичному расчету, Комитет по иностранным делам, бюро по трудоустройству, по факсу, по проишествии срока, по ошибке, по обыкновению, по вторникам, в знак уважения, вступать в должность, 70 гривен в неделю, в рассрочку, в нашу пользу, в честь праздника, в тот же год, в двух словах, в случае неуплаты, в зависимости, в последнее время, взять себя в руки, в случае необходимости, в течение недели, в частности, в дальнейшем, в порядке исключения, проректор по учебной работе, распоряжение по институту.

Теоретичний мінімум

1.Презентація як різновид публічного мовлення.

Уміння представляти проекти (презентації), звітувати, переконувати, якісно інформувати аудиторію є досить важливою складовою професіограми майбутнього фахівця. Презентація - спеціально організоване спілкування з аудиторією, мета якого переконати або спонукати її до певних дій. Презентацію здійснюють через три канали: вербальний - те, що я говорю; вокальний - те, як я говорю; невербальний - вираз очей, жести, рухи. Вплив на аудиторію суттєво посилюється завдяки володінню вокальними і невербальними засобами.

Презентація може бути успішною і неуспішною. Успішна - це презентація, під час якої досягнуто поставлену мету; неуспішна - аудиторію не вдалося переконати, підсумком стало розчарування як аудиторії, так і презентатора.

Основними причинами неуспішної презентації є:

  • нездатність подолати хвилювання перед великою аудиторією;

  • недоліки у плануванні й підготовці презентації;

  • погано організований, неструктурований зміст; недостатній контакт із аудиторією;

  • неуважність до деталей; відсутність відчуття часу;

  • неефективне використання наочних засобів;

  • перевантаження інформацією.

Важливим для успіху презентації є її планування.

План презентації

    • Мета і завдання презентації.

    • Тема і предмет презентації.

    • Аудиторія, на яку спрямована презентація.

    • Початок і тривалість виступу.

    • Місце проведення презентації.

Сучасному фахівцеві часто доводиться готувати і виголошувати публічні виступи як у межах своєї установи, так і поза нею. Ефективній підготовці сприяють засоби PowerPoint, що є складовою пакета Microsoft Office. Вони дають змогу за допомоги комп'ютера досить швидко підготувати набір слайдів, що супроводжує виступ. Цей набір називається презентацією.

Слайди можна подати як у чорно-білій гамі, так із використанням різних кольорових схем і видів оформлень, створених як професійними дизайнерами, так і автором презентації. Слайди можуть містити: текст, таблиці, діаграми, рисунки, відеокліпи, звуковий супровід тощо.