Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

2. Типи презентацій

Презентація із сценарієм - це традиційна презентація зі слайдами, доповнена засобами показу кольорової графіки й анімації з виведенням відеоматеріалу на великий екран або монітор.

Використання анімаційного тексту в поєднанні з анімційними діаграмами, графіками та ілюстраціями дає змогу зосередити увагу слухачів на основних положеннях і сприяє кращому запам'ятовуванню інформації. Озвучує матеріал, як правило, сам ведучий.

Інтерактивна презентація - це діалог користувача з комп'ютером. Користувач приймає рішення, який матеріал для нього важливий, і здійснює вибір на екрані потрібного об'єкта за допомогою миші або натисненням на клавіші. У цьому випадку видається інформація, на яку є запит.

Інтерактивна презентація дає змогу здійснювати пошук інформації, заглиблюючись в неї настільки, наскільки це було передбачено розробником презентації.

Для інтерактивної презентації характерним є закладена в ній властивість захоплювати користувача і підтримувати в ньму зацікавленість матеріалом.

Автоматична презентація - це закінчений інформаційний продукт. Його можна перенести на відеоплівку, дискету, компакт- диск і розіслати потенційним споживачам, щоб дістати уявлення про їхню зацікавленість.

"Друковані" презентації

Це найпростіший варіант використання презентації в якості роздаткового матеріалу або друкованого доповнення до Вашого виступу, рекламної акції. На жаль, для більшості компаній даний вид використання презентації є край вузьким у зв'язку з обмеженими можливостями друкованих презентацій щодо впливу на емоційне сприйняття. У даному форматі є жорсткі обмеження на статичність картинки. Здебільшого друковані презентації втілюють іміджеві ідеї.

Комп'ютерні презентації, електронні презентації

На більш високому рівні, порівняно з друкованими презентаціями, стоять комп'ютерні презентації (електронні презентації), які дозволяють вийти за межі друкованих каталогів і буклетів. Електронні презентації можна розміщувати в Інтернеті - на сайті компанії, розсилати електронною поштою (ргіґ презентації), використовувати на конференціях, семінарах, презентаціях в якості відеопрезентацій (мультимедійні презентації). Такі презентації залежно від формату можуть відрізнятися динамікою, а можливо і повноцінною анімацією (анімаційні презентації), оригінальною подачею інформації, можливістю посилення звуку, музики та багато чого іншого. Комп'ютерні презентації не зав'язані на друкований тираж, можуть використовуватися на різноманітних носіях, будь-то комп'ютер, плазма чи проектор. Комп'ютерні презентації також можна умовно розділити на декілька типів.

Роuег роіnt презентації (презентації Роuег роіnt)

Сучасна мультимедійна презентація - це один із найперспективніших маркетингових інструментів, що дозволяє одночасно задіяти графічну, текстову й аудіовізуальну інформацію. Інакше кажучи, мультимедійні презентації являють собою комбінацію найрізноманітніших засобів надання інформації, об'єднаних в єдину структуру. Чергування або комбінування тексту, графіки, відео й звукового ряду дозволяє донести інформацію про послугу в максимально наочній і легко засвоюваній формі.

При цьому основою будь-якої мультимедійної презентації є сюжетна лінія, сценарій і навігаційна структура. І саме навігаційна структура є відмінною рисою мультимедійних презентацій, оскільки забезпечує можливість безпосередньої взаємодії з мультимедіа. Як показує досвід, найбільш ефективним є створення двокомпонентної мультимедійної презентації, де перша частина звичайно представлена рекламним роликом, друга-повністю інформативна.

Рекламний ролик є основним креативним компонентом мультимедійної презентації й може бути частково інтерактивним. У цьому випадку користувач одержує можливість управляти демонстрацією епізодів і впливати на сюжетну лінію ролика.

Використовувані в мультимедійних презентаціях сучасні графічні технології дають можливість не тільки максимально ефектно донести основну інформацію про послуги, але й наочно продемонструвати властивості продукту, послуг, що пропагуються.

І все-таки, мультимедійні презентації - це не просто барвистий, інформативний і ефектний рекламний ролик. Це, насамперед, дієвий маркетинговий інструмент, що виконує ряд ключових функцій:

  • Мультимедійне оформлення рекламних компаній і акцій по просуванню продукту;

  • Інформування цільової аудиторії споживачів, партнерів або інвесторів про товари, послуги й новинки компанії;

  • Підтримка престижу бренда за допомогою цільового поширення мультимедіа носіїв серед клієнтів або партнерів.

При цьому способи використання мультимедійних презентацій украй різноманітні. Стрімкий розвиток і масштабність застосування мультимедійних презентацій пояснюються, в першу чергу, численними перевагами використання мультимедіа в якості маркетингового інструмента.

Основні переваги мультимедійних презентацій.

Інформаційна ємність

Можливість в одній мультимедійній презентації розмістити великий обсяг графічної, текстової і звукової інформації дозволяє повністю продемонструвати переваги рекламної продукції.

Компактність

Як носії для мульмедійних презентацій можуть бути використані різні типи дисків.

Емоційна привабливість

Мультимедійні презентації дають можливість представити інформацію не тільки у зручній для сприйняття послідовності, але й ефектно поєднувати звукові й візуальні образи, добирати домінуючі кольори.

Наочність

Наочність - це ключовий аргумент використання мультимедійних презентацій. Бо, як говорять, "краще один раз побачити, ніж сто разів почути".

Мобільність

Все, що треба для демонстрації- це комп'ютер, телевізор, навіть кишеньковий комп'ютер. Оптимальним рішенням може стати презентація в поєднанні з ноутбуком, що особливо важливо при виїзних заходах.

Інтерактивність

Можливість безпосередньо впливати на хід презентації - це одна з важливих переваг мультимедіа.

Економічна вигода

Тиражування мультимедійних презентацій на дискові носії коштує набагато дешевше, ніж друк середнього за обсягом і якістю поліграфії буклета. При цьому необхідно враховувати й можливість багаторазового використання однієї презентації, її доповнення новими текстовими і графічними матеріалами.

Переконаність і енергія.

Якщо ви проводите презентацію, представляєте проект, то примусьте повірити слухачів аудиторії в те, що їх успіх після проведеного заходу забезпечено на всі 100 процентів. Одночасно уникайте зайвого прояву почуттів, у слухачів не повинно складатися враження, що ваша віра в успіх проекту заснована виключно на емоціях. Намагайтеся знайти "золоту середину" в цьому питанні.

Не використовуйте сленг і намагайтесь звести до необхідного мінімуму використання спеціальної термінології. Якщо використання ряду термінів не уникнути, дайте їм коротке пояснення на початку презентації. Пам'ятайте, вашим завданням на презентаційній сесії є представлення проекту, а не висвітлення власних успіхів і досягнень.

Можуть проводитися і колективні презентації. Це така форма представлення матеріалу, коли кілька (троє або більше) осіб разом (по черзі) повідомляють інформацію аудиторії. Згідно зі вказівками ведучого, який регулює черговість виступів, кожний презентатор робить доповідь певної тривалості (зазвичай, до 15-20 хвилин). Як правило, кожне повідомлення присвячено якомусь одному з кількох аспектів (вимірів, поглядів) однієї теми. Здебільшого, наприкінці колективних презентацій передбачаються запитання від аудиторії кожному доповідачеві

Дизайн та оформлення. Якщо ви не зовсім впевнені в своїх дизайнерських здібностях, то при оформленні презентації візьміть до уваги наступні поради:

Час вашого виступу, форма подачі матеріалу. Час, що відводиться для презентації, складає, как правило, 15 хвилин. З цього часу безпосередньо на саму презентацію учаснику відводиться не більше 10 хвилин, а час, що залишився, відводиться для відповідей на запитання сторін, які зацікавилися проектом. Враховуючи, що показ слайду повинен супроводжуватися коментарями промовця, середній час, який відводиться на один слайд, повинен складати близько 40 секунд, менше часу можна відвести тільки на перший і останній слайди. Скоротити час на показ одного слайду важко ще і тому, що слухачі на презентації не встигнуть уважно прочитати розміщений на слайді текстовий матеріал. Виходячи з цього, можна зрозуміти, що максимальна кількість слайдів в презентації не може бути більше 15.

Пам'ятайте, що завданням презентації є надання не максимальної, а мінімальної кількості інформації, достатньо виділити ключові моменти.

Для того, щоб упевнитися, що ваш темп ведення презентації дозволить укластися у відведений час, заздалегідь декілька разів проведіть повну "прогонку" презентації перед аудиторією. Під час проведення "прогонки" паралельно здійсніть хронометраж з метою контролю за тим, скільки часу вам треба на проведення презентації. Аналізуючи одержані результати, ви зможете скоригувати кількість слайдів та обсяг інформації, розміщеної на них. Особливо зверніть увагу на наявність під час виступу недоречних пауз і фраз-паразитів, які не несуть змістового навантаження. Проконтролюйте темп вашого виступу, ви не повинні говорити ні досить швидко, ні занадто повільно.

Пам'ятайте, що завданням презентації є надання не максимальної, а мінімальної кількості інформації, достатньо виділити ключові моменти.

Слідкуйте за своїми жестами під час виступу. Якщо для вас прийнятна критика з боку інших людей, бажано, щоб вашу презентацію побачили ще декілька осіб, вони могли б дати свої зауваження і пропозиції щодо самої презентації та форми викладення матеріалу. Бажано, щоб хоча б частина цих людей раніше не мала ніякої інформації про проект або мала про нього мінімальні відомості. Це дозволить побачити, наскільки доступна ваша презентація для розуміння людей.

Пам'ятайте, якщо під час презентації ви не зможете відповісти на запитання про те, звідки одержано ту чи іншу інформацію, це поставить під сумнів вашу компетентність як спеціаліста і викликає недовіру до проекту. Врахуйте, що формат презентації (час, відведений на неї) дає можливості висвітлити тільки основні моменти вашого проекту. Залишайте за кадром всю несуттєву інформацію, так як, презентація є лише першим кроком. Якщо слухача зацікавить інформація, то незрозумілі для нього моменти він з’ясує в подальшому спілкуванні після закінчення презентації, якщо ж не зацікавиться— інформація понад мінімальну необхідну виявиться просто зайвою.

Під час виступу немає необхідності просто читати зміст слайдів, слухачі презентації зможуть прочитати інформацію, надану на слайдах, самостійно. Супроводжуйте показ слайдів своїми коментарями, використовуючи розміщену на слайдах інформацію як ілюстрацію своїх слів. Для себе під час виступу ви зможете використовувати зміст слайдів як підказку, орієнтири, за якими ви будуєте усну презентацію.

При оформленні презентації візьміть до уваги наступні поради:

  1. Використовуйте максимум 3 кольори

  2. Використовуйте максимум 2 шрифти.

  3. Не використовуйте шрифти, що важко читаються: шрифти з різними завитками і т.п.

  4. Не використовуйте шрифт з розміром кегля менше 12. По-перше, відвідувачі дивитимуться вашу презентацію не з екрану комп'ютера, а з екрану проектора, сидячи при цьому на деякій відстані від екрану. По-друге, хтось захоче роздрукувати вашу презентацію.У цих випадках наявність дрібного шрифта ускладнить ситуацію. При виборі кольору шрифтів зіставляйте їх з кольором фону сторінки для забезпечення достатньої контрастності при читанні.

  5. Не використовуйте картинки тільки для прикраси. Будь-який матеріал, включений в презентацію, в тому числі й графічний, повинен нести змістове навантаження. Якщо ілюстративного матеріалу не вистачає, використовуйте пошук в Інтернеті.

  6. Використовуйте по максимуму графічний матеріал, по можливості зводьте числові дані в графіки й діаграми.

  7. Використовуйте таблиці, структуруйте матеріал для кращого розуміння інформації. Однак уникайте дуже великих таблиць.

  8. Пам'ятайте, що зі всіх варіантів подання інформації перевага надається графічному. Не зловживайте анімацією. Використовуйте її тільки при необхідності показати рух або розвиток дій. Не використовуйте анімацію в місцях, де без неї цілком можна обійтись.

  9. Використовуйте 4 основні слайди при проведенні презентації

Назва заходу, контактні дані I слайд

Приблизна структура і зміст презентації II слайд