Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка нова част.2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
860.67 Кб
Скачать

13. Скласти зразок наказу про зарахування до числа студентів. Пояснити композиційні та мовні особливості цього тексту.

14. Знайти помилки в оформленні документа.Виправити.

Міністерство аграрної політики України

Сумський Національний аграрний університет

НАКАЗ

30 серпня 2007 м.Суми № 234

  1. ПРИЗНАЧИТИ:

Арістову Ірину Василівну професором кафедри адміністративного та інформаційного права з 01 вересня 2007 року, встановивши посадовий оклад 1700 гривень.

Підстава: заява Арістова І.В., погодження керівництва.

  1. Звільнити:

Гапона Анатолія Васильовича – старшого викладача кафедри державно-правових дисциплін – з 30 серпня 2007 у зв’язку з переведеням на другу роботу.

Підстава: заява А.В.Гапона, погодження керівництва

Ректор Ладика В.І.

Теоретичний мінімум

1. Нині для участі в конкурсі на заміщення вакантної посади особи, які претендують на ту чи іншу посаду, надсилають резюме - документ, у якому претендент повідомляє стислі відомості про освіту, трудову діяльність, професійний досвід і досягнення тощо. На відміну від автобіографії та характеристики, резюме зорієнтоване не на всебічний опис особи, а передусім на переконання роботодавця у наявності у претендента умінь, необхідних для виконання певної роботи відповідної освіти, організаційних навичок, досвіду тощо.

Документ стає конкурентоспроможним завдяки своєму вигляду і змісту. Вимоги до резюме - вичерпність та об'єктивність, достовірність відомостей про претендента, чіткість, структурованість, стислість (обсяг не більше однієї сторінки), грамотність і охайність викладу.

Зазвичай потрібно подавати таки відомості: мета, освіта, досвід роботи, професійні навички, досягнення, особисті відомості, рекомендації. На конкретну вакансію бажано складати окреме резюме.

Складаючи резюме, ви маєте виокремити не те, що ви хочете отримати і що вас цікавить особисто, а те, що ви можете запропонувати роботодавцеві, яку користь від вас матиме фірма. Розрізняють такі типи резюме:

хронологічне - зазначають перелік місць роботи у хронологічній послідовності, вказуючи посадові обов'язки, таке резюме демонструє кар'єрне зростання і професійний досвід;

функціональне - зауважують напрямок діяльності, обов'язки, навички і досягнення, цей тип резюме акцентує увагу на успіхах претендента.

комбіноване - не тільки демонструє кваліфікацію та досягнення, а й дозволяє отримати точне уявлення про хронологію трудової біографії.

Структура резюме

  1. Назва виду документа (посередині).

  2. Текст документ, який містить таку інформацію:

а) прізвище, ім 'я, по батькові (у називному відмінку) виділяють жирним шрифтом; краще писати спочатку ім'я, а потім прізвище;

б) особисті відомості (рік народження, сімейний стан);

в) контакти (домашня, електронна адреси, телефон (робочий, домашній, мобільний);

г) мета написання документа (заміщення вакантної посади, участь у конкурсі, проекті);

ґ) досвід роботи подають у зворотньому порядку: від останнього місця роботи до попереднього, зазначаючи період роботи, назву установи, сферу її діяльності, посаду, посадові обов'язки, досягнення; відомості про тимчасову роботу, роботу за сумісництвом, якщо вони відповідають посаді, на яку претендує особа. Якщо досвід роботи відсутній, акцентують увагу на освіті й навичках.

д) освіта: повна назва навчального закладу, спеціальність, рік вступу і рік закінчення; факультативні тренінги, курси, семінари, які стосуються очікуваної посади;

є) професійні уміння і навички (опис кожної навички має бути підкріплений відповідним фактом: зазначають швидкість друкування, категорію посвідчення водія, комп'ютерні навички (конкретні пакети програм), володіння іноземною мовою (кількість балів офіційних тестів) тощо;

є) додаткова інформація (відомості про громадську діяльність, про членство у професійних об'єднаннях, зазначення можливості відрядження, ненормованого робочого дня);

ж) захоплення (хоббі);

з) вказівка на можливість надання рекомендацій (вислови Рекомендації будуть надані на вимогу або За потреби подам рекомендації можна вміщувати лише тоді, коли такі рекомендації насправді є).

У цілому варто дотримуватись міри, подаючи додаткову інформацію в резюме.

Аби досягти успіху, під час складання резюме рекомендують дотримуватися певних правил.

Правила складання резюме:

  1. Формулюйте свою мету зрозуміло, чітко, дохідливо.

  2. Намагайтеся не вживати такі слова, як я, ми, замість них вживайте на початку речення активні дієслова: організував, створив,керував, вивчав, допоміг.

  3. Якщо ви обіймали не надто високу посаду, то під час складання резюме краще зосередитися на досвіді роботи й набутих навичках.

  4. Не вказуйте причини, через які пішли з попередньої роботи. Не вказуйте розмір заробітної плати.

  5. Оформіть резюме друкованим способом із застосуванням шрифтових виділень на якісному аркуші паперу формату А4 14 шрифтом..

  6. Резюме можна надсилати до установи, що оголосила наявність вакантної посади (паперовий чи електронний варіант), або розміщувати в Інтернеті на спеціальних

мережевих сайтах. Рукописний варіант неприпустимий.

РЕЗЮМЕ

Бойко Ірина Іванівна

Дата та місце народження

18 липня 1986 року

М.Суми

Громадянство

Українка

Сімейний стан

Не одружена

Контактна інформація

Адреса:

М.Суми, вул.Кобижча, 108

Тел. (097) 1506171

Тел. (050) 0147033

Освіта

Подібну інформацію писати не треба

(пишеться те, що стосується вакансії)

2001 – 2004

Лебединське медичне училище ім. професора М.І.Сітенка

Форма навчання: очна

Спеціальність: Сестринська справа

Присвоєно кваліфікацію: Медична сестра

2004 – 2009

Сумський національний аграрний університет

Форма навчання: стаціонар

Спеціальність: Облік і аудит

Присвоєно кваліфікацію: Магістр з обліку і аудиту

Досвід роботи

З 01.07.2009 до цього часу працюю на посаді економіста в

Управлінні освіти і науки Сумської ОДА

Професійні навики та вміння

Знання ПК: Windows (98,2000,XP), MS-Office, Internet –користувач.

Користування програмами:

  • 1С:Підприємство

  • Бест Звіт+

  • АРМ страхувальника

Професійні навички:

  • ведення персоніфікованого обліку;

  • оформлення платіжних доручень;

  • оформлення звітів до пенсійного фонду, фонду соц. страхування, відділу статистики,

податкової інспекції;

  • нарахування заробітної плати.

Знання мов

Українська, російська – вільно

Англійська зі словником.

Захоплення

Майстер спорту з настільного тенісу

Інше

Комунікабельна, здатна працювати в команді, маю

бажання навчатися, працелюбна, самодисциплінована,

уважна, відповідальна, гнучка, чесна, самостійна.

І хоча я не маю досвіду роботи в банках, у мене є велике бажання працювати в банківській установі, тому я із задоволенням опаную нові програми та продукти.

2. Характеристика – це документ, у якому в офіційній формі оцінюються ділові й моральні якості особи.

Основними її реквізитами є: 1) назва виду документа; 2) адресат (прізвище, ім’я, по батькові, посада, статус, вчений ступінь і звання (якщо є), місце роботи, навчання, рік народження, національність, освіта); 3) текст (дані про трудову діяльність, моральні якості, найвагоміші досягнення, урядові нагороди, заохочення чи покарання; призначення характеристики); 4) дата; 5) підпис; 6) печатка.

Характеристика

Анкетні дані особи

Ткачука Олега Петровича

студента спеціальності “Фінанси”

Івано-Франківського

економічного інституту

1980 року народження,

українця, освіта середня

Текст

І частина

ІІ частина

ІІІ частина

Ткачук Олег Петрович вчиться на п’ятому курсі Івано-Франківського економічного інституту за спеціальністю “Фінанси”. До навчання ставиться відповідально, постійно підвищує свій загальноосвітній рівень. Протягом навчання виявляє хороші знання зі всіх предметів. Бере активну участь в організації різних інститутських заходів. З третього курсу працює над темою дипломної роботи “Державні фінанси України”, виступає на звітних наукових конференціях студентів.

Ткачук Олег сумлінно виконує громадські доручення, має повагу серед товаришів і викладачів факультету.

Характеристика видана для подання до Івано-Франківського військового комісаріату

12.02.03

Куратор групи підпис В.І.Бойко

Проректор з навчальної роботи (підпис) Л.М.Данилюк

(печатка)

3. Рекомендаційний лист - це документ, який подають у ситуації клопотання про посаду, влаштування на нову відповідальну роботу, подання на здобуття стипендії, гранту тощо. Особа-претендент бажає заручитися поважною рекомендацією, коли влаштовується на роботу чи подає клопотання про матеріальне заохочення.

На відміну від характеристики, рекомендація не обов'язково подається з місця роботи, зацікавленою в рекомендації може бути або сама людина, або ж організація чи установа.

За рекомендаційним листом можна звертатися до особи, яка добре знає претендента, його професійні та моральні якості, наукові/фахові здобутки, коло зацікавлень тощо, а також має авторитет та визнання у своїй галузі. Той, хто рекомендує, несе відповідальність за рекомендовану особу, тому інформація має бути об'єктивною та правдивою.

Рекомендації можуть бути й негативними, якщо автор вважає, що претендент не відповідає посаді, про яку клопочеться (не зможе викону­вати покладених на нього обов'язків, програма наукового дослідження не входить у коло його інтересів тощо): Захарчук С. В. принциповий, уважний до клієнтів, однак, на жаль, я не можу взяти на себе відповідальності високо оцінити його професійні якості, бо посада, на яку він претендує, дуже відповідальна й вимагає великого досвіду роботи в нашій галузі та навичок спілкування із зарубіжними партнерами.

Рекомендаційні листи складаються зазвичай з двох частин.

У першій частині вказуються мінімальні відомості про рекомендованого: з якого часу, звідки, як його знаєте, з якими його працями чи досягненнями знайомі тощо.

У другій частині має бути чітко сформульоване те, заради чого пишеться рекомендація: рекомендую чи не рекомендую. Зрештою висловлюється готовність нести певну відповідальність за рекомендовану особу.

Деколи для полегшення роботи і охоплення всіх рис претендента на премії, гранти тощо додають формуляри рекомендацій. Той, хто рекомендує, має лише заповнити відповідні пункти.

Зразок рекомендаційного листа:

Вельмишановний Анатолію Васильовичу!

Хочу порекомендувати Вам звернути увагу на Зінченко Тетяну Миколаївну. Знаю її ще зі студентських років, коли вона блискуче захистила магістерську роботу на тему «Інноваційні технології в освіті». Згодом працювала під моїм керівництвом під час реалізації освітньої програми «Українська мова на мапі світу» та проекту «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі», зарекомендувала себе старанним, досвідченим, наполегливим фахівцем.

Як дослідник Зінченко Т. М. має нестандартне мислення, прагне до пошуків нових шляхів реалізації задуманого. Останнім часом її професійні інтереси все більше схилялися до кола проблем, які вирішує Ваша організація. Саме тому спільна діяльність може дати добрі результати для вас обох.

Пані Зінченко- впевнена у собі й водночас привітна й комунікабельна людина. Вважаю, що прийнявши Зінченко Тетяну Миколаївну на посаду консультанта-редактора мовного центру, Ви зробите вдалий вибір.

З правдивим поцінуванням

професор кафедри культури української мови Інституту журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка підпис І. В. Кукал

25.06.2010

4. Заява - це документ, що містить прохання чи пропозицію особи, адресовану посадовій особі установи, закладу, органу.

Заява найчастіше пишеться від руки на чистому аркуші паперу формату А4. Проте організація може мати заздалегідь розроблену і тиражова­ну трафаретну форму, яку заповнює особа, що оформляється на роботу.

Адресат, відомості про заявника зазначаються на початку робочої площі у правому верхньому куті аркуша (від середини); кожна час­тина заяви пишеться з окремого рядка. У заяві не прийнято вживати прийменника від.

У заяві мають бути такі реквізити:

  • адресат;

  • відомості про заявника (прізвище, ім'я, по батькові, зазначені повністю у родовому відмінку, домашня адреса або посада, номер телефону);

  • назва виду документа (заява);

  • текст;

  • перелік додатків (копій документів);

  • дата (ліворуч), (проставляють переважно цифровим способом);

  • підпис заявника (праворуч).

Щодо граматичних вимог написання заяви, то слід пам’ятати: