Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичны Техныка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
299.53 Кб
Скачать

Завдання 1

Перекласти українською мовою наведені словосполучення (подати й можливі в літературній мові варіанти). Порівняти дієслівне керування в обох мовах. Запам’ятати нормативні українські конструкції.

Сторониться его, насмешничать над ним, издеваться над ним, глумиться над ним, удивляюсь тебе, укорять его, попрекать его ошибкой, благодарю его, пренебрегать им, презирать его, был обязан ему успехом, отречься от всего, льстить ему, пенять на себя, разжалобить его.

Завдання 2

До поданих дієслів дібрати іменники відповідних семантичних груп у певних відмінкових формах (у дужках записати запитання від дієслова до іменника). Перевірити за словниками, чи не порушено норми літературної мови у визначенні дієслівного керування, його варіантів.

Зразок: Боротися (з ким? за що? / проти кого? / чого?) – з ворогом, проти фашизму, за любов.

Боргувати, виміряти, дивуватися, закохуватися, завдавати, завітати, піклуватися, кепкувати, кланятися, мститися, наближатися, опікуватися, очікувати, перевертатися, радити, рівнятися, слідувати, тужити, шукати.

Завдання 3

Встановити, яка з двох дієслівних конструкцій правильна. Вказати випадки, коли нормативними є обидві іменникові форми при одному дієслові.

Болить його голова – болить йому голова – болить у нього голова; допуститися помилки – допуститися до помилки; жартувати з Марії – жартувати над Марією; замилуватися квіткою – замилуватися з квітки – замилуватися на квітку – замилуватися в квітці; зраджувати його – зраджувати йому; зачислити в групу – зачислити до групи; вітатися з ним – вітатися до нього; зраджувати друзів – зраджувати друзям; скористатися порадою – скористатися з поради; навчати мови – навчати мові; підвести підсумки сказаного – підвести підсумки сказаному; розпитувати про друга – розпитувати за друга; хворіти серцем – хворіти на серце; уболівати за волейбольною командою – уболівати за волейбольну команду.

Завдання 4

Провідміняйте питальні займенники хто? що? Складіть у формі питальних речень план будь – якого твору, що вивчається на уроках читання в 4-му класі.

Завдання 5

З’ясуйте за програмою і підручником для 4-го класу, які питання з теми «Займенник» і в якому обсязі вивчають молодші школярі.

ІІІ. Блок самоконтролю

1.     У чому полягає специфіка займенника порівняно з іншими частинами мови?

2.     Які граматичні ознаки властиві займеннику як частині мови?

3.     Чому саме інфінітив вважається початковою формою дієслова?

4.     Від чого залежить час дієслова?

5.     Чи можна визначити дієвідміну дієслова за 1-ою особою однини?

6.     Чи вказують дієприкметники на час?

Самостійне заняття №9

Тема. Синтаксичні норми. Порядок слів у реченні. Координація присудка з підметом. Прийменникове керування. Однорідні члени речення.

Мета: узагальнити знання про синтаксичні норми. Навчити студентів попереджувати порушення синтаксичних норм українського слововживання. Допомогти їм оволодіти основами професійної лексики – лінгвістичною, педагогічною та суспільно-політичною термінологією. Прищепити студентам навички загального мовного та шкільного етикету.

Методи: практичні, контролю та самоконтролю.

Форми контролю: термінологічний диктант.

Студенти повинні знати:

-   що таке синтаксична норма;

-   основні правила порушення синтаксичних норм.

Студенти повинні вміти:

-   знаходити випадки неправильного вживання слів, словосполучень;

-   коментувати написане;

-   правильно пояснювати вживання відповідних норм;

-   правильно говорити і писати відповідно до норм.

Література: № 1, № 5, № 8, № 14, № 17, № 25, № 29, № 31, № 36, № 37, № 38