Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Natsionalnaya_ekonomika бабули.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

2.2. Природно-ресурсний потенціал

Природно-ресурсний потенціал (ПРП) країни є важливим фактором розміщення й розвитку її продуктивних сил. Це поняття, що визначається кількістю, якістю, сполученням природних ресурсів території. Він є важ- ливим фактором розміщення господарської діяльності і населення.

Природні ресурси - це всі ті елементи, властивості або результати функціонування природних систем, які використовуються або можуть бу- ти використані в майбутньому для одержання сировини, палива, енергії, продовольства тощо. Тобто, це сукупність природних ресурсів і природ- них умов, які знаходяться в певних географічних межах, що забезпечують задоволення економічних, екологічних, соціальних, культурно-оздоровчих та естетичних потреб людини і суспільства. Під ними розуміємо все те, що людина використовує для забезпечення свого існування. Це - продукти харчування, мінеральна сировина, енергоносії, повітряний простір, вода, життєвий простір, об'єкти для задоволення естетичних потреб. Природ- но-ресурсний потенціал регіону впливає на його ринкову спеціалізацію і місце в територіальному поділі праці, визначає тенденції його розвитку.

Категорія «природні ресурси» вказує на безпосередній зв'язок при- роди з господарською діяльністю людини, що нерідко призводить до не- гативних суспільних явищ, завдаючи природі великої шкоди. Процес вза- ємодії людини з довкіллям по суті своїй двоєдиний. З одного боку, це - використання природних ресурсів, а з іншого, - вплив на довкілля і необхідність брати до уваги природоохоронні процеси.

Природні умови - це тіла й сили природи, які мають істотне значення для життя і діяльності суспільства, але не беруть безпосередньої участі у виробничій і невиробничій діяльності людей. Однак природні умови значним чином визначають особливості економічної діяльності людини, опосередковано визначають ступінь їх ефективності.

Таким чином, компоненти природи стають природними ресурсами тоді, коли людина залучає їх у процес виробництва як предмет або засіб праці. У випадку опосередкованого впливу на економічну діяльність ці компоненти природного оточення оцінюються або як природні умови, або як системні компоненти природного середовища функціонування продуктивних сил. Таким компонентом, наприклад, є глибокі надра землі, які ми поки на мо- жемо використати в якості ресурсу, але знаємо про їх існування. ПРП є ба- гатокомпонентним. Сучасні дослідники виділяють такі його складові:

• земельні;

  • мінерально-сировинні;

  • водні;

  • лісові;

  • фауністичні (мисливсько-рибальські);

  • природно-рекреаційні ресурси.

Іноді виділяють окремо в якості компонентів ресурсів просторові ре- сурси, кліматичні, геотермальні, енергетичні ресурси приливів та відли- вів, ресурси атмосферного повітря тощо.

Природні ресурси оцінюються також за ознаками належності до ре- сурсної бази розвитку певних видів виробництва:

  • промислові природні ресурси;

  • сільськогосподарські природні ресурси;

  • культурно-ландшафтні ресурси розвитку рекреаційної галузі;

• ресурси просторового розміщення галузей інфраструктури (тран- спортних шляхів, ліній зв'язку тощо).

Природні ресурси оцінюються за ознаками вичерпності, за якими во- ни поділяються на дві групи: вичерпні (більшість ресурсів) та невичерпні (тепло землі й сонця, енергія води та вітру). Якщо ресурси можуть бути штучно або через природні механізми відновлені, як-то: лісові насаджен- ня, фауністичний світ, ґрунт, водні ресурси тощо, вони вважаються від- новлювальними. Усі ресурси оцінюються з різних точок зору для з'ясу- вання можливостей їх використання у виробничій діяльності людей. Так, існують інженерно-технологічний, економічний та екологічний (еколого- економічний) види оцінки природних ресурсів.

У господарському відношенні можливі для експлуатації природні ре- сурси поділяються на чотири групи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]