Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Natsionalnaya_ekonomika бабули.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

4.2. Типи та способи економічного зростання

Економічне зростання залежить від багатьох чинників, їх кількісних та якісних характеристик. За ознакою сутнісного впливу на економічне зрос- тання спостерігаються кількісний та якісний впливи факторів за рахунок збільшення обсягів факторів виробництва (земля, праця, капітал) і підви- щення рівня їхньої ефективності (продуктивності). Дія цих чинників може забезпечувати нарощення економічного потенціалу і зростання сукупної пропозиції. У разі адекватного збільшення сукупного попиту економічне зростання із можливого переходить в реальне. Збільшення сукупного по- питу реалізує спроможність економіки до зростання обсягів ВВП.

Екстенсивне та інтенсивне зростання в абсолютно чистому вигляді на практиці не існує. Реально обсяг виробництва збільшується під впливом сукупності факторів, що свідчить про змішаний тип економічного зрос- тання. Наприклад, може відбуватися одночасно і приріст кількості діючої робочої сили, і підвищення її якості, розширення масштабів виробництва і удосконалення технічної бази виробничого процесу. Змішаний тип еко- номічного зростання поєднує в собі ознаки двох попередніх типів зрос- тання. Залежно від того, який спосіб збільшення виробництва благ пере- важає, говорять про «переважно екстенсивний» чи «переважно інтенсив- ний» типи економічного зростання. Віднесення до того чи іншого типу зростання здійснюється залежно від питомої ваги приросту виробництва, отриманого за рахунок якісних і кількісних змін його факторів.

За ознакою можливостей збільшення ВВП на душу населення можна виділити два способи економічного зростання:

  • наближення сукупного попиту до сукупної потенційної пропозиції;

  • збільшення потенційної пропозиції.

Використання першого способу зростання обсягів виробництва (рис.4.2.4) не призводить до нарощування виробничого потенціалу економіки. Збіль- шення ВВП відбувається за рахунок стимуляції попиту, а потенційний ВВП, який описується кривою сукупної пропозиції Б, залишається не- змінним. Крива сукупного попиту Б, наближається до потенційної про- позиції і описується кривою Т>2, що і зумовлює збільшення ВВП від У, до Уг Однак, такий спосіб збільшення виробництва не можна віднести до економічного зростання.

Ціна, Р

0 Уі У2 ВВП, У

Рис.4.2.4. Економічне зростання на умовах наближення попиту до сукупної пропозиції

При другому способі зростання обсягів виробництва відбувається за рахунок збільшення виробничого потенціалу, розширення масштабів еко- номіки, а відтак і потенційного ВВП (рис.4.2.5.). Такий спосіб базується на економічному зростанні, при якому крива сукупної пропозиції 8, транс- формується в криву 8Г Обсяг виробництва збільшується від У, до У2, тоб- то пропорційно до зростання довгострокової сукупної пропозиції і потен- ційного ВВП. Це відбувається за умови відповідності динаміки сукупного попиту динаміці потенційного ВВП в довгостроковому періоді. Оскільки зростання сукупного попиту випереджає короткострокову сукупну про- позицію, то зростають і ціни, що створює мотивацію для збільшення по- тенційного ВВП.

Ціна,Р

' Довгострокове зростання обсягів виробництва за рахунок збільшення потенційного ВВП при відповідному зростанні сукупного попиту роз- криває сутність економічного зростання.

0 . У, У2 ВВП, У

Рис.4.2.5. Економічне зростання на умовах зростання сукупної пропозиції Поряд із типами та способами розробляються відповідні моделі еко- номічного зростання, які показують конкретне співвідношення та роль задіяних факторів суспільного виробництва, а також його матеріальну основу. В екстенсивних моделях основою зростання є збільшення обся- гів традиційних ресурсів, тобто зростання їх кількісної визначеності. В моделях економічного зростання інтенсивного типу, на відміну від моде- лей екстенсивного типу, переважають якісні фактори впливу на кінцеві результати. Матеріальною основою економічного зростання в моделях інтенсивного типу є інновації, які забезпечують зростання якісної визна- ченості та підвищення ефективності використання залучених ресурсів.

Використання тієї чи іншої моделі залежить від рівня розвитку та ін- ших можливостей і визначається окресленими цілями та прагненнями. Існування різних матеріальних основ у цих моделях породжує різні сти- мули в отриманні обсягів прибутку для окремих суб'єктів господарюван- ня. Екстенсивна модель економічного зростання забезпечує отримання . середнього прибутку, а інтенсивна відкриває можливості до отримання надприбутку, хоча й пов'язана з певним ризиком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]