Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Natsionalnaya_ekonomika бабули.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

6. Залежно від того, прогноз заданий одним числом чи інтервалом:

  • точний (наприклад, ВВП становитиме 120 млрд. грн.);

  • інтервальний (наприклад, ВВП становитиме 110-130 млрд. грн.).

7. За функціональною ознакою:

  • пошуковий - базується на умовному перенесенні на майбутнє тенден- цій розвитку об'єкта, що склалися у минулому та діють нині, абстра- гується від факторів, здатних змінити ці тенденції. Мета пошукового прогнозу - з'ясувати, як розвиватимуться події за збереженням існую- чих тенденцій.

  • нормативний - розробляється на основі заданих цілей (нормативів) і передбачає визначення способів і терміну їх досягнення.

8. За варіантами прогнозу:

  • песимістичний;

  • оптимістичний;

  • стриманий (середній).

Державний прогноз економічного і соціального розвитку національ- ної економіки - це система кількісних показників та якісних характерис- тик розвитку макроекономічної ситуації в країні на визначений період, що охоплює формування структури економіки та соціальної інфраструк- тури, обсягів виробництва товарів і послуг та їх споживання, зовнішньо- економічної діяльності.

Прогнозні параметри визначають з урахуванням результатів аналізу економічного і соціального розвитку України за попередній період та припущень щодо зовнішньої економічної ситуації і внутрішньої еконо- мічної політики в перспективі.

Вони здійснюються, виходячи з аналізу демографічної ситуації, науково- технічного потенціалу, накопиченого національного багатства, зовнішньое- кономічного становища України, наявності природних ресурсів, соціальної структури суспільства, а також прийнятої стратегії економічного розвитку.

Прогнози розробляються в кількох варіантах з урахуванням можли- вого впливу внутрішніх і зовнішніх, політичних, економічних та інших факторів.

Результати прогнозів економічного і соціального розвитку національ- ної економіки використовують для прийняття органами законодавчої та виконавчої влади конкретних рішень у сфері економічної політики, зокре- ма, для розробки загальнодержавних, регіональних, галузевих програм.

Державні прогнози економічного і соціального розвитку національної економіки розробляють на довго-, середньо- і короткострокові періоди в цілому по Україні, а також за регіонами та галузями економіки.

Довгостроковий державний прогноз економічного і соціального розвитку України розробляють на 10-15 років, однак уточнюють кожні п'ять років. У ньому повинні бути такі основні елементи:

  • припущення щодо зовнішньої економічної ситуації та внутрішньої економічної політики;

  • аналіз економічного і соціального розвитку країни за минулі роки, прогнозні макроекономічні показники (ВВП, рівень інфляції, реальна заробітна плата, рівень безробіття, дефіцит бюджету у відсотках до ВВП, зовнішньоторговельне сальдо, зовнішній борг);

  • висновки щодо головних тенденцій розвитку економіки в довготермі- новому періоді.

Цей прогноз після схвалення Кабінетом Міністрів України його голов- них показників є орієнтиром для підготовки пропозицій щодо визначен- ня економічної політики на середньостроковий період.

Середньостроковий прогноз розробляють на п'ять років. Перший такий прогноз був складений в Україні ще до 2000 р. з визначенням голо- вних макроекономічних показників по роках. Він передбачав:

  • припущення щодо зовнішньої економічної ситуації та внутрішньої економічної політики;

  • аналіз економічного і соціального розвитку України за попередній пе- ріод, прогнозні макроекономічні показники і пропорції (номінальний та реальний ВВП, структура його виробництва, розподілу й викорис- тання; індекси споживчих та оптових цін у відсотках до попереднього року; реальна та номінальна заробітні плати; рівень безробіття; дохо- ди, видатки та дефіцити бюджету у відсотках до ВВП; найважливіші грошово-кредитні параметри; зовнішньоторговельне сальдо; іноземні інвестиції; сальдо платіжного балансу; структура та обслуговування зовнішнього боргу);

• висновки щодо головних тенденцій розвитку економіки України в се- редньостроковому періоді.

Такий прогноз економічного і соціального розвитку після схвалення Кабінетом Міністрів України його головних показників є орієнтиром для розробки річного прогнозу та Державної програми економічного і соці- ального розвитку України.

Короткостроковий прогноз економічного і соціального розвитку розробляють щорічно. Це квартальні розрахунки очікуваних змін у дина- 'ііі головних макроекономічних показників:

  • аналіз зовнішньої економічної ситуації та внутрішньої економічної політики;

  • аналіз економічного і соціального розвитку країни за минулий рік, прогнозні оцінки макроекономічних показників та пропорцій (вироб- ництво, розподіл і використання ВВП; ціни та обмінний курс; заробіт- на плата і зайнятість; структура зведеного бюджету, показники бан- ківської та зовнішньоекономічної діяльності), аналіз інституційних перетворень, поведінки суб'єктів економічного процесу (підприємств і домашніх господарств), розвитку регіонів;

  • висновки щодо тенденцій розвитку економіки України в короткостро- ковому періоді.

Прогноз цього типу є економічною базою для розробки Державної програми економічного і соціального розвитку України на короткостро- ковий період.

Система прогнозування економічного й соціального розвитку націо- нальної економіки України та її регіонів є важливою складовою загальної системи державного регулювання економічного й соціального розвитку та дієвим інструментом реалізації економічної політики національної економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]