Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Natsionalnaya_ekonomika бабули.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

9.2. Методологічні аспекти визначення рівня економічної безпеки

Основою для оцінки загрози витрат від їх впливу є критерії економіч- ної безпеки, що можуть бути якісними або кількісними. Критерії, у свою чергу, виражаються показниками економічної безпеки. Таким чином, суть економічної безпеки реалізується в системі її критеріїв і показників.

Основні терміни, які використовуються в методиці для розрахунку рівня економічної безпеки, є наступними:

1) критерії економічної безпеки - це реальні статистичні показники, за якими здійснюється оцінка стану економіки країни з точки зору забез- печення її сталого розвитку.

Основним критерієм економічної безпеки країни є здатність її еко- номіки зберігати або принаймні швидко поновлювати критичний рівень суспільного відтворення в умовах припинення зовнішніх поставок або кризових ситуацій внутрішнього характеру;

2) індикатори економічної безпеки — це реальні статистичні показ- ники розвитку економіки країни, які найбільш повно характеризують явища і тенденції в економічній сфері і визначаються на основі критеріїв економічної безпеки;

  1. оптимальні значення індикаторів - це інтервал величин, у меж- ах яких створюються найбільш сприятливі умови для відтворювальних процесів в економіці;

  2. порогові значення індикаторів - це кількісні величини, порушен- ня яких викликає несприятливі тенденції в економіці;

  3. граничні значення індикаторів - це кількісні величини, порушен- ня яких викликає загрозливі процеси в економіці.

Очевидно, що критерій не може прийматися як пряма вказівка до дії. Потрібен поетапний підхід у його реалізації відповідно до реорганіза- ції базису суспільства, перебудови ресурсно-виробничого потенціалу, створення нових ринкових інститутів, господарських важелів, структур управління, а також завдяки іншим глобальним заходам, що проводяться на даному етапі розвитку.

Але, як зазначалось вище, критерії економічної безпеки диктують ви- бір певних показників (індикаторів) економічної безпеки об'єкта дослід- ження, що будуть змальовувати і характеризувати еволюцію відтворю- вання ринку, рівень його кількісних і якісних параметрів у системі світо- вої статистики.

Таким чином, методика визначення рівня економічної безпеки містить такі етапи конструювання інтегральної оцінки економічної безпеки:

• формування множини індикаторів;

• визначення характеристичних (оптимальних, порогових та гранич- них) значень індикаторів;

  • нормалізація індикаторів;

  • визначення вагових коефіцієнтів;

  • розрахунок інтегрального індексу.

Індикатори стану економічної безпеки України, їхні характеристичні значення розроблено за кожною складовою економічної безпеки. Відбір множини індикаторів здійснювався з урахуванням світового досвіду та напрацювань українських вчених. Періодичність перегляду системи ін- дикаторів та їх характеристичних значень у зв'язку зі змінами в націо- нальній і світовій економіці здійснюється у разі необхідності, але не рід- ше ніж один раз на два роки.

На сучасному етапі розробки методології виміру рівня економічної безпеки система індикаторів представлена у наступному вигляді:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]