Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

2.6. Дидактичний матеріал до теми 6

2.6.1. Матеріал для аналізу

1. Міністерство у справах сім’ї США проводило опитування випадкової вибірки населення, яка включала 12000 американців. На питання “Коли починається криза середини життя?” було отримано такі відповіді:

  • коли люди починають турбуватися чи вистачить їм грошей на лікування – 41% респондентів;

  • коли наймолодший з дітей залишає рідний дім – 42%;

  • коли людина перестає дізнаватися назви музичних груп, які виступають по радіо – 46%.

Проаналізуйте відповіді американців з погляду психологічного розуміння сутності кризи середини життя. Чи згодні Ви з цими твердженнями? Обґрунтуйте відповідь.

2. Французький художник Поль Гоген, маючи велику родину, влаштований побут, соціальне визнання, у 43 роки втікає на Таїті до молодої подружки, втрачаючи при цьому все, що створив за життя. Цей вчинок художника згодом психологи назвали “синдром Гогена” і ввели його в ряд основних симптомів кризи середини життя.

Поясніть типові причини “синдрому Гогена”. Чи згодні Ви з тим, що синдром “ввели” в закономірності психологічного розвитку особистості на етапі зрілості? Обґрунтуйте відповідь.

3. Група американських і французьких психологів під керівництвом Гілберта Бріма здійснювала протягом 10 років (1989–1999 рр.) широкомасштабні наукові дослідження феномена кризи середини життя. Результати дали підстави для такої критики концепції “кризи середини життя”: “На кризу середини життя можна звалити все, що завгодно: у людей з'являється можливість покласти відповідальність за свої почуття на якісь зовнішні обставини. А переживання повного розвалу колишніх стосунків, коли чоловік відправляє колишню дружину “на смітник” і йде до молодої подружки – скоріше сюжет для роману, ніж подія з реального життя. Кризи середини життя не існує. В середині життя відбувається багато змін, поворотів і зиґзаґів на життєвому шляху: успіхи змінюються невдачами, і навпаки, як завжди».

Чи згодні Ви з такими висновками психологів? Аргументуйте відповідь.

4. У зарубіжній і вітчизняній психології зрілості в кінці ХХ століття в результаті численних досліджень з'явився новий феномен – найбільш сильне, постійне джерело стресу для жінок – “синдром спустілого гнізда”, який відносять до одного з найбільш значущих факторів актуалізації кризи середини життя. З ним пов'язано виникнення в жінки затяжних депресій, гострого переживання порожнечі та втрати сенсу життя. Особливо деструктивно “синдром спустілого гнізда” позначається на непрацюючих жінках, вищою цінністю яких є материнство.

Поясніть причини виникнення цього синдрому. Уявіть собі, що така жінка звернулася до Вас по допомогу в складанні життєвих планів на період зрілості. Поясніть, як краще пристосуватися їй до майбутніх змін. Аргументуйте відповідь.

5. Вітчизняні психологи О.Ф. Бондаренко і Г.С. Абрамова виділили 5 психологічних пасток для чоловіків у зрілому віці, які приводять до почуття незначності, непевності в собі, що, в свою чергу, можуть стати причиною суїциду або адиктиву:

1) пастка психологічної імпотенції = імпотенція;

2) пастка молодіжного способу життя = інфаркт;

3) пастка страху перед новим, змінами = професійні деформації;

4) пастки постійних соціальних ролей = притуплення почуттів;

5) пастка ідентифікації = втрата самоповаги.

Розкрийте психологічну сутність цих пасток. Чи згодні Ви з їх існуванням? Аргументуйте відповідь.

6. Американський психолог Джим Конвей назвав чотирьох головних “ворогів”, які обрушуються на людину в період середньої зрілості і викликають кризу середини життя:

– власне тіло;

– робота;

– власна родина;

– віра в Бога.

Поясніть, чому психологи відносять даних “ворогів” до основних причин кризи середини життя. Аргументуйте відповідь.