Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

ТЕМА: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

МЕТА:

  • розкрити поняття «громадянське суспільство»;

  • охарактеризувати суть, атрибути та функції громадянського суспільства;

  • розвивати політичні компетенції через закріплення знань про політичні права людини;

  • сприяти розумінню студентами необхідності побудови громадянського суспільства;

  • розвивати комунікативні компетентності шляхом роботи в парах і малих групах;

  • виховувати у студентів розуміння цінності своєї особистості, налаштованість на успіх через формування активної життєвої позиції.

Ключові поняття і терміни: громадянське суспільство, громадянин, громадянство.

Тип заняття: шкільна лекція, засвоєння нових знань.

Література:

  1. Громадянська освіта: Навч. посібник для 10 кл. загальноосвітніх навч. закладів / Р. А. Арцишевський, Т. В. Бакка, І . М. Гейко та і н. – К.:Генеза, 2002. – С.51-101.

  2. Політологія

Студенти повинні знати, вміти:

  • тлумачити термін «громадянське суспільство»;

  • розуміти основні функції громадянського суспільства;

  • визначати атрибути громадянського суспільства;

  • оцінювати світовий досвід розвитку і консолідації громадянського суспільства;

  • характеризувати становлення громадянського суспільства в Україні.

ПЛАН:

  1. Поняття громадянського суспільства.

  2. Суть, атрибути та функції громадянського суспільства.

  3. Громадянське суспільство в Україні.

У мікрорайоні школи був пустир, який мешканці навколишніх будинків використовували як смітник. Та вирішили вони перетворити його на зону відпочинку. Підлітки й дорослі власними силами та своїм коштом упорядкували територію, розбили спортивний майданчик, посадили дерева, поставили лавочки. Колишній пустир незабаром став улюбленим місцем відпочинку мешканців мікрорайону. Але місцева влада, яка відчувала нестачу коштів, вирішила влаштувати на цьому місці платну муніципальну автостоянку. Прибутки від неї планувалося використати для благоустрою міста.

Обурені мешканці мікрорайону почали боротися проти несправедливого, на їх погляд, рішення. Вони написали листа міському голові, записалися на прийом до головного архітектора міста, надрукували статтю у місцевій газеті. Найрішучіші мешканці влаштовували чергування та пікети, щоб не допустити на майданчик будівельну техніку. Але сесія міської ради, мотивуючи необхідність будівництва платної автостоянки майбутнім благом для мешканців усього міста, а не тільки мешканці в мікрорайону, свого рішення не відмінила.

1. У чому полягає суть проблеми? 2. Хто прийняв рішення і кого воно стосується? 3. В який спосіб громадяни можуть впливати на прийняття рішень? 4. Чи вважає те ви, що ті , кого стосується рішення, повинні мати право впливати на тих, хто приймає рішення? Аргументуйте свою думку, використавши приклади з власного життя.

III. Мотивація навчальної діяльності

За сучасних умов перед нашою державою стоїть завдання перетворення її на правову державу. Нове українське суспільство вимагає установки на взаємодію, співпрацю, відкритість, захист власних прав і повагу прав інших. Настає час, коли необхідно створити суспільство, що дозволяє реалізувати індивідуальні потреби та здібності окремо взятої людини. Все це можливо тільки в умовах громадянського суспільства. І це зрозуміло, оскільки формування громадянського суспільства пов'язано з розвитком демократії, ринкової економіки і становленням правової держави — інакше кажучи, з глобальною соціальною перебудовою. Відродження інтересу до громадянського суспільства як соціального феномену пов'язано з тими соціально-політичними потрясіннями, які кардинально змінили обличчя Східної Європи і України за останнє десятиліття. Розкрити сутність, структуру та принципи функціонування громадянського суспільства дозволить нам даний урок.

  1. Поняття громадянського суспільства.

Перед тим як говорити, що ж таке «громадянське суспільство» потрібно звернути увагу на поняття, що близькі до теми: демократичне суспільство, громадянин, гуманістична мораль, громадян кість, громадянське суспільство.

Робота в парах. Знайди значення терміну

ТЕРМІНИ: ЗНАЧЕННЯ:

1. Демократичне суспільство

4. Усвідомлення мільйонами людей своєї ролі як громадянина

2. Громадянин

3. Сукупність усіх громадян, їхніх вільних об'єднань, пов’язаних суспільними відносинами та високим рівнем свідомості й політичної культури.

3. Гуманістична мораль

1. Особа, що належить до постійного населення якої-небудь держави, користується її правами і виконує обов’язки, встановлене законами цієї держави

4. Громадянськість

2. Суспільство, яке забезпечує права і свободи громадян

5. Громадянське суспільство

5. Мораль, основою якої є визнання гідності та прав людини, її цінності як особистості, турбота про людей, всебічний озвиток людини, її самореалізації, створення сприятливих умов суспільного життя.

Закріплення приватним (цивільним) правом природних суспільних відносин є передумовою формування суспільства вільних громадян, тобто громадянського суспільства (вільного від держави).

Ідея громадянського суспільства з'явилася в Новий час на противагу всевладдю держави. Концепцію громадянського суспільства розробив Г. Ф. Гегель, який визначав громадянське суспільство як зв'язок (спілкування) осіб через систему потреб і розподіл праці, правосуддя, зовнішній порядок.

Поняття «громадянське суспільство», як правило, використовується в зіставленні з поняттям «держава». Вони відображають різноманітні аспекти життя суспільства, протистоячі один одному.

1) Під громадянським суспільством слід розуміти суспільство, наповнене не

політичними формальними та неформальними об’єднаннями громадян, що діють не у державно-політичній, а в соціально-економічній та приватній сферах життєдіяльності, і що будь-яка неполітична активність громадян виховує у них навички спільних дій та громадське взаєморозуміння.

2) Громадянське суспільство як сукупність громадян та їхніх добровільних об’єднань, чиї дії спрямовані на політичний протест проти зловживання з боку державних органів та окремих чиновників. В основі цього підходу лежить ідея тог о, що громадянське суспільство – це соціальне утворення, яке протистоїть державі, визначає межі її втручання в суспільне і приватне життя.

Громадянське суспільство — суспільство громадян із високим рівнем економічних, соціальних, політичних, культурних і моральних рис, яке спільно з державою утворює розвинені правові відносини; суспільство рівноправних громадян, яке не залежить від держави, але взаємодіє з нею заради спільного блага.

Громадянське суспільство — вся сукупність міжособистісних, сімейних, громадських, культурних, релігійних відносин, які розвиваються поза рамками і без втручання держави, а також розгалужена система незалежних від держави суспільних інститутів, що реалізують повсякденні індивідуальні та колективні потреби.

►► Етапи формування громадянського суспільства

1-й етап: ХУІ-ХУІІ ст.

2-й етап: ХУІІІ-ХІХ ст.

3-й етап: ХХ-ХХІ ст.

Формування громадянського суспільства, складання економічних і політичних передумов появи буржуазії

Формування громадянського суспільства в найбільш розвинених країнах Європи та США у вигляді капіталістичної вільної конкуренції

Відбуваються зміни в соціальній структурі, триває процес становлення правових соціальних держав

Бесіда

Чим громадянське суспільство відрізняється від демократичного? (У громадянському суспільстві кожний громадянин усвідомлює свої права щодо держави і суспільства, а демократичне суспільство забезпечує права і свободи цих громадян. Громадянське суспільство об’єднується інтересами людей незалежно від держави. Держава створює умови для реалізації прав громадян).