Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Показники психічного розвитку дитини у віці шести років

Функції / Завдання

Дитина з нормою психологічного розвитку

Діти зі ЗПР

Моторика

Рухи більш енергійні і точні, легкі і граціозні. Дитина захоплено стрибає з розбігу у висоту і довжину. При метанні предметів розмахується. Легко ловить м'яч однією рукою. Вміє ходити боком по ослоні, підстрибувати на місці, чергуючи ноги. Вільно малює олівцями і фарбами. Вирізає ножицями різні форми.

Зберігає сповільненість, незручність рухів. Спостерігаються труднощі при стрибках у висоту і довжину. Дитині важко ловити м'яч однією рукою. При відштовхуванні м'яча не витягає руки вперед. Відчуває значні труднощі при вирізанні предметів, навіть прямолінійних форм.

Сенсорно-перцептивна діяльність

Планомірно обстежує предмет у процесі дотикового і зорового сприйняття. Знає назви нееталонних геометричних форм (овал, ромб, прямокутник) і колірних відтінків (блакитний, рожевий, сірий, фіолетовий). Складає серіаційний ряд із предметів різної величини, орієнтуючись тільки на розмір предмета.

У процесі зорового і дотикового сприйняття спостерігаються труднощі планомірного обстеження предметів: переважають ігрові, хаотичні дії з предметами, що знижує ефективність їх сприйняття. Плутає назви нееталонних геометричних фігур і колірних відтінків. Відчуває значні труднощі при складанні серіаційного ряду з предметів різної величини.

Інтелектуальна діяльність

Вміє рахувати в межах 20, відраховує по два, три предмети. Опановує додавання й рахування на наочному рівні. Формується уявлення розподілу предметів на різні частини. Називає послідовно дні тижня, пори року. Сформовано видові представлення («Назви, які меблі ти знаєш? Як назвати одним словом стіл, шафу, стілець?»).

Узагальнює предмети методом виключення. Переказує текст розповіді, казки. Вміє міркувати з приводу явищ, що спостерігаються. Словниковий запас великий, мова фразова, без недорікуватості.

Може рахувати до 10, але не відраховує предмети. Родові представлення сформовані. Спостерігаються труднощі при виключенні предметів. Утруднено переказ сюжету, казки у зв'язку з обмеженим словниковим запасом, в окремих випадках – у зв'язку з недорозвиненням лексико-граматичної будови мови.

Ігрова діяльність

Виявляються стійкі інтереси в грі. Є улюблені ролі, улюблені ігри. Сюжет ігор набуває найбільшої повноти, яскравості, виразності, у них найбільш повно відбивається життя дорослих. Віддає перевагу груповим іграм.

Інтерес до гри може бути одноманітним. Дитина віддає перевагу індивідуальним іграм. У процесі групових ігор займає залежну позицію. Спостерігається нетривалість гри, відсутній попередній задум.

Поводження

Узгоджує свої дії з іншими дітьми. Виконує правила поведінки не тільки за звичкою, але і свідомо.

Може виявляти афективні реакції при виникненні конфліктів (гнів, голосний плач). Утруднено виконання правил поведінки. У деяких дітей спостерігається стійке негативне ставлення до процесу спілкування з однолітками, тому часто відмовляються відвідувати дитячий садок.

Побутові навички

Вміє робити практично все самостійно (одягатися, умиватися, правильно користуватися столовими приладами). Підтримує чистоту і порядок у своїй кімнаті чи в групі.

Навички самостійності активно формуються, але відзначається уповільнений темп виконання дій із самообслуговування. Повільно вдягається, умивається, їсть.