Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Проаналізуйте поведінку батьків і вкажіть, хто з них правий і чому.

ДОШКІЛЬНЕ ДИТИНСТВО

1. Івану (5 років 3 місяці) запропонували розв’язати задачу: “Мама з'їла 3 цукерки, а син – 2. Скільки вони з'їли цукерок разом?”. Хлопчик відмовився розв’язувати задачу, мотивуючи тим, що так не буває.

Поясніть причину подібної відповіді.

2. Вихователь підготовчої групи на заняттях з математики помітив, що Петро ніколи не починає виконувати завдання відразу ж після пояснення, а намагається подивитися, як це завдання робить його сусідка Катя.

Проаналізуйте поведінку Петра, вкажіть причини такої поведінки.

3. Дітей різного дошкільного віку запитали, що таке лялька. Відповіді були різні.

Олена: “Лялька – це ось”. (Показує.)

Ніна: “Лялька – щоб гратись”.

Наташа: “Лялька – у неї голова, руки, ноги, волосся”.

Оля: “Лялька – це іграшка”.

За відповідями визначте приблизно вік дітей . Аргументуйте відповідь.

4. Сашко (6 років) добре вмів кататися на лижах з гірки. Мати помітила, що, коли на гірці було мале дітей, син не дуже охоче катався, а коли в неділю на гірці було багато дітей, то син сміливо з'їжджав з найвищої гірки в різних положеннях, багато кричав.

Дайте психологічне обґрунтування поведінці Сашка. Який мотив лежить в основі його поведінки.

5. Петро (5 років 8 місяців) грав з м'ячем у кімнаті і розбив вазу. Коли мама ввечері стала запитувати, хто це зробив, Петро сказав, що це зробив Сашко, його молодший брат. Мама стала докоряти сина, говорити, що він бреше.

Назвіть основну причину Петрової брехні.

6. Діти підготовчої групи дитячого садка грали в “моряків”. Більшість хлопчиків хотіли бути капітанами, і ніхто не хотів бути водолазом. Назрівав конфлікт, гра могла не відбутися.

Як має поводитись вихователь у цій ситуації?

7. Деякі батьки, у випадку, коли їх дитина не слухається, говорять приблизно таке: “Йди сюди, а то тебе заберуть!”, “Не будеш їсти – прийде лікар, зробить тобі укол”, “Не будеш слухатися, міліціонер забере” тощо.

Чи можна використовувати такі прийоми у вихованні дитини? Обґрунтуйте свою відповідь.

8. Дмитрик (3 роки 2 місяці) вже тиждень ходить до дитячого садку. За словами матері, урівноважена, спокійна і самостійна дитина тепер постійно пхикає, відмовляється читати книжки, малювати. Його сон став неспокійним, поверховим. Дмитрик став часто просипатися вночі, плакати, гукати маму.

Дайте психологічне обґрунтування таких змін у поведінці Дмитрика.

9. Оля (5 років 8 місяців) дуже любить комп'ютерні ігри. Вона щодня після садка сідає за комп'ютер. Батько дівчинки заохочує захоплення дочки і постійно купує їй нові ігри. При цьому він вважає, що якщо Олі подобаються “гонки” і “стрілялки”, то нічого страшного в цьому немає. “Кожна сучасна дитина проходить через це. Моя дочка теж має награтися”, – говорить батько.

Чи має рацію батько Олі? Обґрунтуйте свою відповідь.

10. Батько Сергія (5 років) вважає, що основним у вихованні хлопчика є формування в нього чоловічих якостей: сили, впевненості в собі, здатності захистити себе, здатності домагатися свого. Тому якщо Сергій, граючи з іншими дітьми, намагався відібрати іграшку в іншого, батько схвалював поведінку сина. Якщо ж син відступав, батько карав його суворим словом: “Ех, ти, нюня!”

Проаналізуйте поведінку бітька і сина. Обґрунтуйте свою відповідь.

11. Мати Світлани (6 років 2 місяці) помітила, що її дочка дуже любить слухати розмови дорослих, дивитися за тим, що робить вона, батько і гості. Дівчинка може стояти і потихеньку слухати, про що вони говорять. Коли до батьків приходять гості, Світлана перестає грати у свої іграшки.

Поясніть причину такої поведінки дівчинки.

12. Під час заняття з малювання в старшій групі дитячого садка Марійка (4 роки 9 місяців) відмовилася брати в руки олівці і фломастери. Нова вихователька, яка вела заняття, вирішила, що Марійка впирається і почала вимагати від дівчинки, щоб та стала малювати. Марійка заплакала.

Поясніть можливу причину такої поведінки дівчинки.

13. Іван (3 роки 2 місяці) до приходу до дитячого садку завжди спав удень, тепер не міг заснути. Поки інші діти спали, він по кілька разів виходив у туалет, довго перевертався, так і не засинав. Вихователька і батьки вирішили, що хлопчик вже “відмовився від денного сну, бо виріс, тому його укладати спати вже не треба”. Коли всі діти в групі сплять, Іван сидить в ігровій кімнаті та грається.

Поясніть можливу причину зміни режиму дня хлопчика.

14. Коли Іра (4 роки 5 місяців) спробувала (після словесного прохання) забрати свою чашку в Юлі (4 роки 9 місяців), Юля з розмаху вдарила дівчинку чашкою по голові. Іра заплакала. Вихователька стала вимагати, щоб Юля попросила пробачення в Ірини, на що Юля відповіла: “Це моя чашка!”

Поясніть можливу причину такої поведінки дівчинки.

15. Бабуся Олі (6 років 5 місяців) дуже переживає через те, що онучка по кілька годин на день дивиться мультфільми по телевізору. На думку бабусі, це дуже погано.

Чи обґрунтовані, на Вашу думку, переживання бабусі. Аргументуйте свою відповідь.

16. Батьки дітей підготовчої групи дитячого садка попросили вихователя оцінювати роботу дітей під час занять з математики, читання і письма. Вихователька запропонувала замість оцінок клеїти наклейки: якщо “дуже добре” – сині, якщо “добре” – зелені, “середньо” – жовті, “погано” – червоні.

Проаналізуйте такий підхід до оцінювання успіхів дитини. Чи має рацію вихователь?