Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Показники психічного розвитку дитини у віці семи років

Функції / Завдання

Дитина з нормою психологічного розвитку

Діти із ЗПР

Моторика

Вміє ходити на лижах, ковзатися, їздити на самокаті, двоколісному велосипеді. Учиться плавати, грати в бадмінтон, теніс. Вміє працювати з ножицями, папером, картоном, тканиною. Вміє всунути нитку в голку, пришити ґудзик, користуватися молотком, пилкою.

Виконання дрібних рухів утруднено. При навчанні їздити на велосипеді відчуває труднощі, відзначаються нескоординовані рухи ніг, порушення рівноваги.

Сенсорно-перцептивна діяльність

Правильно розрізняє складні геометричні фігури, указує на їх відмінності і подібність. Спішно використовує кольори і форми в процесі конструктивної й образотворчої діяльності.

У процесі диференціювання складних геометричних фігур спостерігаються хаотичні способи роботи, недорозвинення конструктивної й образотворчої діяльності.

Інтелектуальна діяльність

Вирішує прості задачі з додаванням і відніманням. Правильно диференціює кількість незалежно від форми, величини і просторового розташування об'єктів. Сформовано узагальнення, правильно мотивує відповіді. Класифікує предметні малюнки за їх призначенням, називає видові й родові ознаки. Установлює причинно-наслідкові стосунки в розповідях, виділяє істотну ланку. Знає букви, читає склади, може самостійно прочитати простий текст.

Утруднено розв’язання задач без опори на наочність. Порядковий рахунок сформований, але при диференціюванні кількості з ускладненням переключається на одну ознаку, іноді зісковзає на форму чи колір об'єктів. Утруднено поєднання знайомих букв у склади, іноді плутає схожі за звучанням чи обрисами букви. Процес читання формується дуже повільно.

Ігрова діяльність

Створює план гри. У процесі гри здатний узагальнювати, аналізувати свою діяльність. Може грати по кілька днів, збагачуючи задум гри. Віддає перевагу груповим іграм перед індивідуальними.

Сформовано сюжетно-рольову гру. Віддає перевагу улюбленим іграм. Схильний до індивідуальних чи парних ігор. Сюжет недостатньо розгорнутий, спостерігається повторення сюжету, наслідування.

Поведінка

Здатна оцінювати свої і чужі вчинки, однак в оцінках орієнтується на дорослого. Зміцнюються навички суспільної поведінки: першою здоровається, дякує за надану допомогу, дбайливо ставиться до речей.

В оцінках навколишніх орієнтується на дорослих чи авторитетних дітей. Виявляє схильність до наслідувальної поведінки, афективних реакцій. Спостерігається зразково-слухняна поведінка в дитячому саду і хитлива чи езопова в домашніх умовах.

Побутові навички

Може виконувати тривалі індивідуальні доручення (доглядає за рослинами, вбирає групову кімнату). Вільно володіє ножицями. Вміє пришивати ґудзика, хлопчики вміють користуватися столярними інструментами.

Навички самообслуговування сформовані. Однак при виконанні доручень не виявляє ініціативи, самостійності. Схильна до нетривалого зосередження на завданні. Утруднено оволодіння ножицями, шиттям у зв'язку з недорозвиненням дрібної моторики.

2.4.6. Матеріал для аналізу

ЗАГАЛЬНІ ЗАВДАННЯ З ПЕРІОДИЗАЦІЇ

1. Визначите приблизний вік дітей за їх мовними діями. Аргументуйте відповідь.

  • Михайло, показуючи на плаття матері, каже: “Мама”;

  • Олексій, збираючись на прогулянку, каже: “Тухі, касіє, де?”

  • Вітя, розглядаючи книжку з картинками, каже: “Матик сєгу бух!”

  • Сергій, сидячи за столом, каже: “Сележа їсти?”

2. Визначіть приблизний вік дитини за показниками психічного розвитку. Аргументуйте відповідь.

Маша сама перевертається зі спинки на животик; сидить з підтримкою; активно повертає голову на голос і на дзенькіт брязкальця; активно грає брязкальцем і гумовими тваринами; тягнеться до пляшечки; сама бере в ручку соску і з подивом розглядає її; виражає певною інтонацією нетерпіння, коли в неї забирають річ, яка їй сподобалась.

3. Визначите приблизний вік дитини за показниками психічного розвитку. Аргументуйте відповідь.

Сергій, якого мати взяла на руки, протягом деякого часу тримає голівку; коли мама звертається до нього – гулить; якщо мама нахиляється до нього – він замовкає, не рухається, уважно розглядає її, широко розкриваючи очі, а потім – посміхається; активно повертає голову в бік джерела голосного звуку.

4. Визначите приблизний вік дитини за показниками психічного розвитку. Аргументуйте відповідь.

Наташа потихеньку ходить, але поки що зі сторонньою допомогою; дуже швидко повзає; самостійно сідає навпочіпки; коли батьки сідають за стіл їсти, сама бере ложку; зачісує ляльку; із задоволенням малює в книжках “каляки-маляки”; побачивши чужу людину, може заплакати.

5. Визначите приблизний вік дитини за показниками психічного розвитку. Аргументуйте відповідь.

Іван самостійно одягає майку і шорти; знає багато слів – назви предметів (іграшок, тварин, одягу); любить грати з машинами (ставити машини в гараж, ремонтувати їх, влаштовувати перегони); співає дитячі пісеньки, але переставляє і змінює в них слова; любить малювати фломастерами на шпалері (малює кола і лінії тощо).

6. Який можна зробити висновок на підставі результатів наведеного експерименту?

Перед двома дітьми (Михайло - 1 рік 6 місяців, Данил - 1 рік 7 місяців) ставили 2 паперових ковпаки: червоний і синій. Під червоним ковпаком ховалася цукерка. Дитина повинна була її знайти. Розташування ковпаків весь час змінювалось.

Коли діти знаходили цукерку, то дорослий називав колір ковпака – “червоний”.

З'ясувалося таке: Михайлу потрібно було 8 повторень, а Данилу – 30 для того, щоб відрізнити сигнальну ознаку ковпака: червоний колір.

РАННЄ ДИТИНСТВО

1. Михайлу (9 місяців) дуже подобається викидати іграшки з ліжечка. Протискуючи іграшки в отвори сітки ліжечка, він випускає їх з рук: падають кільця, каченя, брязкальце тощо. Мама постійно піднімає іграшки і повертає їх у ліжечко, а син дістає їх і знову кидає на підлогу. Мама нервує, лає дитину: “Який ти розпещений! Не можна так робити! Припини!”.

Чи правильно поводиться мама в даній ситуації? Поясніть поведінку Михайла в цій ситуації.

2. Коли батько підійшов до дочки Олі (1 рік 3 місяці) у незнайомому форменому кашкеті, дівчинка раптом гірко заплакала і стала тікати від нього.

Чому це відбулося?

3. Мати і батько Юрка (1 рік 8 місяців) вважають, що в дітей його віку не повинно бути великої розмаїтості іграшок, щоб вони не розпестились і могли цінувати те, що в них є.

Чи погоджуєтесь Ви з батьками Юрка? Аргументуйте Вашу позицію.

4. У деяких дитячих установах з цілодобовим перебуванням дітей вихователі і батьки часто відзначають відставання в розвитку активної мови маляти: невеликий запас слів і недостатня емоційна виразність.

Поясніть можливі причини цього явища.

5. Сергію (2 роки 5 місяців) ще важко даються слова, і він часто використовує жести. Мати, зрозумівши, що він хоче, відразу виконує його бажання. Вона вважає, що якщо не допомогти дитині так, то вона в майбутньому не буде звертатися до батьків по допомогу і між ними не буде взаєморозуміння.

Чого не враховує мати Сергія?

7. Мама дворічної Надії мотивуючи тим, що дочка не може виговорити слово жовтогарячий, називала їй всі предмети жовтого і жовтогарячого кольору одним словом – жовтий.

Чого не враховує мати Надії?

8. Дмитрик (2 роки 4 місяці) намагається сам вдягатися. Крекчучи, він натягує шкарпетки. Нічого не виходить. Втручається мати зі своєю допомогою.

  • Я сам! – протестує дитина.

  • Сиди спокійно, нічого в тебе не вийде.

  • Я хочу сам! – знову заявляє маля.

Чи можна вважати поведінку Дмитрика впертістю? Чи правильно поводиться мати в цій ситуації.

9. Мати говорить сину, що не можна брати до рота сніг. А маля, знаючи це, продовжує це заняття і, хитро посміхаючись, говорить: “Моззя, моззя”.

Чим поясните таку поведінку дитини? Як необхідно в такій ситуації поводитися матері?

10. Мати дала Олексію (1 рік 3 місяці) дитячу книжку, а він став рвати сторінки. “Не можна! Що ти робиш?” – кричить мама. “Книжку треба читати”. Але Олексій продовжує рвати сторінки. Роздратована мама забирає в хлопчика книжку. Олексій плаче.

Поясніть таку поведінку дитини. Чи правильно в цій ситуації поводиться мати? Аргументуйте свою позицію.

11. Батько приніс Олі (2 роки 3 місяці) кольорові олівці. Вона почала малювати, але в неї нічого не виходило. Вона стискала олівець у руці, лінії виходили слабкі, і на малюнку ніяк не виходила ялинка, яку дівчинка вирішила намалювати.

Мати сказала, що дочці ще рано малювати. Але батько наполегливо вкладав олівець у руку Олі і водив ним по паперу.