Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Показники психічного розвитку дитини у віці чотирьох років

Функції / Завдання

Дитина з нормою психологічного розвитку

Діти із ЗПР

Розвиток моторики

Велика моторика

Дрібна моторика

Ходить і бігає з вільними рухами рук, робота рук і ніг координована. При ходьбі не шаркає ногами. Вміє кидати м'яч двома руками. При стрибках у висоту опускається на напівзігнуті ноги. При підскіках відриває ноги від підлоги. Вміє стримувати рух за сигналом.

Любить грати з будівельним матеріалом. Може самостійно завести механічну іграшку. Вміє правильно тримати олівець і самостійно проводити вертикальні і горизонтальні лінії.

У процесі ходьби відзначаються сковані рухи, що виявляється в шарканні. Координація рухів рук і ніг порушена. При підскіках утруднене відривання ніг від підлоги.

Дитина може віддавати перевагу будівельним іграм, але в процесі конструювання рухи рук нескоординовані. Утримує олівець і може проводити лінії, але відзначається слабкий натиск, порушення плавності і ритму рухів.

Сенсорно-перцептивна діяльність

Дитина правильно диференціює кольори і відтінки, знає назву шести основних кольорів. Розрізняє і називає геометричні фігури. Розрізняє просторові відносини: біля, поруч, за, між, перед.

Вміє співвідносити предмети за довжиною, висотою і шириною. Взнає побутові предмети на дотик.

Дитина диференціює кольори і відтінки за подобою, іноді утрудняється їх назвати.

Диференціює прості геометричні фігури за подобою, плутає їх назви, не використовує їх у процесі малювання і конструювання.

Утруднено співвіднесення предметів за величиною, при навідній інструкції психолога з завданням справляється.

При обмацуванні предметів відзначається уповільнений темп виконання завдань, допускає помилки при словесному позначенні відчутних предметів.

Інтелектуальна діяльність

Знає кількісні поняття: багато, один, мало. Самостійно рахує до п'яти. Знає пори року, орієнтується в часі (день, ніч, ранок, вечір). Часто ставить питання: «Що? Навіщо? Коли? Чому?» Активно розглядає сюжетні картинки, при навідних запитаннях називає сюжет. Уважно слухає казки, дивиться мультики. Мова фразова, поліпшується вимова, зменшується фізіологічна недорікуватість.

Якщо з дитиною займалися, то вона правильно диференціює кількість (багато, мало, один), а також може правильно називати пори року.

Рідко ставить питання.

Нетривало зосереджується на завданні. Утруднено називання сюжету картинки, спирається на окремі деталі.

Мовний розвиток відстає від вікової норми. Мова односкладова, спостерігаються порушення вимови звуків, що може бути зумовлено не функціональною недорікуватістю, а дизартрією.

Ігрова діяльність

Виявляється сюжетно-рольова гра в невеликій групі дітей (2 – 3 чоловіки) із тривалістю 10 – 30 хвилин. Стійкий інтерес до ігор (улюблені ігри). Може більше ніж 10 хвилин займатися конструюванням, будує різноманітні будівлі, обіграє їх.

У процесі ігрової діяльності спостерігається бідність і одноманітність сюжету гри, віддає перевагу рухливим іграм сюжетно-рольовим. Тривалість ігор невелика, дитина часто відволікається на інші ігри і завдання. Конструктивна діяльність різко затримана.

Побутові навички

Самостійно вдягається, Вміє застібати ґудзики, блискавки, за допомогою дорослого зав'язувати шнурки. Самостійно їсть, правильно тримає виделку, ложку. Самостійно вмивається.

Виконання окремих навичок (застібання ґудзиків, зав'язування шнурків) залишається недоступним протягом тривалого часу.