Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГураТ.Е., Гура О.І. Практикум з вікової псиході...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Показники психічного розвитку дитини у віці п'яти років

Функції / Завдання

Дитина з нормою психологічного розвитку

Діти із ЗПР

Розвиток моторики

Велика моторика

Дрібна моторика

Рухи рук і ніг добре координовані; самостійно бігає по колу, при ходьбі голову тримає прямо. Може ходити по дошці чи ослону (висота 30 см, ширина 20 см). Стрибає з висоти без остраху.

Рухи пальців рук чітко координовані, дитина вільно малює лінії в горизонтальному і вертикальному напрямках, малює кола, хрест.

При ходьбі опускає голову, рухи рук і ніг недостатньо координовані. При ходьбі на ослоні спостерігається напруження, дитина намагається ходити боком, приставляючи ноги. Під час стрибка помітне напруження, страх.

Рухи пальців рук слабко координовані, особливо при малюванні, збиранні дрібних предметів.

Сенсорно-перцептивна діяльність

Знає назви кольорів і відтінків, використовує їх у процесі малювання і конструювання. Співвідносить з місцем складні геометричні фігури, знає назви основних і складних фігур. Співвідносить предмети за величиною в порядку убування та зростання (серіаційний ряд). При дотиковому сприйнятті ретельно обстежує фігури, виділяє найбільш характерні її частини. Орієнтується в боках власного тіла. Правильно показує і називає бік тіла співрозмовника.

Знає назви кольоів, правильно їх диференціює, але недостатньо використовує їх у процесі малювання і конструювання. Утруднено орієнтування в боках власного тіла і співрозмовника.

Інтелектуальна діяльність

Рахує до десяти і вміє порівнювати кількості. Формує узагальнюючі поняття: «меблі, транспорт, фрукти, овочі» і ін. Установлює причинно-наслідкові зв'язки в розповіді, переказує сюжет, виділяє істотну ланку. Мова фразова, граматично оформлена.

Порядковий рахунок сформований, виникають труднощі при порівнянні кількостей, особливо якщо вони розташовані в різній конфігурації чи є різними за величиною. Переказ, відтворення сюжету доступні тільки за допомогою навідних запитань. Мова фразова, але можуть спостерігатися аграматизми й порушення фонематичної сторони мови.

Поводження

У дитини вже сформоване вміння підкоряти свої бажання вимогам дорослих, порядкам дитячого колективу. Спостерігаються елементи відповідальності за доручену справу, прагнення бути корисним.

Можливі афективні реакції (негативізм, упертість, протест, особливо при перевтомі). Недостатньо володіє правилами взаємин з навколишніми, може виявляти егоцентризм, емоційне відкидання, аутичність, агресивність.

Побутові навички

Вміє правильно користуватися предметами домашнього побуту, підтримувати встановлений порядок (забирати за собою іграшки, посуд зі столу). Самостійно вдягається, застібає дрібні ґудзики, самостійно зав'язує шнурки.

У цілому правильно користується предметами домашнього побуту, але не виявляє ініціативи для дотримання порядку. Може самостійно вдягатися, але утрудняється в застібанні ґудзиків, зав'язуванні шнурків.