Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

3. Вибрати правильну відповідь:

80. Віковими психологічними кризами називають:

а) періоди онтогенезу, що характеризуються різкими змінами зовнішності;

*б) періоди онтогенезу, що характеризуються різкими психоло­гічними змінами;

в) періоди різкої зміни ставлення до батьків;

г) періоди онтогенезу, які характеризуються різкими психо-ендокрінними змінами;

д) періоди різкої зміни стосунків з ровесниками.

Варіант № 17.

1. Методи групової психокорекції.

Методи групової психокорекції умовно поділяються на основні і допоміжні. Основним методом групової психотерапії є групова дискусія, що має три головні орієнтації:

1) интеракционную,

2) біографічну і

3) тематичну.

Інші методи допоміжні, до них належать: рольова гра, психогімнастика, проективний малюнок і музикотерапіюія.

Тривалість курсу групової корекції залежить від теоретичної орієнтації, від характеру основних проблем клієнтів і умов, в яких вона проводиться. Всі існуючі методи групової психокорекції можна розділити: на освітні, аналітичні і засновані на дії. Специфіка групової психокорекції як самостійної форми впливу полягає в цілеспрямованому використанні в корекційних цілях явища групової динаміки, тобто всієї сукупності взаємовідносин і взаємодій, що виникають між учасниками групи. Цим групова психокорекція відрізняється від індивідуальної, при якій взаємини будуються між психологом і окремим клієнтом.

Вербальні та невербальні. Поділ на вербальні та невербальні методи заснований на домінуючому виді комунікації і характері одержуваного матеріалу. До вербальних методів відносять групову дискусію і психодраму, до невербальних - психогімнастика, проективний малюнок і музикотерапію. Усі методи групової психокорекції виконують дві основні функції - психодіагностичну і власне корекційну. Відповідно до уявлень про те, якою мірою та чи інша функція реалізується в ході використання кожного методу, і здійснюється такий поділ. Так вважають, що групова дискусія більшою мірою спрямована на реалізацію власне психокорекційних завдань, у той час як допоміжні методи в основному сприяють здійсненню особистісної діагностики. Однак такий розподіл значною мірою є умовним. Особистісна діагностика в процесі групової психокорекції (розкриття клієнтом власних проблем, «діагностика» їх їм самим, іншими членами групи і психотерапевтом) і власне процес психокорекції (усвідомлення клієнтом своїх проблем і конфліктів та їх переробка і корекція) тісно пов'язані і являють собою єдиний процес, окремі елементи якого можуть бути відокремлені лише теоретично. Вербальні методи базуються на вербальній комунікації, спрямовані переважно на аналіз вербального матеріалу. Невербальні методи спираються на невербальну активність, невербальну комунікацію і концентруються на аналізі невербальної продукції. Формально поділ методів групової психотерапії на вербальні та невербальні є виправданим, але практично будь-яка взаємодія в групі включає як вербальний, і невербальний компоненти.

2. До якої групи розладів мислення належать амбівалентність, резонерсто, розважність мислення?

Мислення може порушуватись по-різному. За В. М. Кузнєцовим та В. М. Чернявським, розлади мислення бувають формальними і продуктивними.

Формальні розлади мислення можна диференціювати за темпом, логічною стрункістю та цілеспрямованістю.

Порушення цілеспрямованості мислення:

- Амбівалентність - формування суджень, виходячи з різних принципів, співіснування думок і асоціацій, які взаємно виключаються.

- Резонерство - міркування заради міркування, безпредметність мислення, коли відсутні конкретність думок, їх пізнавальний зміст. Наприклад, на запитання про здоров'я хворий відповідає: "Залежно від того, що означає це слово. Якщо від слова "здорово", то я не вельми здоровий, маю лише 60 кг маси, але це залежить від ваг і того, де вони стоять: якщо в нашому парку, то там гравітація висока, багато людей і неможливо довго там перебувати.".

- Розважність мислення - проявляється у викладенні хворим непотрібних деталей своєї сповіді, зайвих дрібниць, невмінні лаконічно висловити головну думку, яка часто губиться у великій кількості деталей. Розважність мислення часто називають інертністю, вона спостерігається при епілепсії.