Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

2. Як проявляються гіпердинамічні розлади в дітей?

Гіпердинамічні розлади - проявляються руховою розгальмованістю, непосидючістю та іншими ознаками гіперактивності у поєднанні з порушеннями уваги (деколи їх позначають "синдром дефіциту уваги").

КЛІНІЧНА КАРТИНА :

1. надмірно рухливі, їм важко втриматися на місці 2. непосидючі, вони не можуть займатися однією справою (читати, малювати) більше 5 хвилин, а постійно відволікаються 3. у них порушено активну увагу через що відбувається і часта зміна одного виду діяльності на інший. При цьому такі діти практично не реагують на зауваження, що дуже злить їх батьків і вихователів. Важливо відзначити, що описані "проблеми" виникають у різних ситуаціях, тобто не тільки вдома, але і в дитячому саду, на вулиці, в гостях і т.д. Також часто зустрічаються труднощі засинання, нерозсудливість у ситуаціях, що представляють деяку небезпеку. ПРИЧИНИ ПОРУШЕННЯ: Початок розладів в процесі розвитку таких дітей зазвичай виникає в перші 5 років життя. І є наслідком ушкодження центральної нервової системи в результаті впливу на неї різних шкідливих факторів під час вагітності, пологів і в перші 3 роки життя. Гострі і хронічні захворювання, перенесені матір'ю під час вагітності та пологів, інфекції, важкий токсикоз (гестоз) 1 і 2 половин вагітності, а також алкоголь, тютюнопаління і навіть психологічні стреси - все це шкідливі фактори, що призводять до порушення розвитку дитини внутрішньоутробно. Під час пологів може відбутися пошкодження ЦНС в результаті механічної травми або гіпоксії (нестачі кисню) через слабкість родової діяльності матері, неправильного проходження дитини через родові шляхи або оперативних пологів (кесарів розтин, родопоміч). Легкі порушення можуть виправитися протягом першого року, більш виражені зберігаються і потім можуть з'явитися у вигляді: - Підвищеної збудливості - Порушення активності та уваги - Легких неврологічних симптомів - Порушень мови - Труднощів навчання в школі НАСЛІДКИ Основні проблеми виникають звичайно під час шкільного навчання - труднощі поведінки в класі, скарги від вчителів на "брудні" зошити, незадоволені батьки і як наслідок - невпевнені в собі діти. ЩО РОБИТИ Найголовніше - запастися великою кількістю терпіння. Не варто вимагати від Вашої дитини того, що подобається Вам і чого він не може Вам дати. Головне-прийняття батьками реальності! Декілька порад для батьків: - Режим дня, складений з урахуванням інтересів дитини і батьків, допоможе налаштувати її на потрібний лад. - Дозована підготовка дитини до школи, тобто по кілька (до 10) хвилин в день, поступово збільшуючи час до 25-30 хвилин. - Не змушуйте дитину виконувати завдання силою, краще спробуйте його зацікавити і подати заняття в ігровій формі - Не робіть нічого тільки тому, що "так треба". Слідкуйте за станом дитини і покладаються на особистий ІНТУЇЦІЮ у виховних питаннях! 3. 89.Реакція емансипації характерна для:

д) підлітків.

Варіант № 8

1 . Гострі суїцидальні реакції у практично здорової людини і осіб з межовими психічними розладами та особливості при виборі методів їх психокорекції і реабілітаційної адаптації.

Суїцид - свідоме самостійне позбавлення себе життя, спричинене своєю безпосередньою, наміреною і бажаною дією.Суїцид — акт самогубства або спроби самогубства, який здійснюється у стані сильного душевного розладу або під впливом якогось психічного захворювання.

ГОСТРІ СУІЦІДООПАСНИЕ РЕАКЦІЇ У ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ І ОСІБ З межовими розладами Гострі ситуаційні реакції виникають в результаті міжособистісних конфліктів, як правило, раптових, несподіваних для особистості. Переважаючими типами конфлікту бувають: розпад сім'ї, подружня зрада, несправедливе, образливе ставлення одного з подружжя або любовного партнера.Психо-травмуючим подією виявлялася раптова смерть дитини, чоловіка, батьків. У афективної сфері: інтенсивні негативні емоції - тривога, неспокій, туга, образа, відчуття власної неспроможності, безпорадності, самотності. У когнітивній сфері: виникає неадаптивна концепція втрати, що констатує песимістичну оцінку актуальної ситуації і майбутнього, викликає труднощі в конструктивному плануванні діяльності. Спотвореним сприйняттям часу: пацієнти перебільшують екстреність ситуації, вважають, що для її вирішення вони часу, ніж насправді. У багатьох випадках пацієнти приходили до думки про неможливість розв'язати кризу через відсутність часу. Порушення особистісної ідентифікації: спотворення образу «Я» включає в себе знижену оцінку власних особистісних можливостей, в результаті чого зменшується здатність пацієнтів до прийняття рішень, посилюються переживання власної неповноцінності. Порушення поведінки:поведінку осіб з суїцидальними намірами часто буває імпульсною і непродуктивною, вчинки часто носять пошуковий характер. Більшість суїцидальних пацієнтів пред'являють скарги соматовегета-тивного характеру: вони скаржаться на слабкість, відчуття розбитості, фізичного виснаження, переривчастий сон, напади серцебиття, висловлюють побоювання з приводу свого здоров'я. Таким чином, гострі суїцидальні реакції представляють собою структуровану особистісну відповідь на певне ситуаційне навантаження, яка виражається певним емоційним станом і відповідною поведінкою. Періоди гострих суїцидальних реакцій:

= період психотравми (з фіксацією на ситуацію) - триває від кількох годин до двох-трьох діб,

= період дезорганізації - триває від одних-двох діб до двох тижнів, = період адаптації до втрати («прийняття ситуації») - триває від однієї до трьох тижнів. Зустрічаються суіцідоопасние реакції дезорганізації, демобілізації, песимістичні і психалгіі. Загальний психотерапевтичний вплив ПРИ ГОСТРИХ СУІЦІДООПАСНИХ РЕАКЦІЯХ

У ранні періоди гострої реакції пацієнти як би відкриті для психотерапевтичних впливів, тоді як в ході подальшого її перебігу багатьом пацієнтам властиво фіксуватися на симптомах, соматовегетативних компонентах; погіршенні самопочуття, порушення працездатності і сну, зниження настрою. Головна мета невідкладної допомоги - запобігти подальшому розвитку гострих кризових реакцій, допомогти вирішити психотравмуючу ситуацію і тим самим запобігти можливому замаху на самогубство.

Дана мета визначає наступні завдання: - допомога в оволодінні та подоланні актуальної психотравмуючої ситуації, включаючи емпатичну підтримку і когнітивне керівництво; - корекція неадаптивних особистісних установок, що обумовлюють розвиток кризових станів та суїцидальних тенденцій. У більшості випадків терапевт стикається з установкою, що особисто-інтимні, сімейні або соціальні цінності мають більшу значимістю, ніж власне життя. Як показує досвід, для того, щоб ефективно попереджати кризові стани, невідкладна терапія повинна відповідати таким принципам: Принципи невідкладної допомоги 1. Дотримання анонімності. Це зміцнює в пацієнта порушене психотравмуючою подією почуття безпеки, зменшує переживання уразливості і неспокою, підвищує довіру при обговоренні особистих і інтимна проблем. 2. Встановлення взаємовідносин «Співпереживаючого партнерства». Взаємовідношення типу «керівництво -партнерство »ефективне лише в першій – другій бесіді; емоційно-нейтральні взаємини сприймаються суїцидантом як прояв відкидання і неприйняття. 3. Дотримання доступності психотрапевта. Свідомість доступності допомоги купірує переживання самотності і безпорадності, що володіють більшістю суіїцидантів. Доступність досягається повідомленням графіка роботи терапевта, запрошенням до звернень і т.д. 4. Дотримання послідовності етапів терапії. Перехід до чергового етапу допомоги без завершення попереднього тобто пред'явлення, пацієнту надмірних для нього вимог, может актуалізувати суїцид альні тенденції. Відповідно двом завданням невідкладної терапії в ній виділяються дві послідовні стадії: на першій здійснюється допомога в оволодінні ситуацією, на другий - корекція суїцидогенних установок. У багатьох випадках вплив на суїцидогенні установки проводиться одночасно за допомогою у вирішення ситуації. У більшості ж випадків для ефективного впливу на неадаптивні установки необхідно спочатку намітити певний план виходу з кризової ситуації.