Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

3. Вибрати правильну відповідь: Інформування клієнта є істотним методом психологічної допомоги при: а) психологічному консультуванні;

Варіант № 5

  1. Способи та методи медико-соціальної адаптації та психологічної реабілітації хворих на снід, онкологічних та хворих на венеричні захворювання.

Види реабілітацій :

- Відновна реабілітація полягає в повному або частковому відновленні працездатності, як правило, для хворих із сприятливим прогнозом.

- Підтримувальна реабілітація пов'язана з втратою працездатності, інвалідизацією. Ця форма спрямована на адаптацію пацієнта до нового психофізичного стану, положенню в сім'ї і суспільстві і торкається хворих з III стадією захворювання.

- Паліативна реабілітація спрямована на поліпшення якості життя в умовах прогресу і генералізації злоякісної пухлини, що обумовлює несприятливість прогнозу. Слід обмовитися, що не існує чітких меж у визначенні цілей реабілітації у кожному конкретному випадку, оскільки очевидно, що течія пухлинного процесу має індивіду

Повідомляючи хворому діагноз, необхідно пам'ятати про наступне: • Починаючи розмову про діагноз, необхідно мати в запасі достатньо тривалий час (може бути кілька годин) на спілкування з хворим. • Хворий повинен бути підготовлений до того, щоб почути правду про діагноз. • Діагноз повідомляється після досить тривалої підготовчої розмови про проведені дослідження і наявні зміни в організмі. • Треба намагатися уникати медичних термінів, які можуть бути незрозумілі або можуть бути неправильно зрозуміли хворим. • Повідомлення діагнозу не повинне виглядати як винесення вироку. Хворий не повинен почути в словах інтонацію: "Ти обов'язково скоро помреш", а: "Діагноз настільки серйозний, що, можливо, ти скоро помреш". • Треба бути готовим до прояву різних, іноді дуже сильних емоцій хворого: гніву, розпачу і ін. • Треба бути готовим розділити з хворим його сильні переживання.

Працюючи з хворою людиною, мало зрозуміти його психологічні труднощі, важливо побачити, як вона сприймає свою хворобу і які «переваги» вона отримує від захворювання, тобто які проблеми допомагає ій «вирішити» хвороба.

Як впоратися зі страхом?

При роботі зі страхом смерті при онкологічних захворюваннях найголовніше - дозволити людині виговоритися. Дозволити сказати вголос все те, що відбувається всередині, розповісти про всі побоювання, тривоги, страхи, болі, переживання. 

1. Вчинення конкретних практичних дій, що допомагають уникнути занурення у свої тривожні думки Якщо ситуація хвороби досить складна, кожна дрібниця в догляді за хворим повинна перетворитися на серйозну процедуру (прийняття вітамінів, їжі, післяобідній сон, прогулянки). 

2. Розмова з собою. Раціонально позначити для себе всю ситуацію: про те, що вже було зроблено, що ще має бути, що потрібно від хворого, щоб прискорити процес одужання. 

3. Якщо все це не допомагає - потрібно відволіктися. Вибрати тему, яка мотивує і надихає, покращує настрій. Наприклад, розпланувати сімейне свято, літній відпочинок до найдрібніших подробиць у той період, коли курс лікування буде вже закінчена, і організм почне відновлюватися. Можна займатися рукоділлям, садівництвом

4. Дуже корисним є навчання технікам дихання, починаючи від найпростіших (чергування глибокого вдиху і виходу) і закінчуючи більш складними дихальними вправами. Велике значення у формуванні страху може мати недолік інформації, в тому числі позитивною. У цьому відношенні важливо надати людині таку інформацію, яка допомогла б побачити йому перспективу майбутнього, пояснювала доцільність кожного з етапів лікування, торкалася реальні успіхи і досягнення сучасної медицини. Психотерапія болю, перш за все, включає дихальні техніки, вправи на зняття тривоги, релаксацію (усунення м'язового напруги), методи візуалізації, медитативні техніки.

Зміна ставлення до захворювання - ще одне важливе завдання психолога.

Терапія прослуховуванням спеціально підібраної музики і звуків природи в стані м'язової релаксації (метод Natura Sound Therapy - NST). Дуже добре зарекомендував себе в знятті стресу (в т.ч. хронічного), тривожності, страхів.Ефективний в поліпшенні сну.

Креативна візуалізація - метод, заснований на самостійній візуалізації хворим певних образів у стані м'язової релаксації. 

Терапія з використанням ресурсних технік - високоефективна методика, яка використовується для залучення психологічних резервів хворого і, тим самим, поліпшення його психосоматичного і емоційного стану.

Аутосуггестівная терапія (самонавіювання) - метод, успішно застосовуваний самим хворим для зміни або заміни будь-яких негативних поведінкових стереотипів на більш позитивні.