Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

1. Психокорекція в когнітивній теорії а.Бека.

Головна ідея когнітивної психокорекції А. Бека полягає в тому, що вирішальним фактором для виживання організму є переробка інформації. В результаті народжуються програми поведінки – планування дій на основі синтезу інформації з навколишнього середовища. Програма може бути нормальною (адекватною) або неадекватною. У разі когнітивного зсуву в переробці інформації починає формуватися аномальна програма. І в результаті на відносно незначні стимули клієнт починає реагувати як на сильну загрозу, відповідаючи емоційно і поведінково неадекватно.

А. Бек вважає, що у кожної людини в когнітивному функціонуванні є своє слабке місце - «когнітивна вразливість». Саме вона приводить людину до психологічного стресу. Особистість (по А. Беку) формується схемами або когнітивними структурами, які представляють собою базальні переконання. Схеми можуть бути як адаптивними, так і дисфункціональними. Наприклад, в «когнітивну тріаду депресії» входять: - негативне уявлення про себе, - негативний погляд на світ, - нігілістичний погляд на майбутнє

Когнітивні спотворення - це систематичні помилки в судженнях під впливом емоцій. До них відносяться: Персоналізація, Дихотомічне мислення., Вибіркове абстрагування (витяг), Довільні умовиводи, Сверхгенералізація, Перебільшення (катастрофізація)

Етапи когнітивної корекційної роботи :

1. Зведення проблем - ідентифікація проблем, що мають в основі одні й ті ж причини і їхнє угруповання

2. Усвідомлення і вербалізація неадаптивних когніцій, що спотворюють сприйняття реальності. Неадаптивна когніція - це будь-яка думка, що викликає неадекватні або хворобливі емоції і утрудняють рішення якої-небудь проблеми. Неадаптивні когниції носять характер «автоматичних думок»: виникають без будь-якого попереднього міркування, рефлекторно. Для розпізнавання неадаптивних когніцій використовується прийом «колекціонування автоматичних думок».

3. Віддалення - процес об'єктивного розгляду думок, при якому клієнт розглядає свої неадаптивні когніції як відокремлені від реальності психологічні явища.У процесі віддалення клієнтові стає більш ясним шлях перекручування сприйняття події.

4. Зміна правил регуляції правил поведінки. Для регуляції свого життя і поведінки інших людей клієнти використовують правила (розпорядження, формули). Ці системи правил значною мірою зумовлюють позначення, тлумачення та оцінку подій. Добре адаптована людина володіє досить гнучким набором точних правил, що дозволяє співвідносити їх з ситуацією, інтерпретувати й оцінювати наявну ступінь ризику.

5. Зміна ставлення до правил саморегуляції.

6. Перевірка істинності правил, заміна їх новими, більш гнучкими. Завдання психолога. Навчити клієнта усвідомлювати зв'язок між когнітивними схемами, афектами й поведінкою. Навчити замінювати дисфункціональні думки більш реалістичними інтерпретаціями. Ідентифікувати і змінювати переконання, які привертають до спотворення досвіду.

Позиція психолога. Між клієнтом і психологом повинні складатися партнерські відносини.

Техніки: «Сократовский діалог», «Заповнення порожнечі», Декатастрофізація , Когнітивна реатрібуція, Переформулювання, Децентралізація, Перевірка гіпотези.