Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

2. Що вважали причиною психічної патології у первісному суспільс­тві? Що про це свідчить?

Відповідно історичним етапам умовно визначаються три періоди в розвитку первісного лікування:

1) становлення людини, первісного суспільства і первісного лікування, коли відбувалося первинне накопичення і узагальнення емпіричних знань про природні лікувальні засоби (рослинного, тваринного і мінерального походження);

2) лікування в період розквіту первісного суспільства, коли розвивалося і затверджувалося цілеспрямоване вживання емпіричного досвіду колективного лікування в соціальній практиці;

3) лікування в період розкладання первісного суспільства, коли разом із зародженням класів і приватної власності йшло становлення культової практики лікування (що зародилася в період пізньої родової общини), продовжувалося накопичення і узагальнення емпіричних знань лікування (як колективного досвіду общини і індивідуальної діяльності лікаря).

Первісні лікарі володіли також і прийомами оперативного лікування: обробляли рани ліками, приготованими з рослин, мінералів і частин тварин; застосовували «шини» при переломах; уміли робити кровопускання, використовуючи колючки і шип рослин, риб’ячу луску, кам'яні і кістяні ножі. У Новій Гвінеї, наприклад, первісні лікарі синполітейних племен розкривали вену за допомогою дрібних стріл, які вони пускали зблизька з туго натягнутого лука

3. Вибрати правильну відповідь:

85 Реакція яка виявляється в наполегливому прагненні підлі­тка досягти успіху в тій сфері, у якій він слабкий, називається:

*а) реакцією компенсації;

б) реакцією гіперкомпенсації;

в) реакцією опозиції;

г) реакцією емансипації;

д) реакцією досягнення.

Варіант № 12..

  1. Особливості поведінкових методів психокорекції: холдінг, імаго-метод

Метод холдингу (від англ. «тримати») використовується в корекції широкого спектра емоційних розладів, але спочатку він був розроблений для роботи з дітьми, що страждають раннім дитячим аутизмом.

Процедура холдингу полягає в тому, що мати привертає до себе дитину, обіймає і міцно тримає її обличчям до обличчя. Дитина з аутизмом неодмінно чинитиме опір. Мати повинна не здаватися, тримати дитину, намагатися встановити з нею контакт очима. Матері треба триматися до тих пір, поки дитина не розслабиться, не пригорнеться до неї, не подивиться їй в очі. Зазвичай це відбувається після однієї години холдингу. Дитина починає контактувати не тільки з матір'ю, але і з іншими дорослими, активніше користується мовою.Холдинг сприяє прориву, а згодом і повному усуненню аутизму, зниження тривоги, допомагає подолати агресію.

Правила використання методу холдингу:

1. Холдинг має проводитися щоденно, принаймні протягом перших двох місяців.

2. Необхідна участь в холдингу двох дорослих не лише з тим, щоб розподілити навантаження під час сеансів, але також для того, щоб гарантувати відсутність перерви в разі хвороби або виїзду одного з батьків.

3. Перші 3-4 сеанси холдингу необхідно проводити в присутності психолога.

4. Необхідно домагатися повного розслаблення дитини, принаймні на 3-4-м сеансі

ІМАГО-МЕТОД Імаго-метод (від лат "імаго" -. Образ) - метод тренування клієнта у відтворенні певного комплексу характерних образів з корекційної метою. Метод запропонований у 1966 р. І.Є. Вольперт. Відноситься до групи методів корекції, в основі яких лежить навчання адекватного реагування у важких життєвих ситуаціях, розширення комунікативних можливостей, розвиток здатності до відтворення образу, мобілізації власного життєвого досвіду. Цілі і завдання імаго-метода . Створення для клієнта умов, що сприяють розвитку у нього здібностей адекватного реагування на виникаючі неприємні ситуації. Таким чином, розвивається деформований образ "Я". . Зміцнення і збагачення емоційних ресурсів людини, її комунікативних можливостей. . Розвиток у клієнта творчих можливостей з освоєння нових ресурсів свого "Я". . Тренування здатності до мобілізації життєвого досвіду, розвиток саморегуляції. . Збагачення життя клієнта новими переживаннями. Під час корекційної роботи по імаго-методом людина створює динамічний образ самого себе. Конкретні прийоми тут застосовуються найрізноманітніші: переказ літературного твору з перекладом оповідання в заздалегідь заданий діалог; імпровізований діалог, імпровізація заздалегідь заданій ситуації; переказ і драматизація народної казки, театралізація оповідання, відтворення класичної і сучасної драматургії, виконання ролі у виставі. До корекційних факторів імаготерапії відносять: відволікання, переконання, роз'яснення, навіювання, імітаційну поведінку, емоційну підтримку, навчання новим способам поведінки.