Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

1. Корекційна діяльність балінтовської групи, групи аа, сайнанон-групи. Балінтовскі групи

Метод Балінта корисний для підвищення кваліфікації лікарів, для навчання та розвитку психологів, вчителів, соціальних працівників, сімейних консультантів, юристів тощо. Робота ведеться як індивідуально, так і в групах.

Центральний об'єкт дослідження в класичній балінтовскій групі - відносини "спеціаліст-клієнт".

Балінтовскі група - ефективна форма підготовки та професійного зростання психологів. При цій формі роботи мова йде не про зміну особистості психолога, а про необхідну трансформацію його професійного "Я".

Завдання, які стоять перед учасниками і вирішуються в ході роботи балінтовскої групи

1. Підвищення компетентності в професійному міжособистісному спілкуванні.

2. Усвідомлення особистісних "сліпих плям", які блокують професійні відносини з клієнтом.

3. Розширення уявлень про корекційний процес.

4. Психопрофілактика учасників групи, заснована на можливості опрацювання "невдалих" випадків у ситуації колегіальної підтримки.

Предметом аналізу в групі є випадки з практики її членів. Це можуть бути "важкі" або "невдалі" епізоди з минулого, поточні випадки, що викликають у фахівця тривогу; так звані фантастичні робочі ситуації, навіть гіпотетична можливість яких хвилює фахівця.

Етапи роботи балінтовскі групи

1. Відтворення конкретного випадку.

2. Постановка питань.

3. Обговорення можливих варіантів вирішення ситуації.

4. Етап зворотного зв'язку.

Завданням балінтовскі групи є не створення якогось кінцевого продукту, абсолютно істинного бачення запропонованої ситуації, а розширення свідомості учасників групи і стимуляція самопізнання.

Товариство аа

Датою народження Товариства АА (анонімних алкоголіків) вважають 10 червня 1935 р. Гербом Товариства АА є коло і вписаний в нього трикутник, де коло означає всесвітнє значення Товариства АА, а сторони трикутника символізують одужання, єдність і допомогу.

Основне завдання Товариства АА - допомогти нужденним в подоланні алкогольної залежності. Основу програми товариства складає програма "12 ступенів".

Перші ступені допомагають усвідомити свою залежність від алкоголю і визнати втрату самоконтролю, наступні - спонукають до самоаналізу. У результаті патологічні захисні механізми поступаються місцем зрілим формам реагування. Людина поступово позбувається відчуття провини і, допомагаючи товаришам по нещастю, вчиться альтруїзму.

Програма "12 ступенів" товариства "Анонімні алкоголіки"

1. Визнаємо, що виявилися безсилі перед алкоголем і повністю потрапили під його владу.

2. Віримо, що тільки вища сила здатна нам допомогти.

3. Ввіряємо своє життя і волю Богу, як кожен з нас розуміє Його.

4. Без страху і самообману намагаємося розібратися в собі.

5. Повністю усвідомлюємо свої пороки і визнаємо їх перед Богом, собою та іншими людьми.

6. Готові до того, щоб Бог позбавив нас від пороків.

7. Смиренно просимо Бога допомогти нам виправитися.

8. Згадуємо всіх, кому заподіяли зло, і готові покаятися перед ними.

9. Просимо вибачення у всіх, кому заподіяли зло, і намагаємося виправити скоєне, якщо тільки ці наші спроби не будуть новим злом.

10. Продовжуємо роздуми про себе і свої вчинки, визнаючи всі помилки.

11. Через молитву і роздуми намагаємося наблизитися до Бога, благаючи Його навчити нас Своєї волі і дати сили її виконати.

12. Прийшовши через ці щаблі до духовного преображення, у всіх справах своїх будемо дотримуватися їх і поділимося своїм знанням з побратимами по нещастю.

Тверезість в Товаристві АА розуміється значно ширше, ніж сама абстиненція, оскільки має на увазі інший, змінений спосіб мислення, сприйняття себе та інших, а також здатність зріло і тверезо жити і функціонувати.

Програма "12 кроків" після невеликої адаптації знайшла застосування в сотнях інших груп самодопомоги. Наприклад, існують групи анонімних наркоманів, анонімних азартних гравців, анонімних ненажер, анонімних осіб з емоційними проблемами, а також групи дорослих дітей алкоголіків.