Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать
  1. Ґендерні особливості психічного здоров'я.

Істотні гендерні відмінності зафіксовані і при аналізі соціально-психологічних змінних. Жінки в цілому частіше за чоловіків говорять про те, що протягом року, неодноразово переживали ситуації, що викликали сильні переживання, хвилювання, гострі негативні емоції. Судячи з даних опитування, для жінок також набагато більш проблематичний повноцінний відпочинок. Істотно менш виражений у них і особистісний психологічний ресурс, допомагає справлятися з підвищеними нервово-психічними навантаженнями.

Найбільш яскраві, підтвердження евристичності теорії різної уразливості в поясненні гендерних відмінностей у здоров'ї знаходимо при аналізі індикатора психічного благополуччя. Так очевидно, що рівень психологічного благополуччя або дистресу (Відчуття щастя, спокою або, навпаки, тривожності, пригніченості) у чоловіків визначається, значною мірою, тим, яке становище вони займають у суспільстві. Вкрай цікавий при цьому той факт, що зв'язок психічного здоров'я чоловіків з ключовими маркерами соціальної позиції - освітою і рівнем матеріальної забезпеченості носить прямо протилежний характер. У чоловіків проявляється чітка тенденція до погіршення показників психічного здоров'я з ростом освіти, у той час як у жінок, за міру підвищення освітнього рівня, оцінки психічного благополуччя хоча і зростають, але в цілому варіюються незначно.

Не випадково, гендерна своєрідність зв'язку психічного здоров'я з рівнем освіти підтверджується статистично. Поряд з цим, залежність психічного стану чоловіків від рівня матеріальної забезпеченості цілком прогнозована: зі зростанням матеріального благополуччя (при контролі за всіма іншими досліджуваними незалежними змінними) їх психічне здоров'я неухильно поліпшується. Відмінності в показниках психічного здоров'я чоловіків в полярних за рівнем матеріальної забезпеченості групах досягає свого максимуму. У жінок же, зв'язок їх психічного благополуччя з рівнем матеріальної забезпеченості, хоча й характеризується тією ж тенденцією, що у чоловіків, проте так само, як і з освітою, не знаходить такого яскравого підтвердження. Треба сказати, що отриманий результат повною мірою відповідає висновкам інших фахівців, які стверджують, що сім'я виконує найважливішу захисну функцію у формуванні здоров'я чоловіків, пом'якшуючи вплив багатьох стресогенних факторів. Якщо у жінок рівень психічного благополуччя (При контролі за всіма іншими факторами) виявляється абсолютно незалежним від того, чи має вона власну сім'ю; на психічному самопочутті чоловіків статус сімейної людини відбивається, очевидно, благотворно.

Представляється важливим відзначити також, що усвідомлюване благополуччя жінок, на відміну від чоловіків, визначається не стільки соціально-структурними параметрами, скільки поведінковими факторами; нервово-психічними впливами, що отримала в сімейній сфері - зокрема, пов'язаними із сімейними взаємовідносинами та турботою про здоров'я членів сім'ї; і виразністю особистісного психологічного ресурсу, що дозволяє справлятися зі стресами.

2. Особливі стани свідомості, класифікація їх характеристика.

Свідомість — це найвища, властива тільки людині як соціальній (тобто суспільній) істоті форма відображення дійсності, функція людського мозку. Вона є активним, цілеспрямованим, узагальненим, оцінним відображенням, пов'язаним з діяльністю, у процесі якої люди освоюють і перетворюють світ.

Основні ознаки ЗСС(зміненого стану свідомості):Зміни в мисленні, Порушення почуття часу, Втрата контролю, Зміни в емоційному вираженні, Зміна образу тіла, Спотворення сприйняття, Спотворення змісту і значення, Почуття невираженості, Почуття суперечності, Гіпервнушаємість.

Вся безліч ЗСС може бути розділена на два класи:

- звужених станів свідомості

- розширених станів свідомості.

Сон При зануренні в сон відбувається розлите гальмування кори головного мозку. Свідомість засинає, вона переходить у змінений стан. І в цей час підсвідомість продовжує управляти внутрішньою роботою організму, всіма несвідомими процесами, так само, як вона управляє ними і під час неспання. Під час сну людина може виробляти несвідомі руху: ворушити руками або ногами, посміхатися, іноді розмовляє. Під час сну підсвідомість обробляє інформацію, що надійшла в мозок під час неспання. І в цей час людина може бачити сни.

Трансовий стан – це звуження свідомості, собливо помітне при фіксації на будь-якому відчутті, образі, тобто обмеження кола відтворюваних ситуацій, перерозподіл уваги і спад функцій планування; посилення репродуктивної активності свідомості, можуть виникати яскраві зорові образи минулого, і виявляється підвищена здатність до фантазування, посилюється тенденція до стійкого спотворення реальності. Відкривається прямий доступ до підсвідомості. У цей час підсвідомість не реагує на сильні подразники. Підсвідомість особливо сильно реагує в цей час на тихі звуки, шепіт.

Гіпноз – це стан звуженої свідомості, характеризується підвищеною внушаємістю та контролем. Це також придушення особистої сфери его.Прирора гіпнозу – заторможення кори великих півкуль головного мозку.Розрізняють поки малий гіпноз, середній гіпноз і глибокий гіпноз. Найглибшою стадією гіпнотичного сну є стан сомнамбулізму. У такому стані людина може перебувати з відкритими очима. У стані сомнамбулізму людина може бачити лише те, про що сказав йому гіпнотизер, відчувати відчуття, про які, знову-таки, йому сказав гіпнотизер. Також він може спілкуватися як з самим гіпнотизером, так і з людьми, на яких гіпнотизер йому вкаже. Причому, інформація, що надходить в мозок під час гіпнотичного сну, мине контроль свідомості. У стані гіпнотичного сну людина може повірити у що завгодно, і якщо в цей час він почує установку на одужання або на позбавлення від якоїсь шкідливої ​​звички, то установка починає працювати, і насправді відбувається все, про що було сказано.

Медитація. Це трансовий стан, що забезпечує встановлення і підтримання каналу зв'язку свідомості з несвідомим, і використання цього каналу для передачі або отримання символьної інформації. З інформаційної точки зору процес входу в медитацію є процес відключення сенсорних систем і внутрішнього мовлення, які є джерелами шуму щодо сигналу, що йде від об'єкта концентрації або до нього. Сутність самадхі - концентрація, фіксація уваги на одному об'єкті. При тривалому безперервному фокусуванні на об'єкті медитації настає момент, який знаменує собою перший розрив з повсякденною свідомістю. Немає ні сприйняття через органи почуттів, ні звичайного усвідомлення свого тіла, фізична біль не відчувається. У свідомості переважають захват, блаженство і односпрямованість.

Расширення стану свідомості Це особливий психологічний та психофізіологічний стан, за характеристиками не схожий на сон, патологічні порушення свідомості, порушення свідомості при прийомі алкоголю, наркотиків і психоделічних препаратів.При цьому володіє такими якостями, як усвідомленість, контрольованість, керованість, присутність волі, намір і можливість повернення в звичайний стан свідомості в будь-який момент часу.

Холотропний стан свідомості. характеризуються особливими трансформаціями свідомості, пов'язаними зі змінами у всіх сферах сприйняття, з сильними і часто незвичними емоціями, а також з глибокими змінами в розумових процесах. Нерідко вони супроводжуються безліччю сильних психосоматичних проявів та неординарною поведінкою. У свідомості відбуваються надзвичайно глибокі якісні зміни, але на відміну від маревних станів в ньому не спостерігається грубих порушень. У холотропних станах ми як би одночасно присутні в двох різних реальностях. Холотропний стан можна розділити на дві групи: перинатальні переживання і трансперсональні переживання.

Перинатальні переживання. Переживання виходу за межі звичайних для людини кордонів тіла і его.

Трансперсональні переживання надзвичайно розширюють відчуття персональної тотожності, включаючи до нього елементи зовнішнього світу та інших вимірів реальності. Ми можемо зазнати повного свідомого ототожнення з іншими людьми, групами людей, тваринами, рослинами і навіть з неорганічними об'єктами і процесами.

Психоделічні і псіхолітичні препарати.

Психоделіки.Одн із способів досягнення ХСС. Для прикладу розглянемо застосування ЛСД

Під впливом ЛСД звичне бачення світу зазнає глибоких зміни. З цим пов'язане ослаблення або навіть тимчасове руйнування кордонів «Я-Ти». Допомогає розслабити фіксацію і ізоляцію. Іншою важливою якістю впливу ЛСД, є схильність давно забутих або витіснених переживань знову виникати у свідомості.

У психоделічному процесі створюються умови для глибокого трансформуючого переживання людиною своєї персональної історії і, далі так званої трансперсональної природи - того, що лежить за межами її індивідуальності. Найважливішою особливістю психоделії є прояв умов для трансформації психічних змістів, витісненої і забутої інформації, набуття нових позитивних смислів і підстав для конструктивних змін власного життєвого шляху і самовизначення, які ведуть до особистісного зростання

На відміну від психоделічних психолітичні препарати викликають розчинення, дисоціацію свідомості, на рівні його бар'єрів самоконтролю і внутрішньої психічної цензури, вони короткочасні по своїй дії і дозволяють проникати лише на біографічний рівень суб'єкта. Псіхолітичний ефект дозволяє актуалізувати конфлікти в психіці, звільнити ряд "затискачів", які безпосередньо актуальні в тому чи іншому кризі або психотравми, тобто лежать на поверхні. Розгальмовуються ефект псіхолітиків (наприклад, пентотал) полягає і в тому, що ненаркотичні дозування препаратів цього ряду здатні активувати рухову і мовну активність людини.

3. Вибрати правильну відповідь: 65. Ознаками психічної патології і психопатологічними розладами зумовлений такий вид порушення взаємодії з реальністю:в) хворобливе протистояння;

ВАРІАНТ № 30