Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

2. Для кого призначені закриті спецшколи, яка їх мета?

Спецшколи і СПТУ - виховні установи закритого типу для неповнолітніх, які вчинили суспільно-небезпечні діяння. За вихованцями встановлено цілодобове спостереження, вони не можуть вийти з установи без дозволу адміністрації, територія охороняється, їх речі, одержувана кореспонденція, бандеролі, посилки передивляються. У спецшколах містяться правопорушники від 11 до 14 років, в СПТУ - від 14 до 18 років. Значна частина дітей і підлітків потрапляють в спецшколи та СПТУ за рішенням адміністративних органів - комісій у справах неповнолітніх при місцевих органах виконавчої влади, а не суду. При розгляді питання про покарання підліток позбавлений права на захист, на адвоката, не обов'язкові звичайні для судового слідства процедури, у нього немає права апеляції. Термін покарання у спецустановах довільний, він може продовжуватися за поданням адміністрації установи до трьох років. Велика частина підлітків спецшкіл і СПТУ відбуває покарання далеко від дому, що ускладнює контакти із сім'єю, рідними.

3. Вибрати правильну відповідь:

75. До якого типу людей, які цілеспрямовано прагнуть поклас­ти край своєму існуванню, належить людина, яка здійснює спро­бу самогубства, оскільки вважає, що процес помирання уже розпочався і що вона просто прискорює свою смерть:

а) шукач смерті;

*б) ініціатор смерті;

в) заперечувач смерті;

г) гравець зі смертю?

Білет №22 (74. – г- гравець зі смертю)

1) Бібліотерапія виникла на стику психіатрії, психології та бібліотекознавства. Бібліотерапія- техніка яка дозволяє клієнтам ідентифікувати себе з героєм і зрозуміти, що вони - не єдині люди з подібною проблемою. У 1989 році Ріордан і Вільсон запропонували наступне трактування даного визначення «бібліотерапії» - навмисне використання літературних матеріалів для розуміння або вирішення актуальних терапевтичних проблем людини.

Цілями бібліотерапії є наступне: 1. Проявити індивідуальне самосвідомість. 2. Поліпшити розуміння людиною своєї поведінки чи мотивацій. 3. Сприяти формуванню адекватної самооцінки. 4. Показати людині, що є більш ніж одне рішення проблеми. 5. Допомогти вийти на шлях самопізнання і самореалізації.

Основними учасниками бібліотерапії можуть виступати наступні:

1. Лікар. Даний варіант давно не розглядається, оскільки медик не завжди може бути компетентний у питаннях літератури.

2. Бібліотекар. Такий підхід характерний для США, де бібліотекар, пройшовши спеціальне навчання, здійснює характерний для цієї країни індивідуальний підхід до клієнта.

3. Психолог. Останнім часом бібліотерапевт, зрозумівши, що бібліотерапія народилася на стику не лише медицини та бібліотечної справи, а й психології, зробили різкий поворот у бік психотерапії.

4. Педагог. Педагогічний підхід, на думку авторів, висуває найбільш серйозні терапевтичні цілі: розвиток духовного світу, креативних здібностей, формування оптимістичного бачення світу і потреби в самостійному вирішенні проблем.

5. Автор книги. Говорячи про роль письменника, слід підкреслити, що ця роль може бути усвідомленою і неусвідомленою, книга пишеться спеціально для терапевтичних цілей або вона не замислювалася з даною метою.

Незалежно від того які професійні спрямованість бібліотерапевта (психолог, педагог або лікар) він повинен дотримуватися принцип компетентності та етики консультанта. Терапевтичний ефект книги може грунтуватися на впізнанні людиною своєї проблеми, травмуючої ситуації в художньому творі. Чим більше становище героя і описана ситуація схожа на реальну проблему, тим більше і сильніше виражений ефект.

Основними етапами бібліотерапії виступають наступні: - Мотиваційний етап (цілепокладання);

- Пізнавальний етап (забезпечення часу для занять, керівництво до дискусії, аналіз і синтез інформації);

- Етап рефлексії (оцінка ефективності, шляхи допомоги, аналіз стану особистості, самооцінка).

Однією з особливостей бібліотерапії є процес самоактуалізації. Для бібліотерапії може підійти книга в прозі чи віршах, записи в щоденниках і біографічні нотатки, але вірші володіють деякими граматичними та лексичними властивостями, завдяки яким досягається максимальний ефект. У віршах почуттями думки гранично сконцентровані й спресовані. Ця сукупність емоційної експресії. Словесна есенція допомагає вагомо затвердити свою думку, впоратися з почуттям безпорадності. Бібліотерапія поезії працює в напрямку індивідуального консультування, після чого людина стає, відкритий для нового досвіду і самопізнання.

Танець є одним з найдавніших способів, що використовуються людьми для вираження своїх почуттів та емоцій. Він зародився на самому ранньому етапі існування людства. Танець поєднує в собі фізичну, психічну і естетичну діяльність.

Танець являє собою живу мову, носієм якої є людина. Думки і почуття при цьому передаються за допомогою образів та алегорій. При цьому музика зовсім не є обов'язковим компонентом.

Зміст танцювальної терапії. Будь-яке переживання людини, як позитивне, так і негативний, виражається в напрузі будь-якої групи м'язів. Існує біоенергетична теорія міцного зв'язку емоційних переживань і напруги м'язів. Вона була розроблена Вільгельмом Райхом і Олександром Лоуен.

Її основна суть полягає в тому, що всі психічні травми людини заважають йому вільно висловлювати свої емоції. На підтримку цього м'язового затиску витрачається енергія. Після отреагирования зовні вона починає вільно циркулювати по всіх частинах тіла.

Сучасна танцювальна терапія спрямована на зниження м'язової напруги. Вона сприяє збільшенню рухливості людини. Юнг відзначав терапевтичну цінність артистичних переживань. У танці вони дозволяють з несвідомого витягти неусвідомлені потяги і потреби. Відбувається звільнення людини від них.

Танцювальна терапія може вважатися первинним засобом заохочення невербального взаємодії, як між клієнтом і терапевтом, так і між учасниками.

Сьогодні все більшої популярності набувають заняття в групах танцювальної терапії. Вони дають можливість самоактуалізації та надають впевненість у міжособистісних взаємодіях.

Танцювальна терапія також допомагає розвивати соціальні навички людей. Танцювальні рухи служать засобом зв'язку з оточуючими, дають людині можливість самовираження.