Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

Варіант № 1.

1. Особливості когнітивної психокорекції та основні етапи роботи з клієнтом. Раціонально-емотивна терапія (рет) а. Елліса. «авс-схема», етапи, показання.

В когнітивної психокорекції основна увага приділяється пізнавальним структурам психіки і упор робиться на особистість, особистісні конструкти і в цілому на логічні здібності.

Цей підхід директивний, активний і орієнтований на проблему клієнта, застосовується як в індивідуальній, так і в груповій формі, а також для корекції сімейних і подружніх відносин.

Його особливості:

1. Основна увага приділяється не минулому клієнта, а його теперішньому - думкам про себе і про світ.

2. В основі корекції лежить навчання новим способам мислення.

3. Широке застосування системи домашніх завдань, спрямованих на перенесення отриманих нових навиків в середовище реальної взаємодії.

4. Основне завдання корекції - зміни у сприйнятті себе і навколишньої дійсності, при цьому знання про себе і про світ впливають на поведінку, а поведінка і її наслідки впливають на уявлення про себе і світ.

Раціонально-емотивна терапія є формою когнітивного реконструювання, вперше висунутої Альбертом Еллісом. Елліс підкреслював, що у нас немає прямих реакцій на більшість ситуацій, але що наші емоційні реакції залежать від того, як ми сприймаємо події.

Головна мета - надання допомоги у перегляді системи переконань, норм і уявлень. А також звільнення від ідеї самозвинувачення.

В РЕТ виділяється три провідних психологічних аспекти функціонування людини: думки (дескриптивні та оціночні когниції), почуття і поведінка.

А. Елліс запропонував свою структуру особистості, названу ним за першими літерами латинського алфавіту "АВС-теорія": А - активуюча подія; B - думка клієнта про подію; С - емоційні або поведінкові наслідки події; D - подальша реакція на подію в результаті розумової переробки ; Е - завершальний ціннісний умовивід (конструктивний чи деструктивний).

Перший етап - кларификация (прояснення, пояснення). Відбувається особистісна оцінка події, диференціювання подій за принципом - які можуть бути і які не можуть бути змінені. Мета - не заохочення клієнта до відходу від зіткнення з подією, а усвідомлення системи оціночних когницій, що ускладнюють вирішення цього конфлікту, перебудова цієї системи і лише після цього - прийняття рішення про зміну ситуації.

Другий етап - ідентифікація емоційних і поведінкових наслідків сприйнятої події. Мета - виявлення всього діапазону емоційних реакцій на подію, виявлення в проблемній області раціональних та ірраціональних установок.

Третій етап - реконструкція ірраціональних установок. До реконструкції слід приступати, коли клієнт легко ідентифікує ірраціональні установки в проблемній ситуації. Вона може протікати: на когнітивному рівні, рівні уяви, рівні поведінки - прямої дії.

Четвертий етап - закріплення адаптивної поведінки за допомогою домашніх завдань, які виконуються клієнтом самостійно.

РЕТ насамперед показана клієнтам, здатним до інтроспекції, рефлексії, аналізу своїх думок.