Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

1. Предмет, функції та завдання дисципліни

Дисципліна «Етичний кодекс психолога» призначена для ви­кладання студентам спеціальності «Психологія», «Практична пси­хологія», «Соціальна психологія», «Педагогічна психологія». Це відносно нова дисципліна, яка сформувалася на межі психології, етики, юриспруденції.

Етичний кодекс психолога - дисципліна, спрямована на вив­чення основних норм, правил та цінностей, яких повинен дотри­муватися психолог у ході своєї професійної діяльності.

Мета курсу:

- оволодіти уявленнями про: соціальні, етичні норми у роботі психолога, співвідношення та роль етичних норм у суспільстві, міжособистісні стосунки та шляхи їх гармонізації;

- знати: цінності та соціальні норми, які повинен сповідувати та яких повинен дотримуватися у своїй професійній діяльності пси­холог, поняття «свобода», «відповідальність», «духовність», «толе­рантність», «компетентність», «професійна кооперація», «захист ін­тересів клієнта», «конфіденційність», «етичні правила психологіч­них досліджень», проблеми та завдання кваліфікованої пропаганди психології;

- використовувати: основи міжособистісного спілкування, шляхи конструктивного розв'язання міжособистісних конфліктів, основні моральні норми та цінності, правила етикету та положення етичного кодексу та ін.;

- володіти уміннями визначати життєві цінності й орієнтири (свої та інших людей), аналізувати власний досвід ефективного спілкування, ефективно спілкуватися та співпрацювати, керуватися в поведінці моральними нормами 7а цінностями, відрізняти моральність і аморальність та ін.

Загальну мету дають змогу реалізувати такі завдання: поглиб­лювати знання студентів про моральні взаємини, основні моральні норми та цінності українського суспільства та людства, правила етикету, правила культури поведінки; удосконалювати вміння керу­ватися в поведінці та у своїй професійній діяльності моральними нормами та цінностями, виявляти дружелюбність, ввічливість, по­вагу й чуйність до інших, толерантність і милосердя, розрізняти мо­ральність і аморальність, дотримуватися етичних норм у повсяк­денному житті, контролювати, оцінювати та регулювати свої взає­мини з іншими, здійснювати вибір у складних ситуаціях, орієнтую­чись на моральні цінності; формувати позитивне ставлення й мо­тивацію до застосування моделей поведінки, зорієнтованих на мо­ральні цінності та етичні норми; збагачувати досвід моральних вза­ємин з однолітками, батьками, викладачами, знайомими й незнайо­мими людьми; стимулювати пізнавальний інтерес студентів до етичного знання, основ моральної культури.

Зміст предмета передбачає формування в студентів здатності:

1. Орієнтуватися в морально-етичних питаннях життя й визначати в них власну позицію, узгоджуючи її з системою мора­льних цінностей демократичного суспільства та положеннями ети­чного кодексу психолога.

Робити свідомий вибір моделей поведінки, орієнтуючись на систему індивідуальних, національних і загальнолюдських мораль­них цінностей, насамперед на доброчинність, гідність, чуйність, то­вариськість, доброзичливість, благородство й сучасні норми етике­ту та керуючись положеннями етичного кодексу психолога.

  1. Оцінювати власну поведінку та поведінку інших з позиції добра та зла, моральних норм і етикетних правил, вимог міжкультурного спілкування та демократичної толерантності.

  2. Користуватися розмаїттям засобів мовного етикету, дотри­муватися мовної культури та етикету спілкування.

  3. Застосовувати моделі неконфліктної поведінки й досягнен­ня консенсусу, брати на себе відповідальність за прийняті рішення та їх виконання.

Дисципліна «Етичний кодекс психолога» реалізує практично всі функції, властиві психологічній науці:

- Теоретико-пізнавальна функція допомагає розкрити суть, при­роду морально-етичних проблем, які виникають у процесі профе­сійної діяльності психолога і в повсякденному житії та ін.

-Світоглядна функція синтезує сучасні наукові уявлення про стичні норми, принципи, цінності, кодекси, стандарти та їх вико­ристання у процесі професійної діяльності психолога, сприяє ви­робленню певного бачення роботи психолога-професіонала на є пічних засадах та ін.

-Гуманістична функція полягає в дотриманні норм етики та мо­ралі у процесі здійснення практичної роботи психологом-профе­сіоналом, взаємодії з іншими людьми.

-Комунікативна функція полягає у систематизації знань з даної дисципліни, передачі інформації наступним поколінням та ін.

- Прогностична функція дозволяє побачити, який вплив застосо­вані практичним психологом методи, форми, прийоми роботи, дотримання етичного кодексу, норм, стандартів психолога будуть зді­йснювати на клієнта; уявити і зрозуміти віддалену перспективу, правильно та всесторонньо оцінити її.

-Аксіологічна функція дозволяє визначити реальні й уявні цінності у житті та діяльності людей, залучених до даної галузі.

-Практична функція полягає у виробленні практичних рекомен­дацій щодо попередження виникнення, а також розв'язання етич­них проблем у процесі практичної діяльності психолога й вико­ристанні їх на практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]