Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2. Підходи до розуміння загальнолюдських цінностей

При здійсненні життєвих виборів і вчинків людина може опиратися на свої уявлення про «справедливе» і «необхідне», але якщо вона не впевнена у своїх уявленнях, то вона неминуче звертається до подібних уявлень, які склалися в культурі, тобто до загальнолюдських цінностей.

Однозначного трактування загальнолюдських цінностей у сучасній науці немає. Виділяють 5 підходів до їх розуміння [2, с.322-324]:

  1. релігійний підхід: християнські заповіді - основа загаль­нолюдських цінностей. Ніхто не заперечує ролі християнства у ста­новленні сучасної європейсько-американської культури, але: мало хто знає ці заповіді; і як бути з представниками інших релігійних конфесій, атеїстами?

  2. правовий підхід ґрунтується на прийнятих і підписаних багатьма країнами документах: «Всезагальна декларація прав лю­дини», «Конвенція про права дитини» та ін. Але й ці документи ма­ло хто знає.

Наприклад, «Всезагальна декларація прав людини», ст.23, п.2: «Кожній людині, без будь-якої дискримінації, гарантується рівна оплата за рівну працю...» [3].

На жаль, багато прав у таких документах залишаються чистою декларацією, тобто не можуть співіснувати з реальними загально­людськими цінностями.

3) виділення різних рівнів людських потреб. Наприклад, варіант, запропонований А.Маслоу. Але часто вищі рівні потреб, пов'язані з ідеалами добра, краси, істини, справедливості та самоактуалізації19, зовсім байдужі для більшості людей. їх більше хвилюють прості, зрозумілі й корисні для життя речі, а вищі потреби - це тільки для обраних.

4) виділення первинного блага - це почуття власної гідності; воно багато в чому визначає життєвий «успіх» і відчуття «життя, яке склалося».

В основі цього почуття лежить принцип мотивації (чи «аристотелівський принцип», відображений ним у «Нікомаховій ети­ці», кн.7 та 10), коли при інших рівних умовах людські істоти отримують задоволення від реалізації своїх здібностей (вродже­них і набутих) і це задоволення зростає зі зростанням цих здіб­ностей чи їх складності).

Почуття власної гідності, самоповаги мас два аспекти:

  • відчуття людиною власної значимості, її тверде переконання в тому, що її концепція власного блага, життєвого плану заслуговує реалізації (це припускає володіння раціональним життєвим планом, який задовольняв би «аристотелівський принцип», переконання в тому, що наша особистість і наші справи оцінені та схвалюють­ся іншими людьми, яких також поважають і асоціація з якими приносить задоволення);

  • упевненість у власних здібностях (хоча люди володіють різни­ми здібностями, в упорядкованому суспільстві для кожної людини повинна знайтися хоча б одна асоціація, де вона могла б реалізува­ти свої здібності та бути гідно оціненою, тому в суспільному житті необхідно уникати оцінок того, чиє житія більш цінне, інакше зав­жди буде обмежуватися гідність певних груп населення чи окремих особистостей).

Усе це досягається шляхом суспільного договору, який ґру­нтується не на ідеї «всезагального братства та любові», а на ідеї погодження різноспрямованих інтересів і неминучих компромісів;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]