Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ З ПСИХОЛОГІЇ ПРАЦІ ДЛЯ 2 КУРСУ 2009.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

2. Експериментальні методи

Експеримент – це вивчення певного явища у спеціально створеній чи природній обстановці. Головна перевага – можливість створення певних умов та їх корекція, точна фіксація результатів дослідження та їх використання у конкретній ситуації. Традиційно розрізняють природний та лабораторний експеримент.

2.1. Природний експеримент

Відбувається у природних для працівника умовах, на його звичному робочому місці. Експериментальна ситуація може створюватися поза свідомістю самих працівників. Перевагою є повна природність умов, конкретна робоча ситуація, що дозволяє використовувати отримані результати у вирішенні практичних задач.

Недоліком є наявність неконтрольованих факторів, дію яких не встановлено і не може бути кількісно виміряний. Інший недолік – необхідність отримання інформації у короткий термін з метою уникнення порушень виробничого процесу.

2.2. Тестовий метод

Може використовуватися для дослідження різних елементів професійного середовища і професійно важливих якостей. Використовується тільки для вивчення суб’єкта праці.

Об’єктивний підхід передбачає діагностику особливостей особистості на основі результатів виконання певних завдань і способу їх виконання. Такі тести називаються об’єктивними. Це – тести інтелекту, тести здібностей, досягнень і деякі особистісні тести.

До особистісних тестів відносять тести дій і ситуаційні тести. У психології праці ситуаційні тести використовуються для цілей професійного відбору. Наприклад, різновидом таких тестів є ситуація групи без лідера для оцінки організаторських здібностей і лідерських рис. У таких тестах дається задача, що вимагає спільних зусиль, де лідер не призначається і ні на кого не покладається відповідальність.

Суб’єктивний підхід передбачає діагностику властивостей, засновану на самооцінці людиною своєї поведінки й особистісних особливостей. До таких тестів належать різноманітні опитувальними, що діагностують особистісні риси, інтереси та установки. Використовують як загальнопсихологічні тести (опитувальник 16 РF Кеттелла, опитувальник Айзенка), так і спеціально розроблені тести для професійного середовища (опитувальник професійних переваг Д.Голланда, опитувальник для діагностики психічного вигоряння).

Специфікою проективного підходу є проведення діагностики, заснованої на аналізі особливостей взаємодії суб’єкта з зовнішньо нейтральним, безособовим матеріалом, на який суб’єкт проектує свої установки та особистісні якості. Зокрема, використовують проективні малюнкові техніки для діагностики специфічних професійних феноменів (синдрому вигоряння), а також допоміжних засобів у професійному консультуванні (методика „Намалюй свою професію”).

Лекція третя психологічна структура професійної діяльності

  1. Взаємодія ієрархій підструктур особистості та їх властивостей.

  2. Взаємодія структур особистості і діяльності.

  3. Поняття професійної діяльності. Предмет праці, засоби праці, умови праці.

  4. Структура професійної діяльності.

  5. Основні компоненти діяльності.

  6. Основні типи і види діяльності.

  7. Психологічна структура сумісної діяльності.