Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ З ПСИХОЛОГІЇ ПРАЦІ ДЛЯ 2 КУРСУ 2009.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

5. Психологічна систематика професій

Підраховано, що в світі існує більше 3000 професій і спеціальностей. Зрозуміло, що вивчити їх всі не має можливості. Тому в психології праці їх систематизують за певними ознаками, що дозволяє їх вивчати більш „економно”. Їх систематизують з метою теоретичного і практичного вивчення. Тому створюють так звану карту професій, тобто класифікацію їх за головними ознаками.

6. Класифікація професій

Класифікація складається з чотирьох ярусів.

І. Типи професій.

В залежності від предмету праці поділяють на професії типу: людина-людина, людина-природа, людина-техніка, людина-знак, людина-художній образ.

ІІ. Класи.

  • Клас Г (гностичні професії – контролер, вахтер, сторож, ревізор, слідчий, журналіст, інспектор).

  • Клас П (перетворюючі), під якими розуміють будь-які дії на предмет праці з метою збереження його властивостей, станів у відповідних межах. Причому може бути звернена на збереження та перетворення енергії, інформації, побудови суспільного життя.

  • Клас П – оперативний працівник розшуку (розміщувач лекал, закрійник, розмітник).

ІІІ. Відділи професій.

Введемо позначення: Р (рука) – професії ручної праці; М – машино-ручної (машини з ручним управлінням); А (автомат) – використання автоматизованих систем; Ф – професії з переважанням функціональних знарядь праці.

ІV. Групи професій.

Групи професій виділяються за ознакою предметних і соціальних умов праці. Виділяють чотири групи професій. П – побутового мікроклімату; В – праця на відкритому повітрі; Н – праця при незвичайних умовах; М – праця з підвищеною моральною відповідальністю.

Лекція шоста Психологія професійної придатності

  1. Поняття професійної придатності.

  2. Індивідуально-психологічні фактори придатності до професії.

  3. Методи визначення професійної придатності.

  4. Динаміка професійної придатності.

Література:

  1. Душков Б.А., Смирнов Б.А., Королев А.В. Психология труда, профессиональной и организационной деятельности: Словарь / Под ред. Б.А. Душкова. – М.: Академический Проект: Фонд «Мир», 2005. – 848 с.

  2. Корольчук М.С. Психофізіологія діяльності. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2004. – С. 218-224.

  3. Левитов н.Д. Психология труда. − м.: Государственное учебно-педагогическое издательство Министерства просвещения рсфср, 1963. – с. 161-182.

  1. Поняття професійної придатності

Кожна професійна діяльність може бути успішно засвоєна, якщо людина за своїми індивідуальними особливостями відповідає вимогам, які пред’являє для неї професія. До таких індивідуальних особливостей передовсім відносяться психічні і фізичні якості особистості. В залежності від умов навчання та виховання люди розрізняються за цими професійно важливими якостями.

Таким чином, виникає проблема професійної придатності як відповідності індивідуальних якостей людини вимогам професії.

Існує градація професійної придатності від абсолютної непридатності до даного виду праці до такої досконалої придатності, коли особистість ніби виліплена за моделлю професії.

Практично питання професійної придатності розглядається з трьох сторін: 1) при підборі кадрів (чи придатний?); 2) при виборі професії (до чого придатний?); 3) при навчанні професії (як формувати придатність?).

Іноді важко визначити ступінь придатності людини до професії. Це відбувається у тих випадках, коли не зовсім ясно, яких якостей від особистості вимагає ця професія або коли ще невідомо або спірні психологічні компоненти цієї професії. Вимоги професії до людини встановити не важко, але з’ясувати, чи відповідає людина цим вимогам, не завжди вдається. При визначенні професійної придатності варто враховувати і рівень вимог до людини.

Показники придатності людини до роботи:

  1. Швидкість роботи, що демонструє час на операцію виготовлення того чи іншого предмету. На конвеєрі визначити це майже неможливо.

  2. Точність, або якість продукції. Якість продукції – найважливіший показник придатності людини до даної професії. Найкращий показник професійної придатності – висока якість роботи при її високому темпі.

  3. Нешкідливість даної роботи для людини. Людина не повинна швидко втомлюватися, повинна вміти швидко відновлюватися. Існують медичні протипоказання, на основі яких фізично слабкі, хворобливі люди не допускаються до певних видів роботи.

  4. Відсутність аварій. Має бути наявний низький рівень травматизації працівника, поломкою машини.