Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Безготівкові розрахунки.

Безготівковий платіжний оборот складає основну частину платіжного обороту підприємства. Безготівкові розрахунки здійснюються шляхом списання визначеної суми коштів із рахунків платників і зарахування їх на рахунки утримувачів коштів, а також переказом банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, що внесені ними готівкою в касу банку, на рахунки утримувачів коштів.

Принципи безготівкових розрахунків:

  • грошові кошти суб’єктів господарювання обов’язково зберігаються на рахунках в установах банків (за винятком перехідних залишків у касі) і перераховуються тільки через банки на підставі типових розрахункових документів;

  • право вибору підприємствами форм розрахунків;

  • здійснення розрахунків за згодою платника за виключенням випадків примусового стягнення коштів на підставі рішень судів та інших державних і недержавних органів;

  • терміновість здійснення платежів;

  • здійснення платежів у межах залишків коштів на рахунках платника або в межах наданого банківського кредиту;

  • застосування фінансових санкцій у випадках порушення договірних платіжних зобов’язань.

Безготівковий платіжний оборот суб’єктів господарювання регулюється “Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

Розрахунки з використанням платіжних доручень.

Форма розрахунків із застосуванням платіжних доручень є найпоширенішою в господарському обороті. Платіжне доручення – це розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника банку, який його обслуговує, на перерахування визначеної суми коштів зі свого рахунка на рахунок утримувача.

Платіжне доручення оформлюється платником за формою, що наведена у додатку № 1 і надається в банк не менш ніж у двох примірниках. У рядку “Призначення платежу” при розрахунках за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи або послуги зазначається назва товарно-матеріальних цінностей, номер і дата товаротранспортного документа, що підтверджує їх отримання. При попередній оплаті в цьому рядку здійснюється запис про попередню оплату з посиланням на номер договору (контракту). При перерахуванні платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків і зборів до бюджету та державних цільових фондів, вказуються дата виплати заробітної плати, форма її видачі й період, за який здійснено оплату. В цьому реквізиті також вказується, що податки і збори, які утримані із заробітної плати та нараховані на фонд оплати праці, перераховуються повністю або пропорційно сумі сплаченої заробітної плати. Під рядком “Одержано банком” можна вписувати рядок “Дата валютування”.

Розрахунки платіжними дорученнями здійснюються за такою схемою.

1

Платник

1

2

2

3

5

8

Постачальник

6

Банк покупця

4

Банк постачальника

7

Рис. 2.1. Розрахунки платіжними дорученнями:

1-відвантаження продукції, виконання робіт, надання послуг;

2- видача рахунку-фактури;

3- оформлення платіжного доручення;

4- списання коштів із рахунка платника;

5- повідомлення платника про списання коштів із його рахунка;

6- передача платіжного доручення банку постачальника;

7- зарахування коштів на рахунок постачальника;

8-повідомлення постачальника про надходження коштів на розрахунковий рахунок постачальника випискою з розрахункового рахунка.

Платіжне доручення приймається банком платника до виконання протягом 10 календарних днів із дня виписки, не враховуючи день виписки. Банк, що обслуговує утримувача, зобов'язаний зарахувати кошти на рахунок утримувача в операційний день, дата якого збігається з датою валютування.