Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Загальнодержавні збори

Порядок стягнення збору на обов’язкове державне пенсійне страхування регламентується Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97–ВР (із наступними змінами та доповненнями). Платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування серед підприємств є ті, що відповідають хоча б одній із таких ознак:

  • використовують працю найманих працівників;

  • здійснюють операції з купівлі-продажу валют;

- здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння;

- придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів;

  • користуються послугами стільникового рухомого зв’язку;

  • здійснюють відчуження легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом.

Збір сплачують філії, відділення й інші відособлені підрозділи платників, які не мають статусу юридичної особи та розміщені на іншій території.

Об’єктом оподаткування для підприємств, які використовують працю найманих працівників, є фактичні витрати на оплату праці, у тому числі в натуральній формі. Якщо виплата на оплату праці найманих працівників не здійснюється, об’єкт оподаткування визначається розрахунково як добуток визначеного законом мінімального розміру заробітної плати на кількість працівників такого платника збору, на яких здійснюється нарахування заробітної плати. Об’єктами оподаткування є також сума операції з купівлі-продажу валют, вартість реалізованих ювелірних виробів, виробленого або імпортованого тютюну, відчуження автомобіля, вартість нерухомого майна, зазначена в договорі його купівлі-продажу, вартість будь-яких послуг стільникового рухомого зв'язку.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

На обов’язкове державне пенсійне страхування встановлені диференційовані ставки збору. Для підприємств, які використовують працю найманих працівників, установлено ставку в розмірі – 32,3% від об’єкта оподаткування. Певні пільги передбачені для підприємств, де працюють інваліди. Окремо оподатковуються реалізаційні операції зазначені вище.

Порядок справляння зборів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування регламентується Законами України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 р. № 1533–ІІІ, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 р. № 2240–ІІІ, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.99 р. № 1105–ХІV, “Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування” від 11.01.2001 р. № 32213–ІІІ. Збори на загальнообов'язкове державне соціальне страхування перераховуються платниками в державний бюджет одночасно з отриманням грошей у банках на оплату праці.